Actuacions de fi de curs relacionades amb la millora del servei d’Aules

Canvis

Aules té previst incorporar moltes millores per al curs acadèmic 24/25. La més important és la migració del sistema Moodle des de la versió actual 3.11 a la versió 4.3. Amb estes actuacions, no sols podreu gaudir de totes les novetats que incorpora Moodle 4, amb un nou aspecte visual més actual i personalitzat, sinó que també es farà una actualització de les infraestructures que permetran un funcionament més àgil i eficient de la plataforma.

Este procés d’actualització és llarg i complex i necessita que Aules estiga fora de línia. Així, a partir del dia 18 de juliol, Aules podrà no estar disponible. La previsió és que la plataforma estiga fora de servei durant uns dies. L’objectiu fonamental és donar el millor servei possible a l’inici de curs.

La planificació prevista del projecte d’actualització d’Aules és la següent:

TascaData iniciData finalització
Anunci actualització25/06/202425/06/2024
Tancament dels sabors acadèmics18/07/2024
Tancament del sabor Formació del Professorat22/07/2024
Notícies relatives a novetats de l’actualització15/07/202430/08/2024
Restabliment del servei (aproximat)29/07/202402/08/2024
Publicació materials autoformatius (sabor Docent)02/08/202402/08/2024
Comunicat de finalització dels treballs02/08/202402/08/2024

La data de finalització de la migració no es pot determinar amb exactitud, però en tot cas es treballarà perquè este procés siga el més breu possible. Els sabors d’Aules s’aniran posant en funcionament progressivament segons estiguen preparats. Cal tindre en compte queno és necessari que els usuaris realitzen cap acció extra relacionada amb l’actualització, ja que totes les dades es mantindran de manera automàtica.

Periòdicament, anirem publicant les actualitzacions més rellevants de l’estat dels treballs. També anirem publicant butlletins informatius i guies amb les novetats de la versió i una nova secció de bones pràctiques, per tal d’explotar de la manera més òptima els recursos que Aules posa a l’abast de la comunitat.

Aules – Final de curs 2023/24.

General

1. Actuacions en finalitzar el curs escolar 23/24

Parada del servici prevista en tots els sabors d’Aules per millores de la plataforma

Previsiblement a partir del 18 de juliol es produirà una parada del servici d’Aules que durarà uns dies. Durant eixe període, Aules podrà no estar disponible. Més informació en este enllaç.

Sabors Infantil, Primària, ESO, Batxillerat, FP, FP Semipresencial, FPA, Especials i EOI Virtual

Una vegada haja acabat la parada del servici, les aules del curs escolar finalitzat estaran ocultes a l’alumnat (ja no hi podrà accedir i no les veurà en la seua pàgina d’inici) i al professorat se li hauran llevat els permisos d’edició d’eixes aules, amb la qual cosa ja no podrà modificar-ne el contingut, però sí podrà visualitzar-les i fer-ne una còpia de seguretat.

Aquesta acció es farà sobre totes les aules virtuals, també les sol·licitades per les direccions dels centres durant el curs 23/24. Afecta a tot aquell que tinga en un aula virtual els rols d’estudiant i de professor editor.

Sabor Educació a distància

El centre gestiona les aules virtuals segons els criteris didàctics i organitzatius propis.

Sabor Docent

Les aules virtuals es mantindran sense canvis en el pròxim any escolar 2024/25.

2. Còpies de seguretat

En qualsevol moment de l’any es pot fer una còpia de seguretat de les aules virtuals. La còpia és un fitxer comprimit amb l’extensió “.MBZ”. Per defecte, el nom de l’arxiu conté la data de la seua creació en format AAAAMMDD, com mostra aquest exemple:

La còpia es pot fer una o més vegades, de tot el contingut o només d’una part.

La còpia de seguretat no conté cap informació sobre les persones matriculades ni sobre la seua activitat.

Recomanem descarregar la còpia i esborrar-la del servidor. Els arxius de còpia tenen una vida limitada en el servidor. A més, cal recordar que la mida màxima de l’arxiu hauria de ser de 500MB, ja que a l’hora de restaurar la còpia no es permet pujar arxius més grans.

Novetats Aules Juny 2024

Millores

S’han introduït canvis importants que vos resumim a continuació:

1. Bloc GVA Aules al sabor Docent

En el sabor Docent s’ha actualitzat el bloc “Aules”, que ja només existia en eixe sabor, pel bloc “GVA Aules”, que és el que s’utilitza en la resta de sabors. Això comporta els següents avantatges:

  • Les direccions dels centres i les persones amb l’administració delegada podran crear cursos d’organització del centre i també cursos propis de pràctiques.
  • La matrícula en els cursos d’organització que es creen nous serà, com en la resta de sabors, mitjançant el botó “matricular a professorat i altre personal del centre” disponible en el llistat de cursos del centre. En els cursos ja creats, es manté la matrícula manual.
  • Altres funcionalitats estaran disponibles en el mateix lloc on les podeu trobar en els altres sabors.

Atenció! Les direccions del centres hauran de fer la delegació de l’administració novament. Les delegacions actives fins ara no funcionaran si no es renoven. Comproveu-ho en el menú GVA Aules > Centre > Delegar administració.

2. Cerca de cursos d’un/a alumne/a

Les direccions i les persones amb l’administració delegada podran buscar els cursos en els quals està matriculat un alumne o alumna. Per a això trobaran una nova entrada en el menú GVA Aules > Centre > Cercar curs per estudiants.

Escrivint les primeres lletres dels cognoms, es mostraran els noms que coincidisquen. Una vegada trobat el nom desitjat, es fa clic en el botó “Cercar” i es mostrarà el llistat dels cursos on eixa persona està matriculada amb rol “estudiant”. El llistat funciona com el dels cursos del centre: els noms dels cursos són enllaços i hi apareixen els botons que permeten mostrar/ocultar el curs, matricular-hi altre alumnat i personal del centre, etc.

3. Conversor de HotPotatoes a preguntes i qüestionaris de Moodle

S’ha instal·lat un nou complement que permet convertir arxius de projecte HotPotatoes (amb extensió .jqz per a JQuiz, .jcl per a JCloze, .jcw per a JCross, .jmt per a JMatch i .jmx per a JMix) a preguntes i qüestionaris nadius de Moodle.

Tingau en compte que la conversióno és 100% perfecta.

Ací teniu una guia per a fer les conversions.

4. Visualització del menú lateral en algunes activitats SCORM

S’ha solucionat un problema que impedia visualitzar correctament el menú lateral en algunes activitats SCORM.

5. Bloc “Dedicació al curs”

Per protecció de dades personals, el bloc “Dedicació al curs” ja no mostrarà l’adreça IP de les connexions que l’alumnat ha fet al curs.