Hort Escolar. Vall de Almonacid

Durant aquest trimestre hem fet moltes activitats relacionades amb l'agricultura sostenible. Tenim la sort de poder comptar amb Interpreta Natura que ens està ajudant molt perquè això siga possible. Algunes de les activitats que hem realitzat han sigut:

  • Plantar

Ens trobem amb l'hort preparat per a plantar. Plantem cols, bledes, pésols…. Cadascun/a teníem la nostra eina per a, de manera cooperativa, anar plantant. Després, era l'hora de regar. Junts vam anar a obrir la bassa, preguntant-nos quant hauríem d'obrir-la. Finalment, li vam donar unes quantes voltes i vam anar corrent a veure com arribava l'aigua i veure com es regava el nostre hort.

  • Planter

La següent activitat va ser crear els nostres planters amb botelles de plàstic. En ells plantem cols, encisams i clavells. En ells, els creem unes “arrels” amb les quals es regularien l'aigua que necessitaven. Ha sigut molt bonic veure com cada matí, el primer que feien, era veure com anava el seu planter (ha begut aigua, necessitarà més, ha crescut…) i veure també el creixement que han tingut.

  • Trasplantar planters i plantar alls. Tasques hort

Com el que plantem en el planter anava creixent molt ràpid (sobretot les cols), el trasplantem en un test. Aqueix dia també plantem alls i cebollí i vam fer les tasques que s'han de fer en un hort (recollir fulles, llevar mala herba, regar…).

  • Recollida de l'oliva

Aquest dia va ser molt guay perquè vam anar a recollir oliva de debò (sí, sí, com el llegiu). Un veí del poble ens va deixar un trosset del seu hort i allà que vam ser. En les fotos podeu veure com ho vam fer i la quantitat quina vam recollir. Estàvem súper contents/es! Amb aquesta activitat treballem la quantitat, si les nostres famílies recullen més o menys, quant més, percentatges, oficis… (i tot partint de la seua realitat més pròxima).

  • Taller compostatge

Amb terra i matèria orgànica (pells de fruites, d'hortalisses, fruita seca, café…) creem el nostre compostero. Baixem a l'hort i allí els col·loquem (estem ansiosos/es de veure com s'ha transformat i de si hi ha cucs). Les nostres compis majors van preparar el terreny per a col·locar un compostero major (tenim pendent el calcular el volum del compostero per a saber la capacitat que té). També creem un hort circular per a plantar plantes aromàtiques.

Com ja havia passat un temps des que plantem per primera vegada, vam poder veure com havia crescut tot. Per descomptat, després reguem.

  • Col·laborar a decorar la caseta de ferramentes del nostre hort. Mesurar per a ampliar l'hort. Els/as xiquets ho van fer amb pams i les compis majors ja utilitzant la cinta mètrica.

Amb l'hort podem treballar molts continguts de manera interdisciplinària. Treballem les matemàtiques, les ciències i les llengües (tant de manera oral com escrita).