Calendari Activitats PIIE abril 2025

01/04/25

Aquest matí, durant l’hora de laboratori de biologia amb l’Aula Oberta s’ha realitzat la pràctica de dissecció d’un cap de corder.

El material aconseguit, en aquest cas, cranis tallats de forma sagital ens van permetre observar, no solament l'objecte principal d'estudi, l'encèfal, sinó també, l'aparell digestiu, l'oïda, l'olfacte i la visió.

Crida l'atenció l'absència dels incisius superiors en aquests remugants, que amb l'ajuda del llavi superior endurit, els replecs palatals i l'acció dels premolars aconsegueixen retallar i moldre l'herba. Estirant la llengua amb les pinces observem el tel lingual i les papil·les gustatives. Tirant també de l'epiglotis cap enrere tapen l'entrada cap a la tràquea permetent el pas de l'aliment per l'esòfag. Observem posteriorment sobre el paladar dur, l'orifici de les coanes amb els cornets, làmines òssies, recobertes d'epiteli glandular que humitegen i escalfen l'aire que s'inspira per detectar millor l'olor. Posteriorment, identifiquem les tres principals parts de l'encèfal: cervell, cerebel i bulb raquidi i procedim a extreure-les del crani, tallant els nervis. Llavors es poden veure tant al cervell com al cerebel les meninges; la piamàter adherida al crani i la duramàter amb capil·lars sanguinis, al teixit nerviós. Distingim també superficialment les circumvolucions, cobertes per substància grisa (agregació de cossos neuronals) i internament la substància blanca (agregació d'axons de mielina), patró que s'inverteix a la medul·la espinal. També distingim el cos de callós que separa els dos hemisferis cerebrals, la regió de l'hipotàlem i la hipòfisi, o glàndula pituïtària allotjada en un replec de la base del crani i que regula la resta de glàndules endocrines

Col·locant l'encèfal a sobre de la safata observem en la part externa, les cissures de Silvio i de Rolando i els lòbuls que delimiten regions del còrtex amb capacitats cognitives diferents, com el lòbul occipital amb l'àrea visual, o el lòbul frontal amb l'àrea de Wernicke, àrea sensitiva del llenguatge. Finalment, girem el crani, i aprofitem per a fer una observació externa de l'ull, parpella i glàndula i llagrimall. A l'ull observem, l'escleròtica blanca que continua amb la còrnia, recobertes per la conjuntiva, l'iris negre que deixa un espai, la pupil·la, també de color fosc.

A més, durant tot el matí, els grups de 4t de l'ESO, 2n ESO PAC i 2n FPB han visitat la Fira de València, la qual albergava el campionat de la comunitat valenciana FPSkills. Els campionats de Formació Professional s'organitzen perquè l'alumnat puga competir i mostrar les seues destreses en els estudis que està realitzant. Aquest campionat coordinat per conselleria d’educació pretén com a objectiu: Promocionar els estudis de Formació Professional, estimular i motivar l'alumnat, millorant així la qualitat de la Formació Professional, reconèixer la tasca del professorat de Formació Professional i crear un punt d'encontre entre professionals, professorat i alumnat (futurs/es professionals) fomentant així bones relacions entre ells.

L'alumnat de l'IES Joanot Martorell ha rebut una xarrada informativa sobre les diferents trajectòries que poden triar si finalment decideixen estudiar algun cicle de formació professional o continuar amb el recorregut ja iniciat (en el cas de l'alumnat de la FPB).

A més, han pogut visitar els diferents estands on alumnes i alumnes d'altres centres han fet demostracions pràctiques de com es desenvolupen les diferents professions per a les quals han sigut formats.

L'alumnat del nostre centre s'ha familiaritzat de primera mà amb cada una de les branques que la formació professional ofereix havent sigut per a molts inspirador a l'hora de triar què és el que més els agrada per a formar-se i treballar en un futur

02/04/25

Avui, hem acabat la primera part del muntatge de la renovació del Racó cultural. A la fi hem pogut llevar els cordons i hem començat amb la “plantà” de les noves estanteries Kallax color pi, per tal de donar un espai més íntim a la zona de lectura i més acollidor. Una vegada muntades, hem de pensar com l’alumnat de l’institut decorarà els espais de les estanteries, a més de posar llibres i/o revistes per llegir en aquest racó. Estem molt emocionats de poder seguir renovant aquest espai amb totes les idees que tenim en ment, però serà poc a poc, ja que estem esperant els armaris i els nous llibres. Esperem informar-vos el més aviar possible de les noves adjudicacions i millores del racó cultural.

Racó cultural

03/04/25

Avui, l’Aula Oberta juntament amb l’alumnat de laboratori de 3r d’ESO, han realitzat la dissecció d'un peix ossi (teleosti). L'organisme d'experimentació en aquest cas és un verat. L'estudi de l'anatomia externa, revela l'estructura bàsica del cos dividida en tres parts: cap, tronc i cua. Al cap observem els ulls ben desenvolupats, les fossetes olfactives i obrint la boca amb les pinces, les dents, idèntics, xicotets i punxeguts per enxampar d'un mos les preses i empassar-se-les, ja que generalment no masteguen, així com la llengua i l'opercle, una mena de porta que protegeix les brànquies internes. Al tronc, rasquem amb les pinces i desprenem les escates transparents, protectores que recobreixen el cos. Observem la disposició i forma de les aletes desplegant-les amb les pinces. Ens adonem del patró de coloració, superior fosc i inferior clar, adaptació mimètica per confondre's amb l'entorn. A cada costat, delimitant aquest patró de coloració apareix la línia lateral, un òrgan sensorial per detectar el moviment.

A la cua, que comença en la papil·la anal, observem l'aleta caudal propulsora amb dos lòbuls simètrics (homocerca) característica dels peixos ossis o teleostis, per distingir-la de l'aleta asimètrica (heterocerca) com la del tauró, que és un peix d'esquelet cartilaginós o condricti.

Passem a tallar l'opercle per la frontissa i deixem a la vista les brànquies, quatre làmines amb forma de ventalls disposats com les fulles d'un llibre, formades per centenars de filaments de color roig viu a causa de l'hemoglobina de la sang, necessària per a captar l'oxigen de l'aigua.

Per la dissecció interna, tallem superficialment des de l'anus fins a l'opercle i eliminen la paret muscular lateral per deixar al descobert la cavitat visceral abdominal. Observem els aparells i els seus òrgans mentre amb les pinces els separem i col·loquem a la safata. Crida l'atenció el llarg i retort aparell digestiu amb els cecs intestinals com a dits allargats que amaguen l'estómac, el fetge de color marró i sobretot les gònades que en el cas de les femelles són ovaris de color rosat. Si estan madurs permeten distingir els ous dels quals es fa el caviar. Sota les brànquies es pot distingir clarament el cor de color roig i de forma piramidal. Si queda temps obrim l'ull per extreure el cristal·lí, una boleta elàstica transparent que en passaria per sobre del text de la pràctica amplia la lletra com la lent convexa d'una lupa.

Si parem atenció s'observen uns cucs blancs del gruix d'un cabell que es caragolen i s'estiren. Es tracta de l'anisakis, un nematode paràsit dels peixos que pot provocar problemes intestinals i al·lèrgics en l'ésser humà quan s'ingereix peix cru no congelat prèviament

04/04/25

COCIPAC: Aquest matí hem elaborat al taller de cuina amb el PAC boletes de bacallà al natural.

Primer s’han bullit les creïlles i han fet puré amb la creïlla bullida. Mentrestant altra persona ha desfet el bacallà molt menut i la netejat molt acuradament. Han picat una ceba, un all i julivert i ho han mesclat tot amb el puré de creïlla prèviament elaborat. Finalment posen un ou, el mesclen també i han afegit pa ratllat. Finalment es fan boletes amb les mans i es fregeixen en una fregidora a foc mig fins que queden dauradetes per fora. Quan es trauen és important deixar les boletes en paper de cuina fins absorbir l’excedent d’oli.

A l’alumnat no li ha agradat massa elaborar aquesta recepta ja que el bacallà tenia una olor molt forta i lis ha deixat les mans amb olor a peix, però han eixit molt cruixents i saboroses. Tot i que alguns tastadors han dit que el sabor del peix es quedava curt i haurien d’haver posat més bacallà per a potenciar el sabor d’aquest. A mi personalment m’han faltat els pinyonets que donen un toc especial a aquesta recepta que menjava de xicoteta.

Com sempre treballem les intoleràncies, en aquest cas l’única intolerància que hi hauria de tindre en compte és al gluten pel pa ratllat i a l’ou

Punt Violeta: amb l'arribada de la primavera el grup d'alumnes de l’Observatori feminista/Divergent s'ha traslladat al Punt Violeta exterior per poder gaudir del bon oratge que a la fi ha arribat. Tant dijous com divendres segueixen reunint-se per a realitzar les reunions corresponents, xarrades sobre diversitat sexual i les opinions personals. A més, ja han proposat i estan posant en marxa les activitats per al el 17 de maig, dia contra la LGTBfobia

08/04/25

Durant l’hora del pati l’alumnat del Pigmalió ha assistit a la "Joanot's healthy week fest", organitzada per l’alumnat de 1r de batxillerat i impulsada pel departament d'educació física. L’alumnat de batxillerat han ofert diverses activitats durant l’hora del pati: jocs populars, balls, circuits d'habilitats, pilota valenciana, activitats de força....

Tot l’alumnat del Pigmalió de 1r i 4t d’ESO, juntament amb l’alumnat de l'Aula Oberta han ballat i jugat al joc del mocador amb les seues parelles pigmalioneres i s'ho han passat molt bé compartint el pati amb molts altres alumnes del centre.

Tant dimarts com dijous d’aquesta setmana, l’Aula Oberta al taller d’ampliació de 3r d’ESO, han aprés a utilitzar el microscopi.

Dediquem la primera de les dues sessions a explicar com s'agafa, transporta, col·loca sobre la taula i es guarda el microscopi. Amb el microscopi sobre la taula de treball i amb l'ajuda del dibuix del protocol observem, distingim i manipulen les diferents parts completant l'esquema.

Cable i endoll de connexió a la font de llum, interruptor d'encendre i apagar, roda reguladora d'intensitat de llum, condensador, lent que concentra el feix de llum, diafragma, conjunt de làmines que regulen l'entrada de llum de forma similar a l'iris del nostre ull, platina sobre la qual es col·loca la preparació a observar, carro amb pinça per esplaiar la mostra, roda d'enfocament gran i xicoteta que acosten o allunyen la mostra enfocant amb nitidesa, revòlver o roda d'objectius amb objectius de diferent augment (4X,10x, 40X, 100X) i ocular 10X per ampliar la imatge augmentada.

10/04/25

En la segona sessió d’aquesta setmana de l’Aula Oberta en la laboratori, repassem cada part i la seua funció i expliquem el funcionament amb l'observació un bocí de paper de diari a sobre d'un portaobjectes.

El correcte funcionament del microscopi obliga a seguir una sèrie de passos. Baixem la platina amb la roda d'enfocament gran, girem el revòlver i col·loquem l'objectiu de menor augment,4x. Obrim la pinça i col·loquem la preparació, portaobjectes amb el paper de diari. Engeguem la font de llum, centrem la preparació al centre del foc de llum. Podem regular la llum amb la roda d'intensitat de llum i també obrint o tancant el diafragma. Pugem la platina fins dalt. Regulen la distància interpupil·lar dels oculars per veure un sol cercle. Ara sí, girem la roda gran d'enfocament fins a veure la imatge, quan la tenim enfocada aproximadament podem fer servir la roda d'enfocament xicoteta per afinar l'enfocament. Podem observar com les lletres del paper de diari estan a l'inrevés, ja que qualsevol lent inverteix la imatge. També s'aprecia com les línies de les lletres són discontínues formades per taques xicotetes de tinta i també es veuen les fibres vegetals de cel·lulosa del paper.

Per augmentar la imatge girem el revòlver, i posem el següent objectiu de 10x que amb l'ocular de 10x proporcionen un augment total de 10×10=100x. És molt important recordar que ja no es pot fer servir la roda d'enfocament gran, només la xicoteta per a acabar d'enfocar. Si per qualsevol raó perdem l'enfocament, cal baixar completament la platina, col·locar l'objectiu de 4x i començar de nou.

11/04/25

COCIPAC: Aquest matí hem elaborat al taller de cuina amb el PAC Kebabs al gust. Com aquesta setmana hem tingut la visita de dos estudiants americans, els hem convidat a veure el cuinat durant uns minuts i després han anat com cambrers a demanar-lis com volien el kebab i els hem citat a l’hora del tast per a que ens valoren.

Una part de l’alumnat s’ha encarregat de realitzar la salsa de iogurt: han picat amb el morter alls i julivert, una vegada picat s’afegeix pebrera negra, suc de mitja llima, 2 cullerades xicotetes de sucre i comí. Es remeneja tot, i s’afegeix el iogurt grec i la maionesa feta prèviament per altra persona del PAC (han liquat un ou i una tassa d’oli de girasol fins obtindré la textura adequada).

Altra part de l’alumnat ha trossejat els pits de pollastre, i els ha torrat en la paella. Mentrestant altra persona ha anat tallant les verdures: ceba, tomata, encisam i cogombre.

Quan han acabat, han preguntat quines verdures volien al kebab i cadascú elegia entre ceba, tomata, encisam i cogombre. Açò ha estat molt bé, ja que així les persones amb intoleràncies podien tastar la recepta.

Finalment han farcit les coquetes amb el pollastre i les verdures i han enrotllat els kebabs amb paper d’alumini.

L’alumnat americà ha quedat satisfet amb l’actitud i la predisposició de l’alumnat del PAC, i amb el sabor del que han cuinat. La veritat es que especialment hui estaven motivats pel fet de cuinar a alumnat estranger i poder convidar-los a tastar les seues elaboracions. Ho tindrem que tornar a realitzar tots els anys!

15/04/25

Aquesta matí l’Aula Oberta, per a anar-se’n de vacances de Pasqua amb bon sabor de boca, han elaborat formatge fresc, i lis ha encantat la pràctica!

Com a activitat de final del segon trimestre i emmarcada dintre de la jornada de Tallers ODS, el nostre departament de Biologia i Geologia proposa un taller d'alimentació saludable que consisteix en l'elaboració de formatge fresc (mató) així com, la comprensió dels processos fisicoquímics que ho fan possible.

Per elaborar el formatge escalfem un litre de llet en un cassó, preferiblement llet sencera, ja que el greix facilita el procés. Controlem la temperatura amb un termòmetre fins a 70 °C. (No ha de bullir). Apaguem el foc i afegim el suc d'una llima mentre remenem amb una cullera (de fusta, preferiblement, perquè els metalls reaccionen químicament amb els àcids, com la llima, modificant les propietats organolèptiques, com el gust) En qüestió de segons observem com la llet comença a tallar-se, és a dir, es formen grumolls blancs, el quall, que suren entre un líquid aquós i groguenc, el sèrum.

La llet és una mescla homogènia de diferents substàncies disperses o dissoltes: glúcids, lípids, proteïnes, etc. La temperatura elevada de 70 °C i un medi àcid proporcionat pel suc de llima han modificat les propietats fisicoquímiques de la llet, i les proteïnes solubles s'han desnaturalitzat, precipitant, formant el quall, una xarxa proteica amb greixos, insoluble que constituir el formatge. Per separar el sèrum del quall, el formatge, fem servir una tela porosa de cotó, com l'estamenya, per colar, i separar el sèrum del formatge. Cal pressionar sense cremar-se per a eliminar el màxim de líquid i donar-li forma. Es deixa refredar i ja es pot menjar sols o amb una torrada amb melmelada, mel, etc. Aquest formatge fresc és la base per l'elaboració d'altres formatges madurats. Es poden condimentar al gust, amb sal, espècies, fruits secs, etc.  Aquest formatge és molt perible, i cal menjar-lo com a molt en tres dies, ja que només porta els conservants i additius de la llet, i la llima, per la qual cosa també és més saludable.

Finalment han procedit al tast del formatge elaborat i han quedat molt satisfets, ja que a l’Aula Oberta de les coses que més lis agrada és la cuina!

PAC lector: aquest matí el grup de 2n ESO PAC ha visitat el CEIP Pare Manjón per a dur a terme una de les seues tantes jornades d'apadrinament lector. Esta vegada ha sigut molt especial ja que ens ha acompanyat el "conill de Pasqua".

L’alumnat del PAC han contat la història de com el conill de Pasqua, després d'entropessar-se en el camp i caure-li la cistella, va perdre tots els seus ous. Gràcies a l'ajuda de xiquets, xiquetes i animals del bosc va aconseguir trobar-los tots. Des de llavors cada any proposa una busca d'ous convidant a tot aquell que es trobe un a menjar-ho.

En el col·legi, l'alumnat de la classe de 1r de primària A ha hagut de realitzar una manualitat pasquera gràcies a la qual, si havia sigut executada amb cura i carinyo, podia aconseguir un ou de Pasqua de la mateixa cistella del conill.

En les imatges veiem la cistella que ha dut l’alumnat del PAC i les professores a l’alumnat de 1r de primària de l’escola, després trobem a l’alumnat del PAC en el compta-contes, i finalment ajudant als xicotets en la manualitat i una xiqueta demanant-li la seua recompensa al conill

Per últim cal esmentar que tot l’alumnat del Pigmalió, a excepció de l’Aula Oberta, han fet l’excursió pigmalionera de final de trimestre al parc del Gulliver on han gaudit de un temps de desconnexió de les classes i han aprofitat per a estretir vincles entre elles i ells. A més no ha fet molt de sol i la temperatura ha sigut ideal!

 

16/04/25

Aquest matí a l’institut s’han realitzat una sèrie de tallers ODS, on cada departament ha elaborat un o diversos tallers basats en aquests.

Des deI Punt Violeta, s’ha realizat el taller bosses de tela, organitzat i dut a terme per membres de la Comissió d'igualtat. Estava previst per a la celebració del 8M però amb les pluges va haver de posposar-se. I hem aprofitat el dia cultural de l’IES. Les bosses de tela de les alumnes s'han omplit de símbols feministes, i altres desitjats per elles i ells

A més, entre altres tallers, el departament de biologia ha realitzat uns tallers on ha acudit alumant de 1r, 2n, 2n PAC, 3r, 4t d’ESO i 1r de batxillerat. S’ha realitzat el taller d’elaboració de formatge fresc de 8:55 fins a 10:45, amb dos tallers consecutius. La recepta la teniu el dia anterior (15/04/25) en la secció de l’Aula Oberta i el taller d’ampliació de 3r d’ESO.

En la segona franja horària ens hem dedicat a l’elaboració de bombons Crunch. On han fos xocolate negre, blanc o de les dos classes (segons gusts), han picat avellanes i ho han mesclat tot amb cereals d’arròs unflat. Han fet boletes en paper de magdalenes xicotets i ho hem posat a la nevera per a que es gelara i poder tastar-ho.

Els dos tallers han sigut un èxit!

BONES VACANCES!

Avís de privacitat: Ús de cookies pròpies per a anàlisis de visites

Este lloc web utilitza cookies pròpies amb l'únic propòsit d'analitzar el trànsit i millorar l'experiència de l'usuari. Les cookies són xicotets arxius de text que s'emmagatzemen en el teu dispositiu quan visites el nostre lloc. No compartim esta informació amb tercers ni la utilitzem per a fins publicitaris.

Veure política de cookies