COP 27

Del 6 al 18 de novembre de 2022 s’ha celebrat la 27a Conferència de les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27). S’han discutit mesures per a fer front a l’emergència climàtica amb especial èmfasi en la reducció urgent de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, l’enfortiment de la resiliència i l’adaptació a les conseqüències inevitables del canvi climàtic, fins al compliment dels compromisos de finançament de l’acció climàtica als països en vies de desenvolupament.


La seu de la COP27 de 2022 ha sigut la ciutat egípcia de Sharm El-Sheikh, a la vora del Mar Roig, complint d’aquesta manera amb les expectatives que la trobada es duguera a terme en una ciutat del continent Africà, del qual s’espera un gran protagonisme en aquesta cita, ja que poden decidir-se qüestions absolutament decisives per al seu futur.

L’objectiu fonamental d’aquests cims és accelerar l’acció contra el canvi climàtic de manera conjunta i a nivell global amb la finalitat d’aconseguir objectius ambiciosos posats sobre la taula en l’Acord de París signat fa ja més de sis anys.


A quedat patent, la urgència per frenar l’increment de temperatures, després de la publicació de l’últim informe de l’IPCC (Panell Intergovernamental d’Experts en Canvi Climàtic), en el qual aquests científics advertien que la realitat era pitjor que les previsions exposades per l’anterior informe.


Entre totes les propostes i objectius plantejats, els principals en aquesta cimera han sigut aconseguir la reducció de les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i augmentar el finançament per als països afectats pels impactes climàtics.

Els països participants s’han compromés a destinar 172 milions de dòlars al Fons d’Adaptació per als països en desenvolupament. Aquests diners serviran perquè moltes més comunitats vulnerables s’adapten al canvi climàtic a través de solucions concretes d’adaptació.


Els plans de descarbonització avancen però molt lentament. Per primera vegada en una COP s’ha posat el focus en les solucions basades en la natura: protegir els principals embornals de carboni del planeta, els nostres oceans i boscos. Ara només falta esperar i veure quants dels acords proposats es compleixen, almenys abans que arranque la COP28.