Mobilitat
Aprendre a ensenyar Europa
Ciutat
Dublin
Persona
Virginia Pla
Data de finalització
Sep 4th, 2015
Emerald Cultural Institute va ser la institució que vaig triar per a participar, durant la quinzena del 24 d’agost al 4 de setembre, en un curs estructurat, Introduction to CLIL with language development for Secondary School Teachers, amb un programa combinat de classes sobre metodologia CLIL i revisió de llengua anglesa, a més de la proposta cultural tan interessant i variada que oferia.
Formava part d’un grup d’onze professores procedents de diversos països (Espanya, Hongria, Itàlia i República Txeca), especialistes en diverses àrees, que teníem en comú la voluntat de millorar la nostra competència en llengua anglesa, i això a través d’un programa focalitzat en la metodologia CLIL i combinat amb propostes culturals diverses.
El contingut del curs es va ajustar completament a la programació inicial: 10 jornades, matí i vesprada, en les quals es van combinar sessions teòriques i propostes pràctiques de metodologia CLIL, tutorials de desenvolupament de llengua anglesa i programa d’immersió cultural en la història, costums i tradicions d’Irlanda.
Els tutorials de metodologia CLIL van abordar els següents aspectes:
- Introducció general a la metodologia CLIL: principals teories de les Ciències de l’Educació i neurolingüísticas en les quals es basa CLIL. Principis generals de CLIL.
- El llenguatge en CLIL: vocabulari d’àrea de contingut i vocabulari instruccional de la llengua estrangera utilitzada com a llengua vehicular. Estratègies per a millorar la competència lingüística en un idioma estranger mitjançant l’aprenentatge del contingut curricular d’una àrea matèria.
- Estratègies d’ajuda a l’alumnat en el seu procés d’aprenentatge.
- Avaluació de l’aprenentatge. Models i procediments.
- Materials i recursos.
- Propostes d’elaboració d’unitats didàctiques.
En les classes de suport per al desenvolupament i millora de la llengua anglesa vam poder revisar aspectes gramaticals i assistim a xarrades sobre aspectes diversos relacionats amb la diversitat lingüística i cultural a Europa.
En les sessions de vesprada, vam poder participar en les següents activitats culturals :
- visites als museus més destacats de la ciutat de Berlin: Chester Beaty Library,Trinity College Library, National Library of Ireland, National Museum of Ireland Archaeology, National Gallery of Ireland, Irish Museum of Modern Art…
- visites a diversos monuments i espais històrics de gran rellevància per a la història d’Irlanda: Dublin Castle, St. Patrick’s Cathedral, ChristChurch Cathedral, Kilmainham Goal, Dublin Writers Museum; ruta urbana literària després dels passos dels més il·lustres escriptors dublineses; ruta urbana per a conéixer els diferents estils arquitectònics característics de l’urbanisme de Dublin…
- excursions a diversos llocs d’Irlanda per a conéixer alguns dels seus més famosos paisatges i espais naturals i enclavaments històrics: Howth, lakes of Connemara, Malahide Castle, Killary Fjord, penya-segats de Moher…
La metodologia utilitzada per a les classes de CLIL i de llengua es va basar fonamentalment en l’exposició teòrica i classes magistrals, incorporant algunes propostes pràctiques puntuals. En totes la sessions va haver-hi intervencions dels assistents expressant les nostres opinions, dubtes i suggeriments a partir dels propis coneixements, amb el que es va crear un ambient d’intercanvi i de participació bastant enriquidor.
Finalment, no vull deixar passar l’ocasió per a esmentar a Hellen, qui va ser la meua amfitriona durant les dues setmanes i em va brindar tota la seua atenció i part del seu temps, a més de les comoditats de la seua casa i el seu deliciós menjar, per a fer-me sentir com en la meua pròpia casa.
Únicament el clima està més enllà de la mundialment reconeguda hospitalitat i generositat dels irlandesos: 11 graus i cada dos per tres plovent a final d’agost és una cosa que els valencians encara ens costa una mica encaixar. But it was worth the experience!
Ací podeu veure una passada de fotografies que recull diversos moments i racons: