Després d’un treball de recerca de les iniciatives dutes a terme per l’entitat Pa i Mel (Sa Pobla, Balears) per a la integració social i inserció sociolaboral de persones en risc d’exclusió (principalment persones migrants), el dilluns 13 vam mantindre una enriquidor col·loqui telemàtic amb Lucía, coordinadora de l’entitat, qui va explicar detalladament a l’alumnat del CFGS d’Integració Social les diferents iniciatives, programes, i paper de la figura del/la Tècnic/a en Integració Social en totes aquestes actuacions de l’entitat.
De manera simultània, l’alumnat del CFGM de Cuina i Gastronomia va realitzar durant tota la jornada lectiva diferents activitats formatives teòric-pràctiques amb Joan Ferriol, cuiner professional i tècnic formador de l’entitat Pa i Mel. Joan ens va acompanyar a l’institut, aprofundint en diferents i molt interessants aspectes:
Origen i elaboració de plats tradicionals de la gastronomia mallorquina.
– Curiositats i història de cadascun dels plats, ingredients i tècniques de cuina.
– Relació de la gastronomia balear amb la cultura, tradició, i idiosincràsia de les diferents regions d’origen.
– La cuina i restauració com a mitjans d’intervenció social i inserció sociolaboral.
Durant la jornada del dimarts 14, l’alumnat del CFGM de Cuina i Gastronomia va completar l’elaboració d’un menú complet. A continuació, tots aquests plats elaborats van ser servits i degustats en el nostre restaurant pedagògic (Assaig), gràcies al servei de l’alumnat del CFGM Serveis de Restauració, a les explicacions detallades de cadascun dels plats per part de l’alumnat de Cuina i Gastronomia, i a la recollida d’opinions i retroacció per part de Joan Ferriol als comensals i alumnat.
Amb aquest acte ha tingut lloc el tancament de les activitats, participant activament l’alumnat dels tres cicles comentats (elaboració, servei, degustació, i descripció de les experiències). Hem acompanyat la jornada amb la projecció d’un vídeo explicatiu de l’entitat Pa i Mel, i compartint d’experiències i punts de vista en relació a la problemàtica d’exclusió de les persones migrants amb qui treballen, i aspectes com la diversitat, llengües, cultura, inclusió, solidaritat i desenvolupament.
Una fantàstica experiència. Gràcies a totes!