Privacitat en IA + Big Data

El passat 4 de febrer, Carlos Pérez Astorquiza, advocat expert en propietat intel·lectual i protecció de dades, va realitzar una ponència molt enriquidora sobre l'anonimització de les dades per a protegir la seua privacitat, el consentiment necessari a l'hora de recopilar informació i les implicacions que suposa en el desenvolupament d'aplicacions el fet d'incorporar grans volums de dades.

Els avanços tecnològics i la reducció dels costos d'emmagatzematge estan permetent, juntament amb el desenvolupament de les tècniques estadístiques, l'anàlisi de dades massives. Aquestes dades en grans quantitats que venen de diferents fonts, són heterogenis i varien ràpidament, és el que es coneix com big data. Alguns exemples de Big Data són les dades de la nostra activitat en les xarxes socials, trànsit web, transaccions en botigues en línia, sensors en wearables i mòbils, dades amb geoposicionamiento, dades científiques, financers, de salut o els de les smartcities, etc.

Però la retenció massiva de dades de caràcter socioeconòmic, demogràfic, de comportament (cerques, compres, comentaris,…) i financer amb propòsits analítics pot afectar els drets dels consumidors en suposar pèrdues en la seua privacitat i llibertat individual.