Dia Mundial del Medi Ambient: 5 de juny de 2020

El pròxim 5 de juny es celebra el Dia Mundial del Medi Ambient i, a la biblioteca del CEFIRE CTEM, igual que vam fer el passat 22 d’abril amb el Dia Internacional de la Mare Terra, no volem desaprofitar l’oportunitat de rendir-li la importància que es mereix aquest gran dia.

Hui més que mai, no hem d’oblidar que la naturalesa està relacionada amb alguns dels desafiaments més urgents que enfronten els humans hui en dia. Purifica l’aire que respirem, neteja l’aigua que bevem i produïx la varietat d’aliments que necessitem per a mantindre’ns saludables i resistir malalties. Permet als investigadors mèdics comprendre la fisiologia humana i proporciona substàncies per al desenvolupament de medicaments. Inclús ajuda a mitigar el canvi climàtic al absorbir el carboni, reduir la contaminació de l’aire i ajudar a refredar les ciutats. Actualment, vivim un moment excepcional en què la naturalesa ens envia un missatge. Per a cuidar de nosaltres mateixos, primer hem de cuidar d’ella. Va arribar l’hora de reaccionar. De donar-nos compte. D’alçar les nostres veus. Va arribar l’hora de reconstruir millor, per les persones i el planeta.

Aquest Dia Mundial del Medi Ambient, ha arribatl’hora de la Naturalesa”.

L’aparició de la COVID-19 ha posat en evidència que quan destruïm la biodiversitat destruïm el sistema que sustenta la vida humana. Com més biodivers és un ecosistema, més difícil és que un patogen es propague ràpidament o domine. La pèrdua de biodiversitat brinda l’oportunitat que els patògens passen entre els animals i les persones.

Per això, hem d’actuar, aquesta terrible pandèmia és una oportunitat de reinventar la nostra relació amb la naturalesa i reconstruir un sistema mundial més amigable amb el medi ambient. Abordar el sorgiment de les malalties zoonòtiques requerix atendre la seua causa arrel: l’impacte de les activitats humanes. És hora de reinventar la nostra relació amb la naturalesa i posar-la al centre de la nostra presa de decisions. No podem continuar fent les coses com sempre. Ara hem de treballar amb la naturalesa, no en contra d’ella. Hem de posar fre al canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat. Si fallem, li fallarem a tota la humanitat.

Al CEFIRE CTEM, som conscients de la importància de cuidar el nostre medi ambient i de la necessitat de transmetre als xiquets/es aquesta consciència ambiental. Per això, des de la nostra biblioteca, hem arreplegat uns materials i recursos online dedicats al Dia Mundial del Medi Ambient perquè tots/es podem aprendre i celebrar des de casa aquest dia. Hem recopilat també una bibliografia sobre el tema, amb material disponible en préstec a la nostra biblioteca, que prompte podràs tindre a la teua disposició. Perquè entre tots/es estem aconseguint véncer al coronavirus.

Pots descarregar-te el document complet en PDF ací

5 juny 2020 - Dia Mundial del Medi Ambient