Grup d’acció feminista

IES Escultor en Francesc Badia (Foios)

Introducció

Com ja sabem, vivim en una societat patriarcal, un sistema social sexualment jerarquitzat on un dels dos sexes, els homes, creix creient que té una sèrie de privilegis i el dret d’oprimir l’altre sexe, les dones. 

El patriarcat ens imposa el gènere, una construcció social que ens inculca un model, uns estereotips, una sèrie de comportaments, maneres de viure, gustos i aficions, mandats estètics, etc., tant a dones com a homes, que ens condicionen des del naixement i provoquen molt de patiment. 

La conseqüència del gènere és l’explotació sexual i reproductiva de les dones, la violència obstètrica, la violència masclista dins la parella, la violència econòmica (escletxa salarial, precarietat, etc.) i tota una sèrie de violències aparentment menors que marquen la vida de les dones des del seu naixement. 

Com a feministes, creiem que l’educació és l’eina més potent que tenim per lluitar contra el patriarcat i aconseguir un món més just on dones i homes tinguem els mateixos drets i igualtat d’oportunitats. La coeducació és l’educació en els valors feministes d’equitat entre sexes, i implica necessàriament una reflexió crítica sobre el món que ens envolta, els valors que se’ns han inculcat des de criatures ben menudes, tant des de casa, l’entorn, els mitjans de comunicació, etc. I actualment és molt important el paper que juguen les xarxes socials en la formació de la personalitat d’adolescents que estan en plena etapa de canvi, d’autoconeixement i d’autoafirmació. 

És per això que volem proposar un GAF, un Grup d’Acció Feminista al nostre centre. 

En què consisteix? 

El GAF és un grup voluntari de professorat i alumnat, que es reunirà periòdicament i que pretén convertir-se en lloc de reflexió sobre aquells temes, relacionats amb el patriarcat i el feminisme, que preocupen especialment l’alumnat. Es tracta de crear un espai segur on xiques i xics tinguen l’oportunitat d’expressar-se lliurement, un espai de respecte i d’escolta, de debat i esperit crític per entendre millor el món que ens rodeja i el nostre paper en ell. 

L’objectiu és crear un grup de persones que reflexionen i, després, proposen accions concretes per dur a terme al nostre centre que milloren la convivència al mateix (sempre des del punt de vista de la perspectiva de gènere), és a dir, que milloren la situació de les dones al centre i eliminen les violències masclistes que podem viure a l’institut i, al mateix temps, lluiten contra els estereotips de gènere que tant de mal fan tant a les unes com als altres. 

A més, aquest grup pot vincular-se en un futur amb l’alumnat de les assignatures relacionades amb la Igualtat que volem proposar de cara al curs vinent. 

Per qüestions d’horari començarem oferint el GAF a 3r, 4t i Batxillerat, de manera que les reunions seran els dimarts al pati de les 9:50 h, amb una freqüència quinzenal, que pot revisar-se segons les necessitats i interessos del grup. 

Proposem la primera reunió durant el primer pati del 8 de març (8M).

Animeu-vos!