Premi al control de la qualitat de l’aire a la ciutat d’Elx

Un equip de 4 estudiants de 4t d'ESO de l'IES Montserrat Roig van participar el passat 25 de maig en la fase classificatòria de la I Olimpíada Nacional de Telecomunicacions "Resolent reptes de la societat” que s'ha celebrat a nivell autonòmic. Fa uns dies els van comunicar que havien obtingut el primer premi d'aquesta fase amb el seu projecte Starcity. Amb aquest resultat passen a la fase final que es resoldrà a final de juny. Els estudiants: Aya Zeamari, Irene Juárez, Alvaro Bonilla i Mario Mira viatjaran a València el dilluns 19 de juny a rebre l'import del primer premi.

El projecte Starcity consisteix en una maqueta que representa diferents barris de la ciutat d'Elx on s'instal·len sensors per al control de la contaminació de l'aire. Aquestes dades s'envien via wifi mitjançant una targeta electrònica denominada Arduino a una pàgina web on els ciutadans poden consultar aquestes dades. El prototip també inclou una estació receptora de dades que els mostra a les persones que circulen pels carrers de la ciutat en un panell informatiu.

Per a la preparació del projecte, els estudiants van comptar amb la col·laboració dels professors del departament d'ingenieria de comunicacions de la UMH Alberto Rodríguez i Ernesto Ávila, que van realitzar visites al centre per a revisar l'avanç del prototip i els van preparar una visita a la UMH per a ensenyar-los els laboratoris de telecomunicacions de la universitat i explicar-los les investigacions que duen a terme en l'actualitat. L'equip també es va reunir per videoconferència amb Juan Carlos Aranda, Coordinador d'Àrea de Desenvolupament Sostenible i Mobilitat Urbana Ajuntament d'Elx, i Mercedes Aniorte Soler, Enginyera tècnica en obres públiques  Ajuntament d'Elx, per a preguntar-los per la situació actual d'aquesta mena de sistemes tecnològics per al control de la contaminació ambiental a la ciutat.

L'Olimpíada Nacional de Telecomunicacions proposava el desenvolupament d'un projecte que relaciona les telecomunicacions amb els objectius i metes de desenvolupament sostenible (agenda 2030), tracta de fomentar el coneixement dels camps de la vida en els quals són presents les telecomunicacions i com aquestes ens ajuden en el dia a dia. En aquest sentit, els estudiants de l'IES Montserrat Roig van proposar una ciutat sostenible en la qual es controla la contaminació de l'aire. Amb les dades obtingudes per l'estació de control, es poden prendre decisions i comprovar si les actuacions municipals milloren la qualitat de l'aire de la ciutat. Amb el projecte, que van defensar a la Sala Plató de l'Edifici Innova de la Universitat Miguel Hernández, van aconseguir 94 punts dels 100 punts possibles. Amb està puntuació, els estudiants esperen aconseguir una bona classificació en la fase final de les olimpíades.

El professor de tecnologia de l'IES Montserrat Roig Daniel Turienzo, tutor d'aquest projecte, ja ha contactat amb la direcció del Museu Didàctic i Interactiu de Ciències (MUDIC) Jesús Carnicer de la Vega Baixa del Segura de la Comunitat Valenciana per a cedir-los la maqueta perquè s'expose en les seues instal·lacions. També està preparant, per al pròxim curs escolar, la instal·lació d'una estació de control ambiental en l'institut.

Presentació del projecte