ERASMUS+. Job shadowing al Collège Beauséjour de Trinité

Dins del projecte de centre Erasmus KA101 “Way to Europe”, per a la formació del professorat, actualment els professors Jordi Barcelona del departament d’Educació Física i Jose Luis Antonino del departament d’Informàtica es troben realitzant un Job Shadowing (curs d’observació) en el Centre Beauséjour de Trinité.
L’objectiu d’aquestes mobilitats és conéixer el funcionament d’altres centres europeus i intercanviar experiències educatives amb la finalitat de millorar la labor docent.
A més a més, des del centre, com a iniciativa dels professors participants i amb gran acceptació del centre d’acolliment es realitzaran activitats per a donar a conéixer la Pilota Valenciana i el Colpbol.

PROJECTE WAY TO EUROPE IES ESCULTOR EN FRANCESC BADIA

JOB SHADOWING – COLLÈGE BEAUSÉJOUR
(25 de maig a 3 de juny de 2022)

Dia 1 (25/05/2022) – Reunió presentació


Reunió amb el professorat de referència del Collège Beauséjour i amb la directora del centre:
– Marietta Misaine: Responsable Erasmus i professora d’Espanyol.
– Raymond: Professor d’Educació Física i Coordinador TIC.

Durant la presentació se’ls fa el lliurament d’una placa d’agraïment pel seu acolliment.


Aprofitem la reunió per a conéixer-nos personalment, intercanviar experiències, revisar el planning inicial i parlar sobre les característiques dels nostres centres.

Respecte al centre que ens acull, es tracta d’un centre d’educació secundària amb uns 300 alumnes i 30 professors, i que es troba dins d’un complex escolar del qual formen part (de manera independent, encara que comparteixen alguns espais) 2 instituts de batxillerat (professional i general), un centre de formació professional d’adults i un grup d’educació professional adaptada, similar al nostre PMAR, on a més d’adaptar els continguts generals se’ls imparteixen les assignatures de cuina i horticultura, ja que aqueix curs es dirigeix directament a continuar els estudis d’FP.

En el centre Beauséjour s’imparteixen 4 nivells de secundària, de 6é a 3r equivalent als nostres (6é de primària i 3r d’ESO).


Els alumnes deuen cursar obligatòriament fins al 1r curs d’algun dels dos batxillerats que es componen de 3 cursos (1r de batxillerat és l’equivalent al nostre 4t d’ESO).


Quant a l’alumnat, la major part procedeix de la zona nord-est de l’illa i principalment del departament de Trinité. El nivell socioeconòmic dels alumnes és divers, generalment nivell mitjà.


Fem una visita pel centre acompanyats de Marietta Misaine, veient les diferents instal·lacions, aularis, etc.


Quant al planning de treball, ens traslladen que atés que dijous és dia festiu a l’illa, ens han organitzat una sèrie de visites (dijous i divendres) per a conéixer la cultura i història de l’illa i així començar el dilluns amb el treball en el centre.Dia 2 (26/05/2022) – Visites culturals


Visitem Sant Pierre i el seu museu Memorial de les víctimes i la tragèdia de l’erupció del volcà, Mont Pelée, que el 5 de maig del 1902 va entrar en erupció juntament amb una turmenta tropical, que va arrasar tota la població de Sant Pierre (s’estima que van morir unes 28.000 persones). El museu recull tota la història de la tragèdia.


Ens expliquen que l’illa el llarg de la història ha anat passant de mans angleses a franceses, i que la base de la seua economia eren les explotacions (habitacions) de canya de sucre, per a l’elaboració de sucre i destil·lació de rom.


Es calcula que en plena expansió de l’època colonial es calcula que hi havia unes 300 habitacions, treballades per esclaus procedents d’Àfrica.

Actualment, l’economia de l’illa ja no depén d’aquestes explotacions, a penes queden 15, sinó que principalment en l’administració pública (funcionaris), en el sector serveis i en menor mesura en plantacions de plataners i de flor exòtica.


Visitem l’Habitació Depaz i l’Habitació Clemente, on ens van detallar el procés d’elaboració del rom i la distribució d’una explotació sucrera (habitatges, magatzems, quadres, zona d’extracció del sucre de canya i destil·lació del rom…).

