ERASMUS       

SCH – Escolar: ESO i Batxillerat


 

Les rondalles valencianes a l’Alguer

01/05/2024

Dotze alumnes de 1r de l’ESO de l’IES l’Estació d’Ontinyent (País Valencià) visitaran l’Alguer els dies del 2 al 6 de maig en el marc d’un projecte Erasmus +. Es tracta de la proposta “COR-E: cançons, oralitat i rondalles” que vol posar en circulació entre els més joves el nostre patrimoni cultural comú i teixir llaços d’amistat i convivència en la llengua compartida. Laura Barberà i Oreto Doménech són les professores que els acompanyen amb l’ànim de fer un Erasmus que, més enllà de convergir en la uniformitat de l’anglés, puga posar en valor els parlars catalans arreu d’aquesta Europa nostra, mediterrània, diversa i plurilingüe.

L’alumnat seleccionat ha estat preparant propostes creatives i entretingudes per donar a conéixer al poble de l’Alguer les nostres rondalles valencianes. Amb l’inestimable suport de l’Ofici de l’Alguer en la persona de Gustau Navarro i amb la generositat d’associacions i persones activistes de la cultura i docents, l’alumnat d’Ontinyent gaudirà d’un programa de visita ben interessant i atapeït.

Les professores Luigina Canu i Simonetta Rosel·la de l’Istituto Comprensivo n. 2 Maria Carta han preparat amb el seu alumnat, també adolescent, un primer dia de convivència acadèmica i cultural que inclourà, amb les variants valenciana i algueresa, rondalles i llegendes, història i patrimoni. Després d’un dinar de coneixença i una ruta cultural per l’Alguer vella, en la mateixa jornada del dia 2, el Síndic de l’Alguer, Mario Conoci, rebrà oficialment l’alumnat i les professores d’ambdues escoles.

A l’endemà, el divendres 3 de maig, hi haurà la possibilitat d’escoltar els nostres contes tradicionals valencians en un recital públic per al poble de l’Alguer que tindrà lloc a les 17h a la Sala Sari. Les docents alguereses Carla Valentino i Carmelita Zedda també contaran rondalles alguereses, atresorades en la memòria familiar i inèdites. Qui sap si hi haurà algun conte compartit des de generacions ençà?

El diumenge dia 5 de maig a les 18h a la Sala de conferències de Sant Francesc hi haurà també contacontes de rondalles pels xiquets i xiquetes de València, dins de les celebracions de Sant Joan de la Porta Llatina que organitzen Mauro Mulas, delegat de la Plataforma per la Llengua i Giuseppe Tilloca de l’Obra Cultural de l’Alguer. Després de la conferència temàtica de la mestra valenciana Oreto Domènech Masià, El cosmos femení a les rondalles valencianes, es contaran els contes valencians i, tot seguit, hi haurà la lectura de rondalles alguereses a càrrec de l’Escola d’Alguerés-Centre Cultural Antoni Nughes. Tancarà l’acte l’Àngel Maresca que ens presentarà una rondalla cantada.

Amb aquest viatge, celebrem, doncs, amb la ciutat de l’Alguer, a festa del patrimoni oral català com són els contes tradicionals en els nostres parlars i en la veu dels més joves.

 


?? MOBILITAT IRLANDA ??

19/01/2024

L’IES L’Estació continua realitzant mobilitats d’estudiants durant el curs 2023-2024 dins del programa Erasmus+

Aquesta vegada proposem la immersió lingüística en Irlanda durant una setmana per tal de millorar els coneixements d’anglés, conèixer els trets culturals més característics de l’illa i aprofundir en les seues tradicions i la seua història. 

Per tal de seleccionar l’alumnat participant s’aplicarà el barem següent i s’hauran de complir tots els requisits que es troben a continuació:

CRITERIS SELECCIÓ PARTICIPANTS BECA ERASMUS – IES L’ESTACIÓ

REQUISITS

 1. Ser alumne/ a del centre de 3r d’ESO.
 2. No haver tingut problemes de disciplina al nostre centre.
 3. Haver entregat la sol·licitud (link de descàrrega) en data i forma correcta: fins el 31 de gener.
 4. Haver presentat el repte en el termini indicat: fins el 29 de febrer al següent correu: c.gramatgellazter@edu.gva.es (amb còpia a qualsevol dels següents correus: c.calatayudmico@edu.gva.es o ra.torrescalero@edu.gva.es )
 5. Que l’alumne/a i la seua família assumisquen el compromís d’acollir a una persona quan rebem la visita dels altres centres educatius europeus participants ( si és el cas).
 6. Assistir a les reunions d’alumnat o de famílies que es convoquen o justificar l’absència de forma fefaent.
 7. Compromís de no desvincular-se del projecte en els 6 mesos de durada.

