François Mitterrand était jarnacais

El nostre intercanvi amb el collège Jean Lartaut de Jarnac ens ha ensenyat, entre moltes altres coses, que François Mitterrand (president de la república francesa entre 1981 i 1995) va nàixer en Jarnac i hem pogut visitar la casa natal on François Mitterrand va passar la seua infància i adolescència (de 1919 a 1934).

Construïda a principis del segle XIX, esta casa és un bon exemple de l’arquitectura charentaise: una còmoda casa de poble de pedra llaurada, d’aspecte senzill i sever, que s’obri al carrer a través d’una llarga façana amb grans i altes finestres amb finestrons grisos. Va ser un dels seus besavis qui va comprar la propietat en 1850. A través dels salons d’esta casa, dels mobles i objectes que es conserven ací des de fa quatre generacions, de la visita del jardí i de l’antiga boteria, es descobrix la història de la infància de François Mitterrand i de la seua família. L’exposició permanent recorre la vida de la família i presenta discursos i escrits de l’ex president.

Un magatzem de vins i una boteria completen el decorat al qual François Mitterrand li agradava tornar regularment en companyia dels seus germans i germanes, i dels seus cosins que també vivien en esta casa:

«Ma vie politique m’a conduit vers un terroir différent, auquel j’ai voué beaucoup d’attachement. Pourtant, je n’ai jamais quitté vraiment Jarnac. Je reviens de temps à autre dans la maison où je suis né, dans la maison où mes parents, mes grands-parents ont vécu… Je revois le quai de l’Orangerie, juste au débouché de chez moi, avec les maisons bien dessinées, les tilleuls que je respirais avec passion »

Finalment, hem visitat el cementeri dones Grand’Maisons de Jarnac, on reposen les restes del president Mitterrand.

Mar Lorente Floría