Passeig literari

    Amb una una visita a Biterna hem conclós un seguit d’activitats que han acabat en una ruta poètica sobre bruixes. Ens ha servit de pretext per a commemorar la setmana del llibre amb lectures diverses. Una forma de donar un nou significat als espais i als conceptes, ja que partíem dels versos de Jaume Roig i hem recorregut part del poble on l’autor es va establir quan va escriure L’espill o Llibre de les dones. 

    Així, mentre passejàvem, féiem un repàs des dels contes clàssics sobre bruixes i fetilleres que causaven la maldat fins a poemes i dissenys reivindicatius que valoren com a fet positiu aquesta feminitat insubmisa. Una forma de mostrar com la literatura ha estat capaç de redimir i transformar la figura de les bruixes, dones sàvies maltractades, en símbol de rebel·lia i valor. A més, hem pogut apropar elements de la tradició que elles feien servir amb una petita mostra d’etnobotànica, remeis i saviesa que estem perdent als nostres coneixements. Tot mentre recorríem l’entorn natural atorgant-li un nou sentit. 

    Segons A.Salvà, a la serra Almèdia, la que protegeix el poble de la tramuntana, s’ha buscat or en alguns temps. Nosaltres, com tants altres, no n’hem trobat. Hem trobat, en canvi, el tresor de la lectura poètica i la creació de l’imaginari màgic d’espais on figures de llegenda ben bé podrien haver situat la seua caverna. Aquella caverna que, segons l’autor de l’Espill, es diu Biterna.