Dia 3 (27/05/2022) – Visites culturals


Visita al memorial en CAP 110, com a record als esclaus víctimes d’un naufragi en la costa sud de l’illa. Ens mostren com eren transportats els esclaus amuntegats en els vaixells, les seues precàries condicions de viatge, etc.
Prop d’aquest punt, visitem la Rock Daimon, penyal pròxim a la costa que va ser conquistat pels anglesos per a ser utilitzat com a punt de guaita i defensa.
Visita a la capital Fort-de-France i el seu fort emmurallat, part essencial de la història de l’illa, ja que dona nom i origen a la ciutat.


Dia 4 (30/05/2022) – Treball en centre

En aquest dia acompanyem a diversos professors per a veure com realitzar la seua labor docent, així com conéixer el funcionament del centre. Les classes s’imparteix en horari de matí (7:30 a 12:30) amb un breu descans de 15 minuts, i vesprada (14:00 a 17:00).


S’assisteix a les classes d’informàtica i d’educació física.


Respecte a les classes d’informàtica s’assisteix a la classe de 1r d’ESO per a observar la metodologia i continguts que s’imparteixen. En el dia de hui estaven treballant en algorísmia, per al que utilitzen un programa del ministeri d’educació francés (que s’utilitza en tota França) amb exercicis en línia que registra a l’evolució de l’alumnat.

En el centre disposen d’una única aula d’informàtica amb 15 ordinadors.


També s’aprofita per a conéixer el sistema de gestió d’alumnat i famílies (similar a ITACA), però amb la característica que és emprat a escala nacional i integra moltes més
opcions de gestió, com per exemple enviament d’emails, gestió de guàrdies, etc.


Respecte a l’Educació Física, el centre no disposa de pistes esportives ni gimnàs, per la qual cosa totes les activitats es realitzen en instal·lacions externes. L’horari per grup és de 3 hores setmanals, agrupades en blocs de 2 hores consecutives, alternant setmanes de 2 hores i una altra setmana de 4 hores. Entre les activitats mes ressenyables es troba: Vela, Caiac i Natació, als quals es desplacen des del centre mitjançant autobús.


En el dia de hui i a causa de la pluja hem aprofitat per a diferents grups explicar de manera teòrica la Pilota Valenciana, les diferents modalitats, materials, colps…


Ha sigut una primera experiència molt positiva i de gran acceptació per part del professorat i alumnat.

Dia 5 (31/05/2022) – Treball en centre


Seguim amb el nostre període d’observació, i en el dia de hui hem estat veient la gestió web del centre, gestió d’incidències i hem assistit a classes d’informàtica i Educació Física.

En la classe d’informàtica de hui de (7.30 a 9.30 AM) seguien amb el programa d’algorísmia. A través del programa de gestió de centre el professor pot controlar el PC de l’alumne i realitzar presentacions de manera individual o grupal (alguna cosa semblant al que es pot realitzar amb el programa Epoptes de Lliurex).


Les classes són dirigides pel professor, qui els planteja un repte inicial a través del programa web del ministeri perquè els alumnes ho vagen completant.


El sistema operatiu que utilitzen és Windows. La gestió de la web del centre la duen a terme 2 professors, un d’ells el CTIC, per al que disposen cadascun d’ells d’unes 2 hores de dedicació setmanal.


La gestió d’incidències informàtiques, es realitzen a través del programa de gestió del centre, i són coordinades pel CTIC. Per a la resolució de les incidències, el centre compta amb 2 tècnics informàtics dedicats a atendre aquestes incidències. Si és urgent poden contactar amb ells telefònicament.

En les classes d’Educació Física de 9.30 a 12.30 (2 grups de 3r d’ESO) i de 14.00 a 17.00 (2 grups de 2n d’ESO), ens hem desplaçat al poliesportiu de la població de Trinité (ja que no disposen d’instal·lacions esportives en el centre).


Les activitats es realitzen coordinades entre els 2 professors de cada grup per a optimitzar el desplaçament amb autobús.


Durant la jornada presentem als alumnes la Pilota Valenciana i el Colpbol. Prèviament als professors d’Educació Física del centre se’ls havia explicat el funcionament, característiques, modalitats, regles, història i valors de la Pilota Valenciana i del Colpbol.


S’han practicat amb els alumnes els diferents colps i s’han realitzat partides de raspall per ser la modalitat mes senzilla. El resultat el podeu veure en les fotografies, però ja us avancem que s’ho han passat en gran!


En les segona part de la sessió han jugat a Colpbol. Coneixent l’interés de molts professors del centre per la nostra gastronomia els hem preparat per a la reunió matinal de l’equip educatiu de secundària, 2 truites de creïlla artesanals que han degustat, gaudit i agraït enormement!

Dia 6 (01/06/2022) – Treball en centre i jornada gastronòmica


Hui a primera hora del matí hem assistit a unes jornades d’emprenedoria i treball. L’objectiu d’aquestes jornades és donar a conéixer les diferents opcions laborals que té l’alumnat al seu abast i fomentar l’emprenedoria, amb la intenció de motivar als alumnes a continuar amb els seus estudis per a poder aconseguir emprendre de manera efectiva o poder aconseguir alguns dels llocs de treball que les empreses els presenten. Aquestes xarrades les imparteixen empreses de la regió de Trinité (equivalent a la nostra comarca de L’Horta Nord) i emprenedors de la zona.

Aquestes jornades s’emmarquen dins del projecte educatiu-laboral de les Antilles Franceses, que pretén crear uns 100.000 emprenedors en els pròxims anys i així millorar el creixement econòmic i laboral de la zona.


Seria una bona idea realitzar una cosa similar amb les empreses i emprenedors de la nostra comarca, amb la intenció de motivar i fer-los veure al nostre alumnat que tindre una bona formació et permet disposar de majors oportunitats laborals.


S’han realitzat 4 xarrades de 45 minuts, els ponents giraven entre les diferents aules. El centre ens ha facilitat la guia que utilitzen ells per a aquestes jornades (veure fotos).


Posteriorment ens hem reunit amb l’equip educatiu per a comentar les continguts a nivell general que s’imparteixen en cadascun dels cursos. Aquests continguts estan determinats a nivell nacional per a tota França igual que els exàmens finals de cada avaluació, en els quals s’estableixen els continguts i criteris a avaluar. Poden realitzar adaptacions dels exàmens segons els continguts vistos fins a aqueix moment.


A les 12.30 hem continuat amb les jornades gastronòmica, de la truites hem passat a la nostra Paella Valenciana. L’hem feta en les instal·lacions de l’FP adaptades a una cuina.


La pregunta és com ha arribat una paella fins ací? i l’arròs , i la bajoqueta, i el garrofó? La resposta la teniu a les imatges!!! Bon appétit.


Dia 7 (01/06/2022) – Visita a centre de Batxillerat Professional i treball en centre

En el matí de hui hem visitat el centre de Batxillerat Professional i BT Superior “Lycée Professionel LA TRINITÉ” (equivalent a la nostra FPGM i FPGS) que es troba en el mateix complex educatiu que el College Beausejour.

Primer ens hem reunit amb el responsable d’admissió i professor del centre “Emmanuel Nicole” qui ens ha explicat els diferents cicles que s’imparteixen en el centre i l’organització de la Formació Professional a França.

Al batxillerat professional s’accedeix després de finalitzar secundària o finalitzar la formació professional adaptada (nostra FPB) que s’imparteix en el College Beausejour.

L’organització de la FP és la següent: 3 cursos de Batxillerat Professional → 2 cursos de Batxillerat Professional Superior → Universitat.
Durant aquests 3 curs realitzen practiques en empreses (FCT) completant un total de 22 setmanes.


Els cicles que s’imparteixen són els següents:

• Atenció a persones en situació dependència.
• Gestió i Administració (Logística, Transport i Administració).
• Automoció:
◦ Manteniment de vehicles.
◦ Xapa.
◦ Pintura
• Electricitat.
• Pastisseria.

Després de la reunió hem visitat les instal·lacions de cadascun dels cicles i conversat amb els diferents professors. En les imatges podeu veure les instal·lacions de cada cicle.

És interessant destacar dos aspectes:
• La biblioteca en cadascun dels centres, compta amb una professora documentalista que es dedica expressament a gestionar la biblioteca i organitzar activitats relacionats amb la literatura (veure
fotos).
• Cadascun dels centres disposa d’una infermeria amb la seua respectiva infermera i instal·lacions per a atendre els alumnes malalts, així com un kit de primera atenció per a acudir directament al lloc on es necessite (veure fotos).


A nivell Erasmus comptes amb 5 projectes per a la realització de pràctiques a l’estranger. Al novembre d’aquest any 12 alumnes del cicle de Gestió i Administració realitzaran les seues practiques en empreses de València durant 1 mes.


I actualment estan desenvolupant un altre projecte entre diversos centres, que consisteix en la construcció d’un habitatge autosostenible i intel·ligent (veure fotos).

Un altre punt interessant és que el pavelló dedicat al cicle d’electricitat és autosuficient energèticament gràcies a la instal·lació de panells solars fotovoltaics, que han anat instal·lant els alumnes, progressivament. En finalitzar al visita al Liceu Professional, ens hem reunit amb el professor d’Informàtica del College Beausejour, amb el qual hem conversat sobra els continguts que s’imparteixen i programes que empren.


Cal destacar que se centra principalment en la resolució de reptes proposats a nivell nacional (com es va comentar en la primera reunió mantinguda el dia 4), i en la participació de diversos concursos de programació orientada a robots (mbot, minsdtorm de lego),com el segueix la línia, sume, etc.

Intercanviem experiències d’algunes activitats que realitzem en el nostre IES, com els concursos de Mooding, programació amb escratx o lightbot, etc.


A la vesprada, acompanyem al professor d’Educació Física a un torneig de bàsquet en el qual participaven 5 centres de la regió, entre ells 2 equips femenins i 2 masculins del College Beausejour. Es tractava d’un torneig on els propis alumnes s’arbitraven i vam poder observar que no va haver-hi cap incident amb l’arbitratge.


Era una jornada lúdica que no es realitzava des de l’inici de la pandèmia. L’experiència va ser molt enriquidora (veure fotos).


PD: En el cicle de Pastisseria ens van tractar especialment bé, nyam nyam nyam. 🙂

Dia 8 (01/06/2022) – Treball en centre i avaluació

Comencem el nostre últim dia, assistint a la classe de Gestió i Administració del Liceu Professional, perquè els alumnes practiquen Español amb nosaltres, parlar-los de València i atendre les seues preguntes, ja que aquests alumnes realitzaran, durant el mes de novembre de 2022, els seus practiques de formació en empresa, d’un mes, a la nostra ciutat.


Posteriorment ens hem reunit amb els professors del Collège Beauséjour (Marietta Misaine, coordinadora Erasmus i Raymond Petit, professor de EF i CTIC) telemàticament amb la Delegada Regional Acadèmica de Relacions Europees i Internacionals i per a la Cooperació, Mme Sabine Louis-Gustave i la professora Mme Mondesir Nora (en representació de Mms Alain Lacaze, Inspector acadèmic i Responsable pedagògic Regional d’Español), per a avaluar el treball realitzat durant la nostra estada i establir acords per a futures col·laboracions.


Arribem a la conclusió que l’experiència ha sigut molt enriquidora tant a nivell professional com personal, així com la necessitat de continuar establint nexes de connexió entre els diferents països europeus, per a millorar l’educació del nostre alumnat i l’intercanvi d’experiències a tots els nivells entre professorat i alumnat.


Els professors del Collège Beauséjour, destaquen durant la reunió, aspectes com la millora de la motivació dels alumnes a participar en les activitats del centre, posant com a exemple dos casos concrets d’alumnat absentista i poc participatiu que a partir de les activitats proposades van mostrar un canvi positiu d’actitud, participant de les activitats i sense faltar a classe.


Durant la reunió i amb la idea de continuar col·laborant activament a nivell europeu, es van establir els següents acords/propostes:

• El Collège Beauséjour així com altres instituts del país, s’ofereixen com partners per a futurs projectes Europeus tant K1 com K2.

• Que en l’actualitat el Collège Beauséjour, està en tràmits d’obtindre l’acreditació Erasmus, i que compten amb nosaltres com partners per al seu primer projecte.

• Que la coordinadora Erasmus del Collège Beauséjour, ens facilitarà els contactes dels seus socis europeus (actualment participa en 5 projectes Erasmus, amb Noruega, Romania, Grècia, Portugal…).

• Iniciar un projecte Etwinning, relacionat amb les activitats d’esports tradicionals presentades en el centre, amb la intenció d’establir les bases per a un projecte K2 amb alumnat.

L’objectiu establit per a aquest projecte seria el següent: Utilitzar els esports tradicionals com a eina per a estrényer llaços, conéixer la cultura i millorar la competència lingüística i TIC entre els països europeus participants.

Finalitzada la nostra estada, podem dir que hem aconseguit diversos dels objectius establits en el nostre projecte:
• Millora de la competència lingüística en Francés i Inglés.
• Conéixer el funcionament i metodologies emprades en altres sistemes educatius europeus (en aquest cas el francés).
• Establir contactes per a futures col·laboracions.