Història del centre

 L’ANTIC CONSERVATORI

El primer antecedent d’un conservatori a Castelló es remunta a 1932, quan es funda un centre situat en l’actual edifici dels sindicats a la Plaça d’en María Agustina.

Dintre del seu claustre de professors es trobava Vicent Tàrrega, germà del guitarrista, el seu director era el violinista Abel Mus, i el seu secretari el compositor Vicent Asencio.

El centre estava gestionat per un patronat presidit per Josep Salvador, inscrivint-se a les seues filles, respectivament, amb el nombre 1 i 2, sent aquestes la futura compositora Matilde Salvador i la seua germana la violinista Josefina.

El centre va funcionar fins a l’inici de la Guerra Civil, deixant després d’aquesta Castelló de comptar amb un conservatori fins quasi quaranta anys després.

 

EL NOU CONSERVATORI

Els primers antecedents del modern Conservatori de Castelló els trobem a 1974 quan s’aconsegueix que el CEU Sant Pau quedara adscrit al Conservatori de València como a Acadèmia Musical. Un any més tard ja s’aconsegueix la classificació como a Centre Reconegut no Estatal d’Ensenyança Musical.

Però el punt de partida és 1979 quan el director del centre Joan Ramón Herrero Llidó presenta un estudi sobre la realitat musical de Castelló i província al llavors president de la Diputació Provincial Joaquín Farnós, el qual aposta per un projecte que es plasma en la creació d’un conservatori, que comença el seu camí al curs 1980-1981 com a centre dependent de la Diputació, ubicant-se provisionalment al Col.legi de les Escoles Píes de la ciutat.

En 1983 ascendeix a la categoria de Conservatori Professional de Música i en 1987 s’aprovà el projecte del nou edifici, a l’actual emplazament de la Plaça Fadrell, que queda inaugurat durant el curs 1991-1992.

En 1994 es jubila el director fundador Joan Ramón Herrero, recaient la direcció del centre en Àngel Molina Mafe, i posteriorment en l’actual director Antonio Rodríguez Losada.

Durant el curs 1996-1997 el centre va passar a denominar-se “Mestre Tàrrega” en honor al guitarrista compositor Francesc Tàrrega Eixea, el quan descansa al Cementeri Municipal de Castelló de la Plana.