*S’entén que aquests requisits no només s’hauran d’acomplir per a participar en el projecte sinó també per a romandre dins. Això vol dir que el seu incompliment podria redundar en l’exclusió de l’alumne o alumna que hi participe.

MÉRITS

1. MÈRITS ACADÈMIC LINGÜÍSTICS: 35 PUNTS

A- Nota d’anglés ponderada del curs anterior: 10 punts
B- Informe equip docent del segon trimestre del curs actual: 15 punts.
C- Coneixement oficial d’anglés i d’altres llengües (francés, italià, alemany, valencià…): 10 punts – El títol oficial original s’haurà d’aportar el dia de l’entrevista personal.

   • A2: 2 punts
   • B1: 3 punts
   • B2: 4 punts
   • C1/C2: 5 punts

2. REPTE: 40 PUNTS

A- L’aspirant haurà de presentar una carta motivacional on expressarà els motius pels quals pensa que hauria de ser un dels participants. (15 punts)
B- A més, ha de fer una proposta en format vídeo de com explicaria a un grup d’alumnes irlandesos, en un màxim de 5 minuts de temps, en què consisteix un dels trets més característics de la nostra cultura (paisatges, festes, gastronomia, cultura, esports…). S’ha d’incloure un lema. (25 punts)
Es valoraran aspectes com la creativitat, la concreció, la qualitat del contingut i el lema.

3. ALTRES MÈRITS: 15 PUNTS

Nota mitjana del curs anterior: 10 PUNTS
Estar cursant l’assignatura de comunicació oral en 3r: (nota del primer trimestre ponderada) fins a 2 PUNTS
Estar cursant estudis oficials de música i dansa o ser esportista d’elit: fins a 3 PUNTS – els títols oficials originals acreditatius s’aportaran el dia de l’entrevista personal.

4. ENTREVISTA PERSONAL: 10 PUNTS

L’alumnat respondrà a una sèrie de preguntes personals que li formularà una comissió de baremació per determinar el seu grau de compromís i d’aprofitament.

5. RESERVA DE PLACES MOTIUS SOCIOECONÒMICS (RISC D’EXCLUSIÓ SOCIAL): 10%

Sempre haurà d’estar degudament documentat.
En cas de no presentar-se cap candidat, aquesta plaça se sumarà a les anteriors.

SOL·LICITUD


ERASMUS+ DEPARTAMENT DE VALENCIÀ

Pròxima parada … L’ALGUER

El projecte COR E+ : Cançons, Oralitat i Rondalles, pretén posar en valor el patrimoni lingüístic i cultural dels territoris europeus de parla catalana. L’objectiu és compartir i recollir el patrimoni oral en els diferents territoris participants i transformar-lo en un repositori web o portfoli digital de productes digitals en xarxa. COR E+ és un projecte concebut a llarg termini on alumnat de diversos cursos aniran, any rere any, coneixent les característiques lingüístiques i culturals del català arreu d’Europa. 

Professorat responsable del projecte: 
 1. Oreto Domènech Masià: mo.domenechmasia@edu.gva.es
 2. Laura Barberà Borràs: l.barberaborras@edu.gva.es 
Condicions de participació en el projecte: 
 

REQUISITS

 1. Ser alumne de PRIMER D’ESO del centre
 2. No haver tingut problemes de disciplina al nostre centre.
 3. Haver entregat la sol·licitud en data i forma correcta: fins al 15 de desembre de 2023.
 4. Haver presentat el repte en el termini indicat: fins al 8 de gener de 2024.
 5. Que l’alumne/a i la seua família assumisquen el compromís, si és el cas, d’acollir a una persona quan rebem la visita dels altres centres educatius europeus participants.
 6. Assistir a les reunions d’alumnat o de famílies que es convoquen.
 7. Compromís de no desvincular-se del projecte en els 6 mesos de durada (de desembre a juny).

*S’entén que aquests requisits no només s’hauran d’acomplir per a participar en el projecte sinó també per a romandre dins. Això vol dir que el seu incompliment podria redundar en l’exclusió de l’alumne o alumna que hi participe.

EL REPTE

A- L’aspirant ha de presentar una carta motivacional on expressarà els motius pels quals vol participar en el projecte.

B- A més, ha de fer una proposta creativa, divertida i entretinguda en format vídeo en un màxim de 5 minuts de temps, que tinga per objectiu de donar a conéixer a xiquets i xiquetes que no les coneixen, les nostres “rondalles valencianes”. S’ha d’incloure un lema o títol creatiu.

