Xarrada i taller “Teixint els nostres somnis”

Xarrada i taller “Teixint els nostres somnis”

El passat dia 15 de març, va tindre lloc a l’aula d’usos múltiples el taller “Teixint els nostres somnis” dins l’activitat “Ser dona al sud. Bibliak: cooperativisme i feminisme”, amb motiu del 8 de març. L’esdeveniment -adreçat a l’alumnat de 4t ESO i 1r de Batxillerat- va comptar amb la presència de Zoila Matilde Chimborazo (presidenta de la cooperativa Padre Rafael González), Flor Alexandra Lema Acevedo (gerent de la mateixa) i Francisco Danilo Barreto (director de desenvolupament social del govern autònom descentralitzat municipal del Cantón Biblian). Tots tres ens contaren la meravellosa experiència d’aquesta petita cooperativa situada a la regió equatoriana del cantón de Biblian, al sud-est del país i a una altitud mitjana de 2608 m. La creació d’aquesta cooperativa, Bibliak, ha sigut possible gràcies a la col·laboració dels Fons Valencià per la Solidaritat -on participa l’ajuntament de Castelló de Rugat- i la Diputació de València.

Bibilak és, doncs, una proposta cooperativista artesanal especialitzada en la fabricació dels barrets tradicionals jijipapa, originals d’Equador i popularitzats -segons conta la llegenda urbana- per Roosevelt durant una visita oficial en la construcció del canal de Panamà en 1906. D’ací el nom popular de Barret Panamà, un dels models més icònics i estesos en la moda del segle XX.

Zoila, Flor i Francisco ens contaren l’origen del barret de palla toquilla en les zones litorals de l’equador on el seu ús és necessari a causa de les altes temperatures i la severitat del sol de les costes del Pacífic. La confecció d’aquests -a partir de les branques de la carludovica palmata- ha passat de generació en generació entre dones, homes i xiquets i s’ha estés fins a les regions muntanyoses. La història no té més problemes fins que els conferenciants ens parlen de l'abismal diferència entre el sou que majoritàriament reben les treballadores i treballadors per la confecció del prototip de barret – al voltant de 0,50/1 dòlar- i el preu final al mercat en les primeres marques en el sector –superior als 80 dòlars en molts casos-. Un paradigmàtic exemple, per tant, de com funcionen encara els sous de subsistència, la inflació, l’especulació i la plusvàlua. La història de la creació de Bibiliak és, a banda de l'experiència de les dones estan al cap d’aquesta empresa, sobretot una història de comerç just, empoderament i ètica empresarial. Gràcies, com hem dit abans, al Fons Valencià per la solidaritat ara els habitants d’aquesta regió poden disposar en la cooperativa de les instal·lacions i la maquinària necessària per a fer els acabats d’aquests barrets, controlar totes les etapes de la producció i, a més a més, oferir-los al mercat a un preu molt més econòmic sense deixar d’oferir un producte de qualitat i certament molt elegant.