1. EDUCACIÓ ALIMENTARIA.
1.1.- Coneixements:
- Habituar-se a menjar qualsevol tipus d’aliment i amb la mesura adequada.
- Distingir els diferents grups d’aliments.
- Conèixer que la dieta del Menjador Escolar deu ser complementària
a la domèstica.
- Fomentar la importància de no tirar els aliments o de no fer-los malbé.
1.2.- Hàbits:
- Higiene personal abans i després de menjar (rentar-se les mans,
les dents, etc…)
- Urbanitat (entrades i eixides, actitud en la taula, etc…)
- Utilitzar de forma adequada els estris de menjar.
- Habituar-se a no parlar amb aliments en la boca. Mastegar
correctament i no tirar restes d’aliments.
- No alçar-se de la cadira sense el permís de l’educador/a.
- Parar i llevar taula abans i després de les menjades.
2. EN EDUCACIÓ EN EL TEMPS LLIURE:
- Aprendre jocs dirigits adequats per a després de les menjades.
- Adquirir gust per la lectura recreativa.
- Afavorir el companyerisme i les activitats en grup.
- Utilitzar el vídeo com a eina educativa.
- Habituar-se al divertiment mitjançant els jocs didàctics.
- Realitzar tasques complementàries escolars.
- Raonar que els esports són convenients sols abans de les menjades deixant per després la lectura i els jocs de taula.
1.- EN EDUCACIÓ ALIMENTÀRIA:
- Comentar periòdicament el contingut de les minutes.
- Conversar sobre els diferents tipus d’aliments que la composen.
- Establir normes per a menjar sota l’assessorament
d’educadors/es i caps de taula.
- Xerrades i realització de murals sobre els diferents tipus
d’aliments.
- Elaboració de minutes equilibrades.
- Servei de vigilància especial per part dels educadors/es cap als
xiquets/es de més curta edat, ajudant-los i ensenyant-los la
utilització dels estris de menjar.
2.- EN EL TEMPS LLIURE:
- Fer una selecció de jocs no competitius, conèixer les normes i
jugar.
- Utilitzar periòdicament l'espai del menjador i/o biblioteca per tal de llegir i
realitzar les tasques escolars complementàries.
- Jugar col·lectivament i crear situacions per tal d’afavorir la relació
afectiva i social entre l’alumnat del menjador.
- Fer projeccions audiovisuals de que disposa l’escola sobre temes
escollits lliurement per l’alumnat o proposats per l’equip pedagògic.
- Crear els raconets dels jocs didàctics: escacs, parxís, cartes,
puzles...
- Formar grups que s’encarreguen setmanalment de preparar les
taules adequadament abans d’entrar els restants comensals.
1.- Alumnat comensal:
Quedarà baix la responsabilitat de les educadores de 14.00 a 17.00 h. durant tots els dies que hi haja menjador. L’horari del dinar serà:
Infantil 2 anys: 13.45 a 14.45
Infantil i Primària: 14.00 a 15.00
2.- Mestres:
Els mestres del centre, o persones alienes que facen ús del Menjador Escolar, tindran el servei després de la finalització de l’horari laboral.
3.- Personal de Cuina i Educadors/es:
Realitzarà el treball segons el contracte signat amb l’empresa que dóna el servei de Menjador i d’educadors/es.
1.- Està format per:
Director: Francisco J. Fornés Torres
Encarregada: Esperanza Cheli Collado
Educadores:
-En Educació Infantil:
- Rosa Cervera Valero
- Silvia Far Mut
- Marta Cabrera Espinar
- M. Carmen Ripoll Fons
-En Educació Primària:
- M. Francisca Iborra Solbes (Coordinadora)
- Encarna Garrido Fernández
- M. Francisca Crespo Pérez
- Joaquina Gregori Sastre
- Patricia Cardona Lorente
2. Tasques de l’Equip Pedagògic:
Les tasques a realitzar per cadascú dels membres de l’equip Pedagògic són les
que figuren en la Resolució de 28 de juny de 2002 de la Direcció General de Centres
Docents de la Generalitat Valenciana, on es regulen l’organització i funcionament dels
Menjadors Escolars.
Les principals tasques atribuïdes són:
El director :
- Supervisió del funcionament general del menjador.
L’encarregat/da:
- Control i distribució de tasques del personal de cuina i de l’equip pedagògic.
