DIARI DE LA MOBILITAT “STEM: Digital Learning and Hands-on Approach in Belgium” PART II

DIA 2: La segona mobilitat del projecte Erasmus+ GILABERT GETS AN OPENING TO EUROPE, continua hui a Bruges

Bruges és la capital de la província belga de Flandes occidental, ciutat declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco, té una població de 117.00 habitants. Destaquen especialment la Catedral de Sant Salvador i el seu campanar gòtic de 83 metres d’altura. Però sense cap dubte allò que ens sedueix de Bruges són els seus canals.

Belfort, Bruges
Belfort, Bruges

L’edat daurada de Bruges s’estén del s.XII al s.XV, gràcies a les relacions comercials des del seu port i a l’indústria tèxtil. Destaca d’aquesta època la realització d’un tèxtil, el “Laken”, de funcions simil·lars als teixits impermeables però transpirables, fets de fibres sintètiques derivades del petroli, que hui utilitzem.

El “Laken” era un teixit amb el que es realitzava una vestimenta d’ostentosa majestuositat feta de fibres de llana, el seu entramat el feia impermeable i repel·lent de la brutícia, a més, les fibres de llana absorbien la transpiració, per la qual cosa, era extraordinàriament confortable. Tal va ser l’èxit d’aquesta vestimenta que s’exportava a tot arreu.

Laken
Laken

Al S.XVI naix a Bruges el concepte de borsa de valors, a un edifici propietat de la família noble Van der Buërse, on es realitzaven importants transaccions econòmiques. El nom Borsa deriva del cognom d’aquesta família.

Casa Van der Bürse
Casa Van der Bürse

I és ací on treballem hui la vessant matemàtica del nostre curs. Gràcies a la necessitat de treballar amb fraccions i la complexitat que això suposava per a la compra i venda de mercaderies, Simon Stevin, enginyer i matemàtic de l’època, introdueix la notació decimal, tant a la moneda com a les unitats de mesura.

Així que podem dir que Bruges és el bressol de la borsa de valors i dels nombres decimals.

Ouevres mathematiques, Simon Stevin
Ouevres mathematiques, Simon Stevin