DIARI DE LA MOBILITAT “STEM: Digital Learning and Hands-on Approach in Belgium” PART V

DIA 5: La segona mobilitat del projecte Erasmus+ GILABERT GETS AN OPENING TO EUROPE finalitza hui a Gant

Avui tenim un nou repte a l’Escola Melle, els robots LEGO Mindstorms tenen una missió a Mart, la sonda que recull dades sobre el planeta ha bolcat, s’ha separat en dues parts i hem de recuperar-la i portar-la de tornada a la nau espacial.

Programem el nostre LEGO Mindstorm per moure’ns remotament damunt del planeta Mart, quan detecte un objecte amb el sensor ultrasònic, ens enviarà un senyal. Procedirem a de manera remota per recollir les parts de la sonda i portar-la de tornada.

La vesprada continua a Gant, a l’Abadia dels Carmelites Descalços, que comparteixen amb nosaltres les seues instal·lacions per conéixer el secret més ben guardat dels mestres xocolaters belgues: com fer artesanalment autèntics bombons belgues.

Esglèsia dels pares Carmelites de Gant
Esglèsia dels pares Carmelites de Gant

Des de la finestra de l’Abadia podem admirar els jardins pels quals va passar la infància Carles V d’Alemanya i I d’Espanya, que va néixer en un palau situat en aquest lloc.

Jardí de Carles V d'Alemanya i I d'Espanya
Jardí de Carles V d’Alemanya i I d’Espanya

Però, què fa que la xocolata belga sigui tan única? Tradicionalment, els xocolaters belgues utilitzen grans d’alta qualitat, que es molen fins aconseguir una pols que va de 15 a 18 micres de diàmetre. Tenen un alt contingut de cacau i com a component gras només es permet l’ús de mantega de cacau pur.

La clau està en la mantega de cacau, que quan solidifica es pot ordenar en fins a sis varietats cristal·lines diferents. Les propietats físiques de la xocolata (fusió, reologia i textura) depenen de la forma cristal·lina de la mantega de cacau. En definitiva, que la xocolata siga sòlida i brillant, cruixent a l’hora de mossegar i es fonga lentament en boca, depèn de si aconseguim generar o no aquests cristalls de mantega de cacau.

Xocolata: visió al microscopi òptic i al microscopi electrònic
Xocolata: visió al microscopi òptic i al microscopi electrònic

De les sis formes cristal·lines, la forma V és la més buscada i s’aconsegueix amb el procés tèrmic indicat en el següent gràfic per a cada tipus de xocolata.

Curva de tractament tèrmic de la xocolata
Curva de tractament tèrmic de la xocolata

Un cop obtenim una xocolata ben cristal·litzada, podem observar la seva brillantor i fluència.

El procés d’el·laboració dels bombons és fàcil: pintem el motlle amb la xocolata desitjada, emplenem el motlles i els buidem cap per avall per aconseguir la coberta exterior, omplim amb ametlles, coco, crema, xocolata blanca…, aboquem una última capa que serà la base i deixarem refredar. Després d’un parell d’hores podem traure els bombons del motlle fàcilment.

El bombons són durs i brillants, el que indica que hem seguit bé el procés. A partir d’aquí s’han de manipular amb guants i no emmagatzemar-los a la nevera, ja que els canvis de temperatura i humitat els fan malbé.

Autèntics bombons belgues
Autèntics bombons belgues