El projecte DONAVEU del Ferrer i Guàrdia finalista dels Premis Sapiència 

Voteu-nos per obtenir el premi del públic! 

Dues alumnes de 1r de Batxillerat varen dur a terme el curs passat amb el seu tutor i professor de Geografia i Història la investigació DONAVEU, Repressió franquista contra les dones a València: silenci, memòria i didàctica. 

Aquest projecte és un dels sis finalistes en la categoria d’Humanitats que participaran al Congrés Sapiència el dia 16 de novembre.  

A més, les autores opten al premi del públic amb el vídeo que han elaborat per explicar el projecte. Només necessiten que entreu en Youtube i li doneu al like al vídeo per a votar-lo. 

Ací teniu l’enllaç: 

Entreu en Youtube i doneu al like!

Aquesta investigació s’ha realitzat per donar veu i conèixer la història de les dones que van patir la repressió franquista a València. Principalment, s’ha explorat com va ser la repressió específica que van patir, quina memòria s’ha fet d’aquesta i com es treballa a les aules.  

Per a fer això s’ha emprat una metodologia de disseny qualitatiu que combina anàlisi documental amb entrevistes semi-estructurades a experts i familiars de les víctimes i enquestes exploratòries a l’alumnat de secundària.  

La investigació ha revelat que la repressió franquista contra les dones és un tema que sí que està ben estudiat al món acadèmic, però que encara és una memòria silenciada a la societat i poc present a les aules.  

Per això s’ha elaborat una situació d’aprenentatge que sintetitza aquesta informació, s’ha implementat i s’ha avaluat, demostrant que ajuda a divulgar aquests coneixements. 

Sapiència és una iniciativa conjunta de la Xarxa d’Universitats Valencianes per al foment de la I+D+i (RUVID) i la Conselleria d’Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital de la Generalitat Valenciana que te per objectiu despertar vocacions científiques entre els joves estudiants de la Comunitat Valenciana a través de la convocatòria de premis a projectes d’investigació duts a terme per estudiants de 4t ESO i Batxillerat.