Secretària:
Funció administrativa atenent les tasques que se’n deriven - del control econòmic.
Confecció de minutes i llistats de faltes d’assistència.
Educadors/res:
- Revisar l’assistència diària.
- Controlar l’ordre i el bon ús del menjador
- Tenir cura dels hàbits del bon menjar.
- Repartir el menjar per taules
- Realitzar les activitats de temps lliure i dirigides.
-Introduir les dades de la llibreta viatgera en els cursos d’infantil, bé en suport
paper o en l’app del menjador
Està format per:
-Cuinera: Desemparats Morell Pérez
-Ajudants de cuina: Alicia Montejano Garcia
El menjar estarà servit per l’empresa:
Comedores Levantinos Isabel S.L. U
(COLEVISA)
AVGDA Primero de Mayo, Esq. Bailén
46100 - BURJASSOT
Tel. 963169106
www.colevisa.com
L’escola compta amb dos edificis i el menjador està a l’edifici d’infantil en dos dependències.
Hi ha cuina pròpia on s’elaboren els dinars diàriament.
Al menjador infantil hi ha una mitjana de 70 comensals diaris i al menjador de primària una mitjana de 100 comensals, organitzats en el mateix torn. Hi han establertes unes normes de funcionament que han de ser complides per tothom.
1.- Per als dinars:
En l'alumnat d’infantil com en el de primària es serveix el menjar en plats individuals
amb el seu plat, got, tovallola i coberts individuals.
En Ed. Infantil, l’educadora va a la classe i arreplega al seu grup d’alumnes.
Després de rentar-se les mans, seuen en el seu lloc fixe. L’educadora ha de servir-los
el menjar, procurar que s’ho mengen tot i anotar en una graella diària o butlletí informatiu
de menjador com ha dinat eixe dia cada xiquet/ta en els alumnes d'Infantil 2 i 3 anys i
en casos especials per petició del pare/mare per tal de fer un seguiment a altres alumnes.
Aquest llibre anirà a casa el divendres i serà retornat pels pares el dilluns següent
de manera que els pares puguen tenir un seguiment del menjar de cada setmana.
En la jornada continuada, Ed. Primària l’alumnat accedeix directament al menjador al
finalitzar les classes a les 14.00 hores. Cal prestar atenció a l’alumnat de primer de Primària,
rentar-se les mans i seure al seu lloc fixe (que podrà variar al llarg de l'any).
El menjador està organitzat en grups 6 alumnes per cadascuna de les taules que
tenen una cuidadora assignada. De manera rotativa els 1 alumne s'encarrega de preparar.
Quan acaben de dinar han d’esperar a que tots els integrants del seu grup acaben,
ixen en primer torn l’alumnat que es recull pels familiars a les 15.00 hores
Una vegada tancada la porta exterior, l’alumnat podrà eixir al pati.
2.- Per a les activitats en el temps lliure:
L’agrupament de l’alumnat es farà atenent el nombre d’educadors/es, que en el
xiquets/es puguen fer deures, jocs de taula, …
En els dies de pluja s’utilitza la sala d’audiovisuals d'infantil, el menjador i el
porxe.
H.- NORMES PER AL FUNCIONAMENT DEL MENJADOR
DISPOSICIONS GENERALS
1 - El menjador funcionarà de setembre a juny, atenent la normativa que ha ampliat les beques
de menjador en tot el curs escolar.
2 - La capacitat màxima de comensals és de 70 en Infantil i 120 en Primària.
3 - Una vegada cobertes les necessitats de les beques de menjador, es trauran les
places vacants per als/les alumnes que ho sol·liciten. Estes places es cobriran segons
els criteris fixats al Reglament de Règim Intern del Menjador.
4 - El comensal fixe, abonarà íntegrament la quota fixada al llarg dels deu primers
dies de cada mes vençut descomptant els dies que ha faltat al menjador.
En cas d’excursió, es prepararà un pícnic amb bocates per esmorzar i dinar, aigua i fruita
per complementar el preu del dinar. Quan l'activitat comporte inclòs el dinar, es reembossarà
l'import del dia complet.
5 - Perdran el dret a fer ús del menjador els comensals fixes que no abonen les despeses
corresponents a dos mensualitats consecutives.
6 - Els comensals que es queden per dies solts, compraran a la secretari, un bonus de
5 menjades, que podran ser utilitzats durant el mateix curs escolar o en els següents
i que s’haurà d’entregar a al/la tutor/a de la classe.
