MUSEUS DEL RIBALTA

MUSEUS DEL RIBALTA

MUSEUS DEL RIBALTA

L’Institut Francesc Ribalta és un centre educatiu públic ubicat a Castelló de la Plana que imparteix ensenyaments d’educació secundària obligatòria (ESO), Batxillerat, cicles formatius de Formació Professional i Batxillerat a Distància. Depèn de la Conselleria d’Educació de la Comunitat Valenciana.
Inclou espais rellevants com el Museu de Ciències Naturals que mostra les col·leccions sobre Història Natural, el Museu de Física i Química així com cartografia i materials didàctics antics del Departament d’Història.

ORIGEN I HISTÒRIA
L’Institut es va fundar en 1846 amb la denominació d’Institut Provincial de Segon Ensenyament i estava situat a l’edifici de l’antic convent de les Monges Clares al carrer Major, (actual Plaça Santa Clara) sent el primer director Don Fermín Gil Gómez, catedràtic de llatinitat i de Retòrica i Poètica. Després, durant tota l’etapa isabelina fins a l’inici de la Restauració, es van alternar com a directors diumenge Herrero i Francisco Llorca representant tots dos el vaivé de la política nacional entre liberals (el primer) i conservadors (el segon), sent diumenge Herrero per altra banda un dels il·lustres alcaldes de Castelló durant aquella època.

En 1879-80 es va fer la primera instal·lació de l’Observatori meteorològic sent el seu impulsor i el primer encarregat el catedràtic de Física i Química Francisco Llorca, que era també director del centre; després d’uns pocs anys va deixar de funcionar, fins l’any 1911 quan va tornar a posar-se en marxa. En el nou edifici de l’avinguda Rei en Jaume es va continuar aquest servei a partir de 1921 fins a l’any 1975 en què va cessar definitivament el seu funcionament.
En 1901 en reformar l’organització dels instituts, es van convertir en Instituts Generals i Tècnics, i van quedar incorporats a aquests les Escoles Normals que van continuar fins a l’any 1914, ia més l’ensenyament tècnic de l’Agricultura, Indústria, Comerç, Belles Arts i, fins i tot, estudis nocturns per a obrers.

DEPARTAMENT D'HISTÒRIA

Llig més

MUSEU DE FÍSICA I QUÍMICA

Llig més

MUSEUS DE CIÈNCIES NATURALS

Llig més