Projecte d’Innovació educativa 2020/2021

 “PELS CAMINS DE DIÀNIA: El tren dels anglesos”

 

Al llarg del curs 2020/2021, en plena pandèmia de COVID, l’IES Pare Arques va posar en marxa tot un conjunt d’iniciatives educatives innovadores centrades en la nostra comarca i en el traçat de l’antiga via del tren Alcoi/Gandia. Professorat de tots els departaments s’ha implicat molt en un projecte multidisciplinari i col·laboratiu en el qual es combinen diferents metodologies, des de l’ABP , la gammificación , l’aprenentatge-servei, i l’ús de les TIC, per a explorar les nostres comarques seguint el traçat i la història de la via verda del Tren dels Anglesos, el ferrocarril que passava per davant el nostre centre i que comunicava Alcoi i Cocentaina amb el port de Gandia.

Amb aquesta iniciativa hem aprofitat el fet d’estar al costat de l’antiga via del tren per a traure al nostre alumnat a l’aire lliure, per a aconseguir així passar part de les hores de classe en la naturalesa, en un entorn més segur i protegit davant la situació de pandèmia que estàvem vivint.

A més vam voler aprofitar totes les oportunitats d’aprenentatge que ens proporcionen les restes del ferrocarril per a abordar les nostres assignatures des d’un context real i multidisciplinari, amb la intenció d’explorar el ric patrimoni cultural i natural que trobem a casa nostra.

El viatge per aquesta via, durant aquest curs tan estrany, ha sigut molt interessant, i ens ha ajudat a explorar nous camins en la nostra manera de treballar, d’ensenyar i d’aprendre.