Aprenentatge servei

QUÈ ÉS L’APRENENTATGE SERVEI

QUÈ ÉS L’APRENENTATGE SERVEI

¿QUÈ ÉS L’APRENENTATGE SERVEI?

L’aprenentatge servei és una proposta educativa que combina processos d’aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen treballant sobre necessitats reals de l’entorn amb l’objectiu de millorar-lo. És una proposta innovadora que parteix d’elements tan coneguts com el servei voluntari a la comunitat i l’adquisició d’aprenentatges.

L’aprenentatge servei és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social. L’aprenentatge millora el servei a la comunitat, perquè aquest guanya en qualitat, i el servei dóna sentit a l’aprenentatge, perquè allò que s’aprèn es pot transferir a la realitat en forma d’acció.

A les acaballes del curs passat, l’equip professional del CPEE Gargasindi rebérem formació en matèria d’Aprenentatge Servei i hem desenvolupat un projecte amb aquestes característiques en el present curs escolar 2019-2020 basat en l’organització i realització de grups i activitats cooperatives amb els ancians i les ancianes de la residència La Saleta de Calp. 

APRENENTATGE SERVEI AL GARGASINDI

APRENENTATGE SERVEI AL GARGASINDI

¿QUIN PROJECTE SERVEI FEM AL GARGASINDI?

El present curs 2019-2020 hem encetat un projecte d’Aprenentatge Servei amb l’alumnat del PQFB de Jardineria dirigit als residents de “La Saleta” de Calp. Cada dimecres quinzenalment l’alumnat acudeix a la residència acompanyat per les tutores per realitzar activitats cooperatives en xicotets grups, tal i com si de grups interactius es tractara, amb la col.laboració i el suport de les professionals tant de la Saleta com del centre educatiu. 

D’aquesta manera, tant els alumnes com els nostres majors, comparteixen el seu temps alhora que aprenen sobre continguts de llengua i matemàtiques (realitzen activitats d’atenció, de càlcul, de memòria visual, de comprensió i d’expressió…) i també d’altres igual d’importants com el respecte, l’empatia, la solidaritat o la comprensió de les diferències intergeneracionals. Potser per això aquest projecte és tan enriquidor, més enllà dels continguts que l’alumnat treballa a nivell formal, també per aquells altres que, de manera transversal, tenen a veure amb la formació de ciutadans que han d’ajudar i contribuir a construir la societat que ens envolta. 

Tot i que malgrat la situació actual no hem pogut acabar el projecte i pràcticament no hem tingut temps a acomiadar-nos dels “nostres ancians”, els hem telefonat per saber com es trobaven i fer-los arribar un vídeo de tots nosaltres amb l’esperança d’enviar-los molta força i molts ànims en aquest temps. Esperem quan tot acabe i la situació millore, poder visitar-los per poder valorar junts l’experiència i saber quina és la seua opinió respecte aquest projecte; doncs si més no, després del Nadal, la frase més escoltada a la residència era “Quant de temps sense veure-vos, vos hem trobat molt a faltar!”

Vos adjuntem també el vídeo que hem realitzat per a tots i totes elles, amb la intenció d’enviar-los tota la nostra força i desitjar que estiguen bé! Cliqueu sobre la imatge per accedir a l’enllaç i veure’l