Curs – Sensitisation Training with reference to Migration, Racism, Discrimination, etc

Una volta a la normalitat: un Erasmus per Islàndia

L'arribada a Islàndia va ser realment desconcertant: les màscares deixaven de ser obligatòries fins i tot en els espais tancats. Els sòls nevats, el fred i la calidesa de les persones islandeses auguraven una experiència tan extraordinària com va resultar finalment. Després de passar una nit a Reykjavík les professores del curs ens recollien en l'estació d'autobusos per a portar a tot el grup a Borganes, un poble d'al voltant de 2000 habitants al 60 km al nord de la capital. Després de creuar muntanyes cobertes de neu, travessar un fiord en un túnel per davall de la mar i un segon amb un pont, arribem a l'hotel on anàvem a dormir però també a realitzar el curs titulat: “Capacitació de sensibilització amb referència a la migració, el racisme, la discriminació, cultura i diversitat amb estratègies per a ensenyar aquests temes a edats diverses”. En aquest curs, es defensa la necessitat de transformar el sistema escolar partint d'una educació intercultural en la qual la capacitat de sensibilització per a lluitar contra el racisme és de vital importància a l'Europa del segle XXI.

El curs s'inicia amb la següent pregunta: Quins mètodes d'ensenyament poden ser útils per a sensibilitzar a diferents grups destinataris? Sens dubte, l'ús d'activitats basades en l'aprenentatge cooperatiu resulta la base per a desenvolupar un mètode que permet lluitar contra tota mena de discriminació, de racisme i altres assumptes delicats. Per a això, durant les següents sessions es va procedir a l'aclariment de conceptes: Prejudicis, estereotips, discriminació i quotidianitat. A continuació, el tema va quedar centrat en el racisme amb algunes idees sobre com explicar aqueixos conceptes a diferents grups d'estudiants, en diferents nivells acadèmics. Finalment, el curs es competisca amb el desenvolupament de tasques creatives d'aprenentatge cooperatiu per a conscienciar sobre migració, prejudicis, discriminació, etc.

Sens dubte es tracta d'una experiència extraordinària i digna de recomanar a pròxims docents de tota Europa.

borgarnes
thumbnail2