1a Jornada a Tessalònica

Avui, dilluns 20 de maig, els CEIP Teodoro Llorente, CEIP Doctor Vicente Trenco i CEIP Sant Miquel hem començat la visita a la Primera Escola Experimental de Tessalònica. Ens ha rebut la directora, Chrysanthi Gerani, i la sots directora, Athina Malea que és la mestra d’anglès encarregada d’acompanyar-nos en la nostra estada.
Després d’ensenyar-nos les instal·lacions ens han presentat el programa d’activitats de la setmana.
Hem presentat les característiques del sistema educatiu valencià, la realitat dels nostres centres locals i hem conegut com s’estructura d’educació primària i secundària en Grècia així com la carrera professional docent. L’Educació Primària compren l’etapa de 6 a 12 anys. L’Educació Secundària es divideix en dos etapes de tres anys, la primera obligatòria i la segona, d’altres tres, enfocat cap a la universitat i un altre itinerari de formació professional.
Les escoles experimentals en Grècia estan connectades amb la investigació universitària en pedagogia i metodologies. Els primers estudis sobre l’impacte de diferents metodologies es duen a terme en aquest tipus d’escoles i després es traslladen a la resta d’escoles de tot el territori. Estan molt bé considerades socialment i tenen una gran demanda per entrar a estudiar en elles. L’entrada escoles experimentals de secundària requereix d’una prova perquè la demanda és més alta que les places disponibles.

Amb Athina hem debatut i comentat els reptes els quals s’enfronten les escoles amb el nou paradigma del currículum a nivell europeu amb una mirada competencial i una aposta per la digitalització educativa.

A més, hem pogut visitar l’aula d’informàtica en la qual el professorat especialista duu a terme diferents projectes de programació i robòtica a l’aula. L’alumnat de tot el centre té una hora de classe aquesta aula durant tot el curs.