Avui, l’alumnat de l’Aula Oberta juntament amb l’alumnat del laboratori de 3r d’ESO, han dedicat la classe per a que el professor de la matèria del departament de biologia, Jose Ramón Álvarez, los explicara el projecte "Esmorzar saludable" que duem a terme en l’institut i que elles i ells duran a terme aquest trimestre.
Aquest és el tercer curs que en l’IES Joanot Martorell seguim donant continuïtat al projecte de l'Associació Contra el Càncer (ACC) "The Funny Food Project", sobre el projecte d'alimentació saludable amb l'elaboració d'una recepta d'esmorzar saludable (en 1r i 3r ESO). El present curs volem convidar a la participació als alumnes de l'Aula Oberta del CEE Sebastià Burgos, atès que ens han comunicat les seues professores que, en el seu centre, l'alimentació saludable és un pilar fonamental en l'educació per la salut.
La proposta consisteix en l'elaboració d'una recepta d'esmorzar saludable que han de presentar en un document Word, PDF, o en una cartolina escrita a mà amb una foto, nom del plat elaborat, ingredients i procés d'elaboració. En la part de darrere s'escriurà el nom de l'alumn@. Els professors dels dos centres formarem una comissió per a seleccionar els millors esmorzars que rebran un premi així com la difusió del seu esmorzar en la pàgina web del centre i altres canals publicitaris.
L'esmorzar saludable ha de ser complet, incloure la major quantitat de nutrients en aliments variats que proporcionen l'energia suficient per a la nostra activitat física i apetible, per la qual cosa es pot presentar decorant els aliments en forma de figures com per exemple animals. Es valorarà també la creativitat.
L'esmorzar saludable ha de constar de:
- Hidrats de carboni (glúcids) que aporten energia (pasta, arròs, creïlla, cereals, galetes, coques, etc.). Millor productes integrals que refinats.
- Proteïnes que permeten la construcció i creixement de de el cos ( carn, peix, pollastre, ous, etc). Millor com menys processades, per exemple, millor pit de pollastre a la planxa que embotits. Millor pernil York que salsitxes Frankfurt.
- Verdura o fruita, que aporten vitamines i minerals. Millor la peça de fruita que el suc ja que la concentració de sucres pot produir pujades de glucèmia i es redueix l'aportació de fibra.
- Evitar brioixeria, grasses animals, millor oli d'oliva, evitar l'excés de sal o sucres afegits, es pot endolcir amb mel o fruita natural.
- Incloure algun lacti, llet, iogurt, formatge, etc.
Vos anirem informant més endavant de les receptes que hem rebut i les guanyadores!!!!
13/03/25
Entre ahir i hui, l’alumnat del PAC ha ajudat a preparar el concurs de dibuix de Maria Sybilla Merian. El concurs, organitzat des del Punt Violeta conjuntament amb el departament de biologia, per a la celebració del 8M, consisteix en fer un dibuix de Maria Sybilla del llibre “Insects of Surinam” i fer un xicotet homenatge a aquesta meravellosa naturalista, exploradora i pintora alemanya.
A més de dissenyar el mural on penjaren tots els dibuixos realitzats per l’alumnat de 1r, 3r, 4t d’ESO i 1r de batxillerat, realitzaren un pòster amb una imatge de Maria i un breu resum de la seua vida:
Maria va créixer a Frankfurt on, als 13 anys, combinant les seues dues grans passions, els insectes i la pintura, als 13 anys Maria pintava les seues primeres làmines dels insectes que ella mateixa capturava. Una cosa digna d'admirar! ja que en aquella època els insectes no eren interessants per a ningú, sinó una cosa repugnant que havia ser xafat d'una trepitjada! I molt menys interessants havien de ser per a una xica que hauria d'estar a casa prenent el te, i no perseguint bestioles pel fang.
Però Maria volia estudiar els insectes amb profunditat i com es produïa la transformació de cuc a papallona, la qual cosa coneixem com a metamorfosi. Tot aquell esforç era més important del que pareixia, ja que en aquella època es creia que els insectes no eren animals, sinó criatures que creava el dimoni en el fang putrefacte!
No obstant això ,el gran salt en les seues investigacions es va presentar quan va poder viatjar a la selva de Surinam per a veure amb els seus propis ulls animals exòtics, però tothom li deia que les dones no podien anar a llocs així. Però sabeu que va fer Maria? Les maletes! I es va plantar allí amb la seua filla emprenent el que va ser un dels primers Viatges científics de la història. Maria visitava la selva tots els dies, i tot el que allí va estudiar, li va servir per a publicar el seu llibre més important, “Metamorfosi dels insectes de Surinam” sent el primer llibre en el món sobre la classificació d'insectes, i els dibuixos del qual hem dibuixat i exposat en l'institut. Hui en dia els seus dibuixos són considerats obres d'art increïbles i són col·leccionats al voltant del planeta. Perquè Maria ens va ensenyar a tots que ciència i art són una bona combinació! (extracte copiat del llibre “las mujeres son de ciencias”)