Al llarg de les pròximes setmanes, la Conselleria d’Educació posarà en marxa la maquinària per a consultar a les famílies la llengua base que prefereixen per a l’ensenyament dels seus fills i filles durant el curs escolar 2025-2026. El claustre de l’IES Serpis ha aprovat per majoria la difusió d’aquest text:
Triar estudiar en valencià suposa:
1. Oportunitats acadèmiques i professionals
El domini del valencià obre un ventall d’oportunitats professionals en àmbits públics i privats, no només al nostre territori, sinó també en altres comunitats autònomes com Catalunya i les Illes Balears, on hi ha una gran demanda de professionals que dominen aquesta llengua.
2. Avantatges cognitius
L’educació bilingüe és un gran benefici per al desenvolupament cognitiu. El coneixement de més d’una llengua, especialment en la infància, afavoreix l’aprenentatge d’altres idiomes, com ara l’anglès o qualsevol altra llengua estrangera. Els estudiants bilingües tenen una ment més flexible, millor capacitat per resoldre problemes, i una millor memòria i atenció, habilitats molt valorades en tots els àmbits acadèmics i professionals.
3. Millores acadèmiques a l’assignatura de valencià
Triar el valencià com a llengua vehicular és una manera directa de millorar les notes en l’assignatura que permet aconseguir el nivell C1 de valencià, indispensable per a optar a moltes places públiques i per a una gran varietat d’ofertes laborals. Una bona nota en aquesta assignatura obri les portes a un futur acadèmic i professional més prometedor.
4. Coneixement de la cultura, música i tradició
El valencià és la clau per conéixer i gaudir una gran part de la cultura, música i tradicions de la nostra terra. Des de la música popular fins a la literatura, passant per festes tradicionals, el valencià és l’instrument que ens permet connectar amb la nostra identitat cultural.
5. Plurilingüisme i adaptabilitat
L’IES Serpis aposta per un model plurilingüe que afavoreix el coneixement i la integració de diferents llengües, tant pròpies com estrangeres, com així ho avala el programa PEPLI+ o les estades Erasmus que s’organitzen arreu d’Europa. El valencià, com a llengua vehicular, suma coneixements que afavoreixen no només la nostra identitat cultural, sinó també el coneixement d’altres llengües i cultures.
6. Llengua pròpia i identitat
El valencià és la nostra llengua pròpia i, com a tal, és fonamental per entendre les nostres arrels i el nostre llegat cultural. Vetllar per l’aprenentatge és una responsabilitat compartida, ja que no només preserva la identitat, sinó que també ens enriqueix com a societat.
7. Protecció legal
Tot i que la protecció legal pot no ser un dels factors més immediatament percebuts per les famílies, cal recordar que el valencià compta amb una protecció legal recollida en textos fonamentals com l’Estatut d’Autonomia i la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, que garanteixen la seua normalització i impuls en l’àmbit educatiu.
8. Participació activa
El sentiment de pertinença a un grup és fonamental per a una bona convivència i per al desenvolupament social i personal dels nostres fills i filles. El valencià, com a eina de comunicació, afavoreix la integració i la participació activa en la comunitat educativa, cultural i social.
Conclusió
Triar el valencià com a llengua vehicular és una aposta pel futur: un futur amb més oportunitats acadèmiques i laborals, amb un millor desenvolupament cognitiu i amb un major coneixement i respecte per la nostra cultura. Conèixer el valencià és estar preparat per afrontar un món cada vegada més divers i globalitzat, sense perdre mai d’on venim.