7 - La reserva de plaça de menjador dels comensals fixes impagats, serà revisada
per l’encarregat/ada i el responsable del menjador, i no podran accedir al servei de
menjador sense el vist i plau d’ells.
8 - Els/Les alumnes impagats no podran optar a una plaça de menjador ni com comensals
fixes, ni per dies solts. Hauran de saldar el deute abans.
9 - Es procurarà que els/les alumnes proven tots els aliments i es consumisca almenys
la meitat del servit, atenent-se en especial, als alumnes que tinguen problemes
en alguns plats.
10 - Així mateix es deuran adoptar mesures necessàries perquè no es produïsquen
situacions de deteriorament de la convivència ni de la falta del respecte entre ells.
Si la gravetat o la freqüència ho aconsella deurà de donar-se part a l’encarregat/
ada o a la direcció, per tal que s'adopten les mesures pertinents, així com la notificació
als pares o tutors dels alumnes
Els alumnes que requereixen un règim especial de menjars per motius mèdics,
degudament justificat mitjançant un informe mèdic, podran sol·licitar-lo a l’encarregat/
ada del menjador, avisant amb la deguda antelació, el qual previndrà un menú alternatiu.
Es tindrà en compte, sempre que siga possible, la modificació de determinats
plats atenent-se a raons religioses.
El personal de cuina té el corresponent carnet de manipulador d’aliments, passant
els controls sanitaris pertinents de forma periòdica.
El nostre centre es visitat periòdicament per inspectors de sanitat, controlant al
personal i les instal·lacions i emetent els informes sanitaris corresponents, de forma
que es garanteix el dret a la salut de tots els nostres comensals.
En el curs 2015-2016 s'introdueix l'aula experimental d'Infantil de 2 anys en
centres públics. En aquest alumnat s'ha introduït algunes consideracions per tal de
poder millorar les condicions d'adaptació de les característiques de l'alumnat a les
condicions del menjador.
Les instal·lacions del centre i els corresponents recursos són.
Infantil: Pati amb activitats exteriors
Sala de projecció
Menjador
Primàr i a : Pati
Menjador
Pistes esportives
Zona coberta en cas de pluja.
MESURES DE SEGURETAT
En el centre:
1. Revisions periòdiques d’instal·lacions de gas
2. Dos extintors revisats periòdicament.
3. Farmaciola del Centre.
4. Cuineres i ajudants de cuina amb la seua titulació de manipulació d’aliments.
5. A més, les contemplades en el pla d’emergència.
L’empresa encarregada de realitzar els menús en les nostres instal·lacions té implantat
un sistema d’anàlisi de riscos, identificació i control de punts crítics d’acord amb
el RD. 2207/95 del 28 de desembre. Així com les garanties higièniques controlades per
el Nombre de registre de Industria i de les visites periòdiques de la Inspecció Sanitària.
En quant a l’alumnat
- La porta de l’escola restarà tancada de les 15:30 h. fins a les 16:45 hores.
- Cap comensal no podrà eixir del recinte escolar durant aquest període de temps
sense el permís i responsabilitat de les educadores.
- Si algun pare/mare/tutor, i per algun motiu justificat, necessita que el seu/a fill/a
ixca del recinte escolar durant l’horari assenyalat caldrà que ho comuniquen per
escrit a la Direcció.
EQUIPAMENT
- Propis del menjador (cuina, marmita, fregidora, càmera frigorífica,..)
- Material esportiu.
- Material recreatiu (escacs, dames, parxis, etc,...)
- TV, vídeo, DVD, equip musical, projector.
- Material de reprografia e imprès.
Al final de cada curs estudiem les propostes de diferents empreses i en el consell
escolar s’aprova un dels pressupostos.
Una vegada dictades les instruccions del menjador per la Conselleria d'Educació es fixarà
el preu del menú dia de l'alumnat fixe així com el preu del comensal eventual.
Per al curs 2022-2023 es fixa un preu de 4,25 €/dia i 4,25 € per al comensal eventual.
A partir de les instruccions de la Conselleria d'Educació referent a l'obertura dels menjadors
en els mesos de setembre i juny amb l'ampliació de les ajudes de menjador, s'adopten les
mesures d'informació als pares i mares per a la seua utilització del servei de menjador.
S'aprova en la sessió del Consell Escolar de Centre en data 25-10-2016