El trenta de juny de 1927 es procedia a fer el certificat de naixement de Didín Puig a Guadassuar, municipi on va nàixer i va viure els primers anys de la seua vida.
L’Aula Didàctica, gràcies a l’ajuda d’Enric Mut, cronista de Guadassuar, hem pogut fer-nos amb la partida de naixement de Didín Puig, nascuda un 28 de juny de 1927. En aquesta partida podem veure tant a Eulogio Puig Usina (pare) com a Cándida Grau Llopis (mare): el primer, de Benimodo; la segona, natural de Navarrés. També ens parla de qui van ser els seus avis, provinents tant de Benimodo com de Navarrés i de Gor (Granada). Es poden llegir els oficis de tots ells, tots ben diferenciats: des de secretari local fins a mestra, llaurador o treballadora domèstica. És interessant perquè també ens indica quina era la vivenda de la família Puig i Grau: el carrer Santa Llúcia número 8, just darrere de l’Ajuntament de Guadassuar.
Voleu saber més sobre la vida de Didín? Doncs cliqueu a l’apartat de “Materials didàctics”. A l’Aula Didàctica vos explicarem moltíssimes coses més!
Al llarg de la visita es duran a terme diferents activitats: des d’una visita a l’espai museístic fins a la visualització d’audiovisuals passant per la realització d’un dels tallers a elegir pel centre. Però amb tot, també es durà a terme una ruta pel municipi de Benimodo per així entendre millor el context en el qual es va desenvolupar la vida de Didín Puig. Aquesta ruta està pensada per poder satisfer l’aprenentatge de tots els cicles educatius, fent una ruta més curta i directa amb l’alumnat més menut (pensat per al primer i segon cicle de primària) i d’altra més lenta i amb més punts (per al tercer cicle de primària). A més, tant per a l’ESO com per a Batxillerat i altres centres (així com els cicles educatius que ho desitgen de primària) s’ha preparat una ruta literària basada en textos i entrevistes de Didín Puig. Es visitaran els espais memorístics més importants de Benimodo a la vida de Didín com ara l’església, l’ajuntament, les antigues places i carrers del municipi, el casino republicà, la casa on va residir Vicent Andrés Estellés o la pròpia vivenda de la nostra protagonista. A partir dels textos es recrearà la vida de Didín Puig i es farà un repàs històric al segle XX valencià.
L’Ajuntament de Benimodo ha publicat les bases per a la concessió d’una beca d’investigació històrica al municipi per participar a la XX Assemblea de la Ribera que tindrà lloc a Polinyà del Xúquer el proper novembre amb la temàtica “Patrimoni artístic. Art i artistes a la Ribera”
Podeu consultar les bases picant ací per saber-ne més i poder sol·licitar-la. A més, des de l’Aula Didàctica convidem a tota aquella i aquell interessat a participar!
La vessant periodística de Didín Puig és segurament la més important i prolífera durant la seua vida. Per això cal ressaltar-la i esdevé prioritària alhora d’entendre la seua figura i què significà per a la cultura i els valors de llibertat i democràcia al País Valencià. A través de plantilles de portades periodístiques l’alumnat haurà de confeccionar per grups de màxim sis persones una portada de diari de la data que decidisquen i consensuen. Hauran de buscar informació sobre aquell dia i fer-la: mentre que a la plana davantera es situaria la portada com a tal, darrere caldria desenvolupar una notícia del dia. Aquest treball es faria mitjançant planxes i material ja preparat per a l’ocasió.
Objectius:
Aprendre a redactar una notícia amb les seues parts i els elements i registre.
Crear una portada de diari basant-se en una data elegida de la història i saber-ne mésal respecte de què va passar durant aquell periode.
Saber la importància que ha tingut al llarg de la història contemporània el periodisme iaprendre a diferenciar entre notícies i fake news basant-se en casos reals i actuals.
Cursos curriculars:
Primària: Valencià, Plàstica, Ciències Socials, Coneixement del Medi
ESO: Valencià, Geografia i Història, Valors ètics, Educació plàstica
Batxillerat: Educació plàstica, Història del món contemporani, Història d'Espanya
Altres: Escola d'Adults, Cursos CEFIRE...
Descripció de l'activitat:
Audiovisual i Exposició
Visita guiada per la localitat de Benimodo
Taller didàctic: Creació d’una portada de diari i d’una notícia:
En grups de màxim sis persones l’alumnat haurà de fer gràcies a la planxa i al disseny d’una plantilla amb la portada d’un diari un llistat de notícies seguint les directrius establertes i treballades prèviament a l’aula. Hauran de consensuar una data de la història recent (segle XX) i buscar informació sobre aquell dia, ressaltant a la portada les notícies que més interessants troben i redactant una notícia a la part inferior del cartró-ploma seguint els registres periodistics corresponents. En cas de que l’alumnat ho desitge, també es pot dur a terme una notícia inventada bé sobre el seu centre educatiu, bé sobre la seua realitat més pròxima (municipi, notícia que li agradaria veure publicada...).
Uns dels aspectes més importants a conèixer de Didín Puig més enllà de l’amor per les noves generacions i la seua vessant cultural, és la qüestió de l’escriptura durant la seua vida. Per això, en aquest taller s’intenta posar de relleu els materials que emprava per poder realitzar aquesta tasca: escriure. L’alumnat haurà de crear una llibreta cassolana amb dissenys exclusius creats per il·lustradores i il·lustradors professionals del País Valencià. Se’ls farà saber les pautes a seguir i amb paper reciclat provinent d’associacions en favor de la integració de persones amb diversitat funcional hauran de confeccionar-la individualment, comptant amb tot el material necessari per a la seua realització. Els dissenys creats per a l’ocasió contenen frases de Didín Puig extretes tant dels seus llibres com de les entrevistes que va fer al llarg de la seua vida.
Objectius:
Aprendre la importància de l’escriptura al llarg de la història per comunicar-se i relacionar-se amb altres agents socials.
Analitzar la figura de l’agent cultural i de la importància que té la cultura en la nostra història, així com els valors que representa Didín Puig.
Elaborar material que ens faça pensar i reflexionar no solament en la importància de l’escriptura i l’aprenentatge cultural sinó també treballar la reutilització de materials en un moment d’emergència climàtica com l’actual.
Cursos curriculars:
Primària: Valencià, Plàstica, Ciències Socials, Coneixement del Medi
ESO: Valencià, Geografia i Història, Valors ètics, Educació plàstica
Batxillerat: Educació plàstica, Història del món contemporani, Història d'Espanya
Altres: Escola d'Adults, Cursos CEFIRE...
Descripció de l'activitat:
Audiovisual i Exposició
Visita guiada per la localitat de Benimodo
Taller didàctic: Creació de les llibretes:
De manera individual l’alumnat haurà de fer gràcies a la planxa i als dissenys elaborats per a l’ocasió una llibreta. Per poder fer-la es comptarà amb material creat exclusivament per a l’activitat com ara encunys, il·lustracions, imatges i tints. Aquesta llibreta està feta amb material 100% reciclat i creat i proporcionat pel Centre Ocupacional de Xàtiva ASPROMIVISE, que treballen amb gent amb diversitat funcional. Per tant, estem parlat d’un taller amb una clara funció no solament educativa i cívica sinó també social. El paper, fet de fibres naturals serà utilitzat tant a la portada com a les pàgines de l’interior de la llibreta, la qual podran decorar amb les il·lustracions abans mencionades i amb tot el material disponible a l’aula.
A partir dels dissenys elaborats per a l’ocasió per reconeguts professionals del món de la cultura, l’alumnat ha de dur a terme la creació d’unes il·lustracions artístiques amb frases de Didín Puig per així poder entendre millor el context històric que es tractarà durant la visita a l’Aula Didàctica. A través d’aquest coneixement personal de la figura de Didín es poden realitzar diferents aprenentatges sobre la història del segle XX tant al País Valencià com a l’estat. Aquest treball artístic elaborat per grups sobre cartró- ploma de tamany considerat pot ser exposat als centres educatius respectius per conscienciar en uns nous valors democràtics, de cooperació i de pau i aprendre’n més sobre el moviment cívic, social i cultural valencià del segle XX.
Objectius:
Elaboració de material treballat de manera cooperativa que ajude a entendre el contextdel País Valencià del segle XX.
Conèixer els fets i esdeveniments principals del segle XX estatal així com els movimentscontraculturals i de defensa dels drets humans i antifranquistes.
Aprendre l’ús de tècniques artístiques per realitzar dissenys i il·lustracions ambmissatges propositius dintre d’un context històric concret.
Cursos curriculars:
Primària: Valencià, Plàstica, Ciències Socials, Coneixement del Medi
ESO: Valencià, Geografia i Història, Valors ètics, Educació plàstica
Batxillerat: Educació plàstica, Història del món contemporani, Història d'Espanya
Altres: Escola d'Adults, Cursos CEFIRE...
Descripció de l'activitat:
Audiovisual i Exposició
Visita guiada per la localitat de Benimodo
Taller didàctic: Elaboració de cartelleria relacionada amb la memòria i la llibertat:
Per grups de màxim quatre persones hauran de fer gràcies a la planxa i als dissenys elaborats per a l’ocasió cartelleria derivada de frases extretes tant de les obres escrites de Didín com de diferents entrevistes per decorar l’aula o els corredors del centre educatiu amb missatges propositius i de valors i respecte dels drets humans. Per poder realitzar-ho comptarà l’alumnat amb tot el material necessari: colors, pintures, cartrolines, dissenys, fustes, esponges, pinzells...Les il·lustracions queden a l’abast de l’alumnat per a la seua lliure interpretació i, en cas de que done temps, es podran fer diferents dissenys a més de per a l’aula i la seua decoració, per al propi alumnat.
Vos deixem ací un document audiovisual en el que Jesús Huguet entrevista Didín Puig a l'espai Joan Fuster a Sueca l'abril de 2018, mesos després que Didín rebera el Guardó al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana. En aquesta entrevista podreu escoltar anècdotes, biografies i pensaments de la periodista de Benimodo. Esperem que vos agrade.
Possiblement no conegues Didín Puig. No passa res: sovint la gent no la coneix. I és per això que s’ha creat aquesta Aula Didàctica, per conèixer la seua figura i quina va ser la seua tasca al món de la cultura del País Valencià des dels anys seixanta fins a l’actualitat, quan podem veure en perspectiva el seu llegat.
Però qui era Didín Puig? Si bé al llarg d’aquestes entrades anirem parlant-ne a poc a poc, cal fer una breu introducció a la seua figura. Càndida Puig i Grau va nàixer en 1927 a una família relativament acomodada gràcies al treball d’Eulogio, son pare: secretari d’ajuntament. Allò la va portar a nàixer accidentalment a Guadassuar, on treballava son pare. Educada en valors democràtics i de llibertat, va accedir a la cultura des de ben menuda, però la Guerra d’Espanya del 1936 va canviar per sempre la seua vida: l’assassinat de son pare una vegada finalitzada la guerra amb l’excusa de no ser adepte al nou règim dictatorial va suposar l’eixida de Guadassuar cap a Benimodo i l’intent de sa mare, Càndida, de traure endavant els seus dos fills.
Amb 30 anys Didín s’exilià a París per poder estudiar sense haver de passar cap prova al sindicat femení falangista: la Sección Femenina. Allò la va dur a haver de treballar cuidant una xiqueta a la capital francesa, on desenvolupà tota una tasca cultural tant d’aprenentatge com de recolzament a figures emergents de la cançó protesta europea. Al tornar a Benimodo en 1974 Didín inicià el seu treball tant a editorials com a discogràfiques i a la radiotelevisió pública estatal primer i valenciana després, on desenvolupà la tasca de guionista i s’encarregava de les tasques musicals.
Amiga de Maria del Mar Bonet, Carmelina Sánchez-Cutillas, Vicent Andrés Estellés, Joan Fuster, Carme Miquel, Enric Valor, Eliseu Climent, Ovidi Montllor, Lluís Llach, el grup Al Tall i demés (que anirem poc a poc desgranant en aquest espai web), dedicà la seua vida a fer un món més just entre iguals amb la cultura i la llengua com a base i sempre centrant-se en els més joves, els quals tenien per a Didín el valor afegit de ser els que crearien un món millor.
Benvingudes i benvinguts a l’Aula Didàctica de Cultura Contemporània Didín Puig!
Com a activitat per finalitzar el primer trimestre del curs l’alumant de 1r i 2n de primària del CEIP Josep Gil Hervàs ens visità per parlar de Didín Puig i fer el taller d’escriptura. El centre està treballant l’obra “Didín vol ser periodista” (Edicions 96) al llarg del curs.
El passat dimecres 21 de desembre vam rebre la visita de l’alumant del CEIP Josep Gil Hervàs de Benimodo. Concretament foren els cursos de 1r i 2n de primària els que van acudir als espais de l’Aula Didàctica de Cultura Contemporània Didín Puig. Al centre s’està treballant el llibre “Didín vol ser periodista” i per tant tot l’alumant sabia qui era Didín, a més d’haver estat veïnat de la localitat (inclús comptàrem amb familiars de Didín!).
El grup va ser dividit en dos per facilitar les tasques d’aprenentatge després d’una breu explicació de qui era Didín i de quina anava a ser la dinàmica del matí. A l’Auditori municipal els vam dividir: els de 2n anirien a fer la ruta urbana per Benimodo i els de 1r farien el taller d’escriptura a la Casa de la Cultura. Després s’intercanviaren no sense abans parar a esmorzar al sol.
Durant la visita se’ls va explicar qui va ser Didín, Estellés, què va significar la Guerra d’Espanya del 1936, per què els carrers de Benimodo tenen eixos noms, quan va ser habitada la població, per qui…I entre totes aquestes explicacions se’ls comentava quina havia estat la vida de Didín a través de fotografies. Acabàrem visitant sa casa per a que veieren com era.
Pel que fa al taller, es dedicaren a fer una llibreta feta a mà per ells i amb col·laboració del centre ocupacional de persones amb diversitat funcional de Xàtiva, que crearen el paper reciclat i de quilòmetre zero per a l’ocasió. Comptem amb aquest material per als tallers d’escriptura perquè no entenem fer xarxa sense comptar amb tota la població. Durant el taller se’ls va explicar la importància que té l’escriptura a la vida de les persones i sobretot, a la de Didín, qui escrivia un dietari sovint a llibretes com les que estaven creant elles i ells. I alguns ens han dit que ja l’estan utilitzat per anotar-se idees, vivències i desitjos! 🙂
Va ser una visita interessant perquè l’alumant està treballant la figura de Didín a l’aula i per tant, tenien unes nocions prèvies, aspecte que ajudava a que l’aprenentatge fora directe. En definitiva, una gran experiència!
didinpuig
Avís de privacitat: Ús de cookies pròpies per a anàlisis de visites
Este lloc web utilitza cookies pròpies amb l'únic propòsit d'analitzar el trànsit i millorar l'experiència de l'usuari. Les cookies són xicotets arxius de text que s'emmagatzemen en el teu dispositiu quan visites el nostre lloc. No compartim esta informació amb tercers ni la utilitzem per a fins publicitaris.