Es valoraran aspectes com la creativitat, la concreció, la qualitat del contingut i el lema. C- Ambós documents s’enviaran al següents correus mo.domenechmasia@edu.gva.esl.barberaborras@edu.gva.es (data límit: 8 de gener).

MÈRITS:

 • Valoració del repte presentat per l’alumne/a. — >  40%
 • Entrevista personal (en aquest punt l’alumne/a podrà interpretar un fragment d’una rondalla voluntàriament) — > 15 %
 • Nota en l’assignatura de valencià: — > 10%.
 • Nota mitjana de la 1a avaluació d’ ASL (Àmbit Sociolingüístic) : — > 10%.
 • Participació en associacions culturals i/o de promoció de la cultura popular valenciana (cors i danses, colles de dolçainers, cabets, bandes, grups de teatre, pilota valenciana, muixarangues … ) — > 10%
 • Informe de l’equip docent (1a Avaluació del curs) en què es valore la idoneïtat i aprofitament de l’alumnat preseleccionat tot atenent a les competències clau amb especial incidència en les competències: Aprendre a aprendre, Emprenedoria, Iniciativa personal i Competència lingüística. — > 15%
Calendari orientatiu del projecte: 
 • Informació a alumnat i famílies :  del 2 al 12 de novembre
 • Lliurament de la sol·licitud de participació -> Data límit, 15 de desembrede 2023
 • Lliurament de la carta motivacional + Repte -> Data límit, 8 de gener de 2024
 • Realització de l’entrevista -> del 9 al 19 de gener de 2024, els dies concrets seran en funció de la demanda.
  • La documentació acredtativa de participació en associacions culturals i/o promoció de la cultura valenciana caldrà presentar-la el dia de l’entrevista.
 • Publicació de la selecció: 29 de gener

SOL·LICITUD


?? MOBILITAT ERASMUS+ VALENCIENNES (FRANÇA) ??

L’IES L’Estació continua, durant el curs 2023-2024, en el programa Erasmus+. En este cas, plantegem un projecte que incideix en la importància de la internacionalització del nostre centre i mitjançant el qual es posa en valor el patrimoni històric, cultural i social de la nostra ciutat.

Este projecte Erasmus+ es realitza conjuntament amb el Lycée de l’Escaut de la ciutat francesa de Valenciennes (Hauts-de-France) i està coordinat pel departament de francés del nostre centre.

Esta mobilitat Erasmus consisteix en una estada a Valenciennes (abril de 2024) i en la recepció d’este alumnat a Ontinyent (març de 2024). L’allotjament es realitza en famílies i, per tant, és necessari el compromís de l’alumnat participant i de les respectives famílies per a acollir l’alumnat francés a Ontinyent.

Per a seleccionar l’alumnat participant s’aplicarà el barem següent i s’hauran de complir els requisits que es troben a continuació.

REQUISITS

1. Ser alumne/a del centre de 1r de Batxillerat.

2. No haver tingut problemes de disciplina en el nostre centre.

3. Haver entregat la sol·licitud en data i forma correcta: divendres 27 d’octubre de 2023 en la secretaria del centre.

4. Haver presentat el repte en el termini indicat: divendres 3 de novembre de 2023 al correu electrònic j.sanchistolsa@edu.gva.es i en còpia a s.sanchosilvestre@edu.gva.es

5. Que l’alumne/a i la seua família assumisquen el compromís d’acollir una persona quan rebem la visita dels altres centres educatius europeus participants.

6. Assistir a les reunions d’alumnat o de famílies que es convoquen o justificar-ho de manera fefaent.

7. Compromís de no desvincular-se del projecte en els 12 mesos de duració.

*S’entén que estos requisits no sols s’hauran de complir per a participar en el projecte sinó també per a romandre dins. Això vol dir que el seu incompliment podria redundar en l’exclusió de l’alumne o alumna que participe.

BAREM

MÈRITS ACADÈMICS: 35 PUNTS

A- Nivell de francés: 10 punts

Nota del curs anterior: fins a 5 punts

Certificat de nivell A2: 5 punts

Certificat de nivell B1 o superior: 10 punts

B- Nivell altres llengües acreditat mitjançant certificats oficials: 10 punts

A2: 2 punts

B1: 3 punts

B2: 4 punts

C1 i C2: 5 punts

C- Informe de l’equip docent: 15 punts

REPTE: 40 PUNTS

A- L’aspirant haurà de presentar una carta motivacional en francés on expressarà els motius pels quals pensa que hauria de ser un dels participants.

B- A més, ha de fer una proposta en format vídeo i en francés de com explicaria en un auditori de gent estrangera, en un màxim de 5 minuts de temps, en què consisteix una de les festes d’Ontinyent (origen, actes, dates, etc.). S’ha d’incloure un lema. Es valoraran aspectes com la creativitat, la concreció, la qualitat del contingut i el lema.

ALTRES: 10 PUNTS

Haver cursat l’assignatura de Francés en 1r d’ESO: 1 punt

Haver cursat l’assignatura de Francés en 2n d’ESO: 1 punt

Haver cursat l’assignatura de Francés en 3r d’ESO: 1 punt

Haver cursat l’assignatura de Francés en 4t d’ESO: 2 punts

Estar cursant l’assignatura de Francés en 1r de Batxillerat: 5 punts

ENTREVISTA PERSONAL: 15 PUNTS

L’alumnat respondrà a una sèrie de preguntes personals que li formularà una comissió de baremació per a determinar el seu grau de compromís i d’aprofitament.

RESERVA DE PLACES MOTIUS SOCIOECONÒMICS (RISC D’EXCLUSIÓ SOCIAL): 10%

Sempre haurà d’estar degudament documentat.

En cas de no presentar-se cap candidat esta plaça se sumarà a les anteriors.

?? MOBILITAT IRLANDA ??

L’IES L’Estació continua realitzant mobilitats d’estudiants durant el curs 2022-2023 dins del programa Erasmus+.

Esta vegada proposem la immersió lingüística a Irlanda durant una setmana per a millorar els coneixements d’anglés, conéixer els trets culturals més característics de l’illa i aprofundir en les seues tradicions i la seua història. L’allotjament es realitza en un alberg i es plantegen activitats esportives i d’intercanvi cultural amb un institut irlandés.

Este projecte Erasmus+ està coordinat pel departament d’anglés del nostre centre.

Per a seleccionar l’alumnat participant s’aplicarà el barem següent i s’hauran de complir tots els requisits que es troben a continuació:

BAREM

1. EXPEDIENT ACADÈMIC: 35 PUNTS

A- Nivell d’anglés: 10 punts

Es determinarà agafant la nota del curs anterior, és a dir, si l’alumne/a en l’avaluació final del curs anterior tenia un 5, tindrà 5 punts en este apartat.

B- Nivell altres llengües: 10 punts

a. Certificat oficial A2: 2

b. Certificat oficial B1: 3

c. Certificat oficial B2: 4

d. Certificat oficial C1 o superior: 5

C- Nota mitjana del curs anterior: 15 punts

2. REPTE: 40 PUNTS

A- L’aspirant ha de presentar una carta motivacional on expressarà els motius pels quals pensa que hauria de ser un dels participants.

B- A més, ha de fer una proposta en format vídeo de com explicaria a un grup d’alumnes irlandesos, en un màxim de 5 minuts de temps, en què consisteix un dels trets més característics de la nostra cultura (paisatges, festes, gastronomia, cultura, esports…). S’ha d’incloure un lema.

Es valoraran aspectes com la creativitat, la concreció, la qualitat del contingut i el lema.

El repte (tant la carta motivacional com el vídeo) es presentarà en anglés, com a molt tard el 2 de juny de 2023 i s’enviarà a: erasmus@iestacio.com

3. ENTREVISTA PERSONAL: 10 PUNTS

L’alumnat respondrà a una sèrie de preguntes personals que li formularà una comissió de baremació per a determinar el seu grau de compromís i d’aprofitament.

4. INFORME DE L’EQUIP DOCENT: 15 PUNTS

Es traurà la mitjana de les notes del primer i segon trimestre del curs actual. L’equip docent emetrà un informe on es valorarà especialment la nota de les competències d’emprenedoria, iniciativa personal i autonomia.

RESERVA DE PLACES MOTIUS SOCIOECONÒMICS (RISC D’EXCLUSIÓ SOCIAL): 10%

En cas de no presentar-se cap candidat/en esta plaça se sumarà a les anteriors.

REQUISITS

1. Ser alumne o alumna del centre de 3r d’ESO.

2. No haver tingut problemes de disciplina anteriorment.

3. No haver sigut beneficiari de cap beca Erasmus en els últims tres cursos. 4. Haver entregat la sol·licitud (link de descàrrega) en data i forma correcta: divendres 26 de maig de 2023 en la secretaria del centre.

5. Haver presentat el repte en el termini indicat: divendres 2 de juny de 2023 per correu electrònic.

6. Assistir a les reunions d’alumnat o de famílies que es convoquen o justificar-ho de manera fefaent.

*S’entén que estos requisits no sols s’hauran de complir per a participar en el projecte sinó també per a romandre dins. Això vol dir que el seu incompliment podria redundar en l’exclusió de l’alumne o alumna que participe