Però qui és Didín?

Possiblement no conegues Didín Puig. No passa res: sovint la gent no la coneix. I és per això que s’ha creat aquesta Aula Didàctica, per conèixer la seua figura i quina va ser la seua tasca al món de la cultura del País Valencià des dels anys seixanta fins a l’actualitat, quan podem veure en perspectiva el seu llegat.

Però qui era Didín Puig?
Si bé al llarg d’aquestes entrades anirem parlant-ne a poc a poc, cal fer una breu introducció a la seua figura. Càndida Puig i Grau va nàixer en 1927 a una família relativament acomodada gràcies al treball d’Eulogio, son pare: secretari d’ajuntament. Allò la va portar a nàixer accidentalment a Guadassuar, on treballava son pare. Educada en valors democràtics i de llibertat, va accedir a la cultura des de ben menuda, però la Guerra d’Espanya del 1936 va canviar per sempre la seua vida: l’assassinat de son pare una vegada finalitzada la guerra amb l’excusa de no ser adepte al nou règim dictatorial va suposar l’eixida de Guadassuar cap a Benimodo i l’intent de sa mare, Càndida, de traure endavant els seus dos fills.

Amb 30 anys Didín s’exilià a París per poder estudiar sense haver de passar cap prova al sindicat femení falangista: la Sección Femenina. Allò la va dur a haver de treballar cuidant una xiqueta a la capital francesa, on desenvolupà tota una tasca cultural tant d’aprenentatge com de recolzament a figures emergents de la cançó protesta europea. Al tornar a Benimodo en 1974 Didín inicià el seu treball tant a editorials com a discogràfiques i a la radiotelevisió pública estatal primer i valenciana després, on desenvolupà la tasca de guionista i s’encarregava de les tasques musicals.

Amiga de Maria del Mar Bonet, Carmelina Sánchez-Cutillas, Vicent Andrés Estellés, Joan Fuster, Carme Miquel, Enric Valor, Eliseu Climent, Ovidi Montllor, Lluís Llach, el grup Al Tall i demés (que anirem poc a poc desgranant en aquest espai web), dedicà la seua vida a fer un món més just entre iguals amb la cultura i la llengua com a base i sempre centrant-se en els més joves, els quals tenien per a Didín el valor afegit de ser els que crearien un món millor.

Benvingudes i benvinguts a l’Aula Didàctica de Cultura Contemporània Didín Puig!