Cos Europeu de Solidaritat

El nostre centre ha estat autoritzat per desplegar el Cos Europeu de Solidaritat

El Cos Europeu de Solidaritat (CES) és una iniciativa de la Unió Europea que ofereix oportunitats perquè els joves, d’entre 18 i 30 anys, duguen a terme un servei de voluntariat o participin en projectes al sector de la solidaritat, en el seu propi país, en un altre país de la Unió Europea o fora. Sota el lema “La unió fa la força”, el programa pretén respondre als desafiaments socials i humanitaris, construir una societat més inclusiva i oferir una experiència que inspiri i capaciti la joventut.

En el marc del període 2021-2027, el CES dóna suport a les prioritats generals de la UE i presta especial atenció a la promoció de la inclusió i diversitat, a la sostenibilitat i cura mediambiental, a donar suport a la transició digital la millorar la participació dels joves a la societat. La prioritat del 2021 serà la salut i mobilitzarà els voluntaris perquè participin en projectes vinculats a l’àrea sanitària, com els relacionats amb l’impacte de la pandèmia de COVID-19, i la recuperació dels països

Les organitzacions juguen un paper clau en el funcionament del Cos Europeu de Solidaritat en ser les encarregades de sol·licitar el finançament per realitzar els projectes. El Segell de Qualitat certifica que una organització pot garantir les condicions generals necessàries per participar al programa, de conformitat amb els principis i objectius, i és una condició prèvia per a la participació en les activitats de voluntariat.

La Comissió Europea convida les organitzacions a sol·licitar finançament i altres tipus d’ajuda per a aquells projectes que compleixin els objectius i principis del Cos Europeu de Solidaritat. Un cop autoritzats els projectes, les organitzacions podran accedir a la reserva de participants i seleccionar aquells joves que tinguin les característiques més idònies per participar al projecte. Tot seguit, les organitzacions es posaran en contacte amb els potencials participants i prendran la seva decisió final.

Com participar-hi?

Al Portal del Cos Europeu de Solidaritat, els joves inscrits poden indicar les seves preferències, cercar projectes del seu interès i contactar amb les organitzacions perquè els convidin a formar part d’algun dels seus projectes. Pots inscriure’t al Portal del Cos Europeu de Solidaritat des dels 17 anys, però no podràs participar en un projecte fins assolir la majoria d’edat.

Els joves interessats s’han d’inscriure al Portal del Cos Europeu de Solidaritat, han de tenir la seva residència legal a algun dels països de la UE, o els seus associats, que pots conèixer punxant aquí.

Els joves poden fer voluntariat, ja sigui de forma individual o en equip. Als projectes de voluntariat, el programa cobreix totes les despeses de participació (viatge, allotjament, manutenció), ia més els participants reben una assignació mensual per a despeses de butxaca. S’estableixen unes àrees d’alta prioritat on equips de voluntaris abordaran els desafiaments europeus comuns.

Addicionalment, grups de joves poden impulsar projectes solidaris que responguin a les necessitