«Mi madre me ha hecho triguico». Cultius d’ahir en l’alimentació de demà


«Mi madre me ha hecho triguico». Cultius d’ahir en l’alimentació de demà
Visibilització i recuperació de varietats tradicionals de Villena i comarca, més adaptades al sòl, a la climatologia local i més resilients enfront del canvi climàtic, a través de projectes agrícoles reals i de l’estudi antropològic de la tradició gastronòmica i cultural associada, donant participació a col·lectius locals. Tot això mitjançant metodologies inclusives d’aprenentatge cooperatiu que impliquen l’alumnat i professorat de les tres famílies professionals, i als agents socials i econòmics locals.
PIEE Projecte d’innovació i inclusió educatiu 2024-2025 / 2025-2026
Este PIIE ha rebut una assignació econòmica per part de la conselleria competent en matèria d’educació de la Generalitat. Tot el que s’ha publicat en esta pàgina es fa sota una llicència Creative Commons Reconeixement-Compartir Igual 4.0 Internacional. En cas de publicació del projecte o dels recursos educatius generats, així com la de possibles obres derivades, s’ha de fer sota la mateixa llicència, indicar si s’ha fet alguna modificació i enllaçar esta pàgina com a referència del projecte original i de la seua autoria.
- Entrevista Carlos Milán
El passat 18 de febrer les alumnes Erika, Saray, Gisela, Juan i Ramón del cicle superior de Tècnic d’Integració Social i de la Xarxa Sanament van entrevistar a Carlos Milà, estudiant de gastronomia i arts culinàries.
De la seua xarrada amb Carlos, comenten que han aprés “sobre la cultura villenera” i com els va despertar “emocions i records bonics” a través de les receptes típiques com els rollicos de vi, que, encara que sent una recepta senzilla i tradicional que anava passant de generació en generació, desconeixien la seua elaboració.
- Entrevista Adela Ródenas López
El passat 17 de febrer les alumnes Oumayma, Andrés, Fran i Rocío del cicle superior de Tècnic d’Integració Social i de la Xarxa Sanament van entrevistar a Adela Ródenas López, presidenta del Grup de Danses de Villena, una entitat veterana que manté i promociona el folklore local.
De l’entrevista, destaquen l’interessant de la relació entre la dansa i la cultura villenera, fins i tot a través de la seua gastronomia, com es desprén de la cançó tradicional que dona nom també al nostre projecte “Mi madre me ha hecho triguico”.
Els entrevistadors es van sorprendre en conéixer que el grup de Dansa realitza actuacions internacionals donant a conéixer la cultura villenera fora de les nostres fronteres.
A més, els va resultar interessant saber que, en el grup de danses, “els hòmens van tardar més temps a formar part que les dones”.
- “Pimiento blanco y zanahoria morada”
Seguim amb les activitats del PIIE i amb l’objectiu de donar-li continuïtat a les activitats del projecte intermodular, l’alumnat de 1r de Tècnic Superior en Educació Infantil (TSEI) va dur a terme activitats per a la creació, preparació i desenrotllament de dos representacions teatrals amb els xiquets i xiquetes de 2 anys del “CEIP El Grec”. Estes representacions, centrades en la temàtica del “pimentó blanc” i la “carlota morada”, es van realitzar a l’aula del CEIP durant el matí del 6 de març de 2025. El propòsit va ser acostar als xiquets i xiquetes de l’etapa d’Educació Infantil a l’agricultura autòctona de Villena, presentant estos productes a través de la representació teatral i activitats de tipus provocatiu.
- Arrels i Sabors: Un Projecte Educatiu per a Explorar la Tradició Agrícola i Gastronòmica
El passat 3 de desembre de 2024, l’IES Hermanos Amorós i la Xarxa Sanament van fer un pas endavant en el desenrotllament del Projecte d’Innovació i Investigació Educativa (PIIE) “Mi madre me ha hecho triguico, cultivos de ayer en la alimentación del mañana”. Esta iniciativa busca recuperar i difondre la riquesa agrícola, gastronòmica i cultural de Villena a través de l’aprenentatge cooperatiu.
Durant la jornada, els participants (alumnat del cicle d’Integració Social, usuaris de Sanament i professorat) van assistir a la projecció d’un vídeo introductori, on es van exposar els objectius del projecte i la metodologia de treball. Després d’això, es van conformar els grups d’investigació mitjançant una dinàmica d’integració, promovent el contacte inicial i la generació de vincles entre els estudiants i les persones usuàries.
Una de les fases més rellevants del projecte és la realització d’entrevistes a experts i coneixedors locals en agricultura, gastronomia i folklore. Amb este propòsit, es va dur a terme la selecció de candidats per a ser entrevistats, incloent-hi professionals del sector i membres de la comunitat educativa. Una vegada establits els grups de treball, es va iniciar la investigació preliminar sobre cada entrevistat, amb l’objectiu de dissenyar preguntes adequades i estructurar les entrevistes, la preparació de les quals s’estendrà durant diverses sessions i els resultats eixiran a la llum pròximament.
Estigueu atents/es!!
- “Agri-Cultura”: Rescat de la Tradició Agrícola i Gastronòmica a Villena
El passat 18 de desembre de 2024, estudiants de Producció Agroecològica, Servicis Socioculturals i a la Comunitat, juntament amb la Fundació Xarxa Sanament, van participar en l’activitat “Agri-Cultura: l’agricultura i la gastronomia en la tradició oral”. Este projecte, basat en l’aprenentatge cooperatiu, va tindre com a objectiu rescatar i divulgar els cultius tradicionals i la riquesa gastronòmica de Villena al llarg de la història.
A més, els participants van visitar el Betlem de la Casa de la Cultura, on van analitzar els productes agroalimentaris representats en la maqueta i van estudiar la seua correspondència amb les diferents èpoques històriques. Esta experiència va servir per a reflexionar sobre l’evolució de l’alimentació i la importància de preservar el cultiu de proximitat i la sobirania alimentària.
L’esdeveniment es va emmarcar en un projecte educatiu més ampli, el propòsit del qual és integrar coneixements agrícoles i gastronòmics amb la inclusió social, fomentant la col·laboració entre l’alumnat, el professorat i diferents agents locals. A través d’este enfocament, es promou no sols la investigació i la innovació en l’agroecologia, sinó també la consciència sobre el valor del patrimoni agrícola i culinari de Villena.
Esta jornada reafirma el compromís amb una educació basada en la sostenibilitat, la identitat cultural i el treball comunitari, enfortint el vincle entre tradició i innovació en l’ensenyança agroecològica
- PIIE: Jornada Didàctica d’Agricultura Ecològica: Aprenentatge i Conscienciació en l’Hort
El 2 de desembre de 2024 es va dur a terme una jornada didàctica enfocada en l’agricultura ecològica i l’alimentació sostenible en l’IES Hermanos Amorós. L’activitat, organitzada per estudiants dels graus de Producció Agroecològica i Educació Infantil, en la qual va participar l’alumnat de 5 anys del CEIP El Grec, va fomentar el coneixement sobre cultius ecològics, llavors autòctones i alimentació saludable.
Els participants van realitzar un recorregut pel “Hort Màgic”, on van aprendre sobre compostatge, ferramentes agrícoles i el valor dels productes de proximitat. A més, els xiquets i xiquetes van experimentar de primera mà l’extracció de carlotes habitades, van conéixer la importància d’una alimentació saludable i van realitzar activitats creatives, com a autoretrats amb verdures.
La jornada també va incloure tallers sobre biodiversitat, maneig de residus i sembra de cultius d’hivern, permetent als assistents conéixer tècniques essencials de l’agroecologia mitjançant una metodologia cooperativa.
Este esdeveniment reforça el compromís amb l’educació ambiental i la sostenibilitat, promovent una connexió més profunda amb la naturalesa i els aliments que consumim.
- Jornada Didàctica d’Agricultura Ecològica en l’Institut Hermanos Amorós
El 4 de novembre de 2024, l’Institut Hermanos Amorós va celebrar amb èxit la Jornada Didàctica d’Agricultura Ecològica dins del projecte PIIE “La meua mare m’ha fet triguico”. L’activitat, basada en l’aprenentatge servici, va reunir alumnat de Producció Agroecològica i Integració Social, juntament amb la Fundació Red Sanamente, promovent la inclusió i la sostenibilitat.
Durant la jornada, els participants van aprendre tècniques d’extracció, etiquetatge i magatzematge de llavors autòctones, van realitzar tallers sobre biodiversitat, compostatge i plantació de cultius d’hivern en l’hort ecològic del centre. La dinàmica rotativa dels tallers va permetre un aprenentatge pràctic i enriquidor, fomentant la cohesió grupal i la consciència ambiental.
Amb esta iniciativa, l’Institut Hermanos Amorós reafirma el seu compromís amb l’educació innovadora, l’agroecologia i la inclusió social, integrant el coneixement tradicional en l’alimentació del futur.
- Inauguració PIIE “Mi madre me ha hecho triguico”
El passat 11 de setembre de 2024, l’Institut Hermanos Amorós va ser testimoni de la inauguració del Projecte d’Innovació i Inclusió Educativa (PIIE) titulat “Mi madre me ha hecho triguico. Cultius d’ahir en l’alimentació del demà”.
L’esdeveniment, que va tindre lloc en la sala d’actes del centre, va aconseguir reunir un públic entregat i curiós compost pel professorat i l’alumnat dels cicles formatius pertanyents a les famílies professionals d’Informàtica i Comunicacions, Servicis Socioculturals i a la Comunitat, i Agrària.
Amb una presentació dinàmica i participativa, la inauguració va aconseguir captar l’atenció de tots els assistents, els qui van gaudir d’una introducció amena i rigorosa al projecte.
Comencem!
PROJECTE
Objectius generals
· OG1: Dissenyar i aplicar un procés d’ensenyança-aprenentatge basat en projectes reals agrícoles d’innovació i investigació sobre cultius tradicionals de Villena, incloent un estudi antropològic de la tradició gastronòmica i cultural associada.
· OG2: Dissenyar i aplicar un projecte comunitari d’inclusió a través de metodologies d’aprenentatge cooperatiu entre alumnat i professorat de les tres famílies professionals del centre, integrant als agents socials i econòmics locals.
Objectius específics:
· OE1.1: Realitzar projectes d’investigació per a ho estudie i la millora de varietats agrícoles locals, així com per al desenrotllament de tècniques agrícoles innovadores i sostenibles adaptades al context local.
· OE1.2: Generar una línia del temps con l’aparició de les varietats tradicionals cultivades a Villena i els principals plats típics elaborats con elles, i realitzar un receptari que promoga la sobirania alimentaria i el cultive de proximitat.
· OE1.3: Recuperar coneixements tradicionals lligats al cultiu de varietats locals, analitzant les pràctiques de cultiu tradicionals a la llum de l’agro-ecologia.
· OE1.4: Conéixer, valorar i divulgar la bio-diversitat lligada a l’agro-sistema de Villena i comarca, i la seua importància en la millora de la resiliència dels cultius davant pertorbacions externes.
· OE1.5: Recuperar varietats tradicionals locals a través del cultiu i de la gastronomia, i visibilitzar la seua importància por la seua adaptació a les condiciones climàtiques locals i por el seu valor cultural.
· OE2.1: Promoure una metodologia de treball cooperatiu entre els cicles del centre i el Col·legi Públic El Grec que millore les competències socials i cíviques de l’alumnat i dels agents participants.
· OE2.2: Crear espais comunitaris de reunió, treball, establiment de vincles socials i foment de la cohesió comunitària con la participació de CS d’Integració Social, la Fundació Xarxa Sanament (salut mental) i CM de Producció Agro-ecològica.
· OE2.3: Implicar l’alumnat en la divulgació de les varietats locals, les pràctiques agrícoles relacionades con estes i la gastronomia que les empra a través de l’aprenentatge per experiències.
· OE2.4: Utilitzar l’hort com a ferramenta d’educació ambiental i agrícola.
· OE2.5: Fomentar i millorar les habilitats TIC de l’alumnat d’agrària a través de projectes d’aprenentatge cooperatiu por partix de l’alumnat del CM de Sistemes Microinformàtics i Xarxes.