ELS PARTICIPANTS EN EL PROJECTE ERASMUS ENS CONTEN LA SEUA EXPERIÈNCIA

Irene, Lola i Sofia ens conten el que ha significat per a elles participar en un projecte Erasmus.

EL NOSTRE VIATGE A ÎLE RÉUNION.

El dia 11/11/2023 va començar el nostre viatge a aquesta illa, vam passar un dia sencer viatjant en companyia de les nostres professores Cristina i Carmen. La nostra experiència a l’aeroport la recordem amb molt de nervis per les ganes d’arribar i vore les famílies que ens acollirien durant aquesta setmana.

Una vegada vam arribar ens van acollir de manera molt amable i ens van portar a dinar o a casa per deixar tot el equipatge i descansar del llarg viatge. Al principi, va ser difícil adaptar-nos als horaris escolars, ja que acostumen a despertar-se molt prompte i acabar les classes tard. A diferència del nostre institut, ells comencen a les 07h i tenen descansos de 15 minuts entre les classes i tots acostumen a dinar a la cafeteria, on soles paguen 1 euro a l’any.

Una altra cosa que ens va sorprendre molt va ser el canvi d’estació i la calor. Com ells estan a l’hemisferi sud, quan vam arribar era la primavera i feia al voltant de 35º.  A les platges, les banderes anuncien la presència de taurons. No en totes les platges està permès el bany. Sols a aquelles que estan protegides per l’escull de corall.

Al principi ens va costar estar còmodes amb els corresponents, ja que hi havia molta varietat de cultures i cada família era un món. Per exemple, existeix la cultura criolla, una de nosaltres va poder conviure amb aquesta cultura i aprendre d’esta forma de vida. Vam tastar els diferents menjars típics de l’illa i ens vam adonar que la guarnició per excel·lència és l’arròs blanc que té un aspecte allargat i es sol comprar als supermercats en quantitats molt grans. Al estar a l’altre hemisferi, la lluna estava en una posició diferent i hi havia diferents constel·lacions d’estreles que no es poden vore ací.

En conclusió, va ser una experiència molt enriquidora que permaneixerà en els nostres records per a tota la vida. Ara tenim una gran varietat d’amics nous per a sempre.

Algunes expressions en créole.

CARI ( plat típic )                                                 MI AIME A OU JE T’AIME ( T’estime )

ROUGAIL   ( altre plat típic )                                       LOTO ( cotxe )

BONBON  ( galetes )                                        ZOREILLE ( nom que es dona als francesos de la metròpoli )                 

SIOUPLÉ ( per favor ) LARACK ( el ron )