MicroMón

Segons l’OMS, la resistència microbiana als antibiòtics és potencialment el desafiament mèdic més important al qual s’enfronta la humanitat. Si no trobem nous antibiòtics capaços d’eliminar els superbacteris, uns 300 milions de persones poden morir per aquesta causa l’any 2050.

Què són els superbacteris? Bacteris que s’han fet resistents als antibiòtics ino és possible eliminar-los amb cap antibiòtic.

Sabem que 2/3 parts dels antibiòtics procedeixen de bacteris i fongs aïllats del sòl. És per això que l’IES Escultor en Francesc Badia de Foios vol contribuir en la recollida de mostres del sòl per a trobar eixe antibiòtic que tant necessitem, a través del Projecte MicroMón.

Projecte MicroMón es troba englobat dins del projecte que hi ha a escala mundial (Small World Initiative (SWI)) i va sorgir arran de l’aparició creixent de superbacteris i la falta d’interès per investigar nous antibiòtics per part de les farmacèutiques, ja que no els resulta rendible.

EL pròxim 4 de febrer comencem un nou repte a l’institut amb aquest projecte en què intervindrà l’equip format per la professora Raquel Domingo i els alumnes de 4t de Ciències Aplicades, junt amb els alumnes de la Universitat de València, en una col·laboració APS (Aprenentatge Servei).

Al llarg de 4 sessions, l’alumnat aïllarà els microorganismes del sòl, que prèviament hauran recollit, i buscaran aquells que inhibeixen el creixement bacterià.

El projecte està emparat pel Grup Especialitzat en Docència i Difusió de la Societat Espanyola de Microbiologia (D+D SEM).

1a Sessió: Introducció teòrica i preparació de les tasques.

2a Sessió: Resultats de la sembra de terra.

Han aparegut diferents colònies. Hui les han aïllades i la setmana que ve les posaran en una placa d’Escherichia coli i una altra de Bacillus per a veure si inhibeixen el creixement.

3a Sessió: Resultats finals.

Quatre grups han obtingut antibiosi, tres en Bacillus i un en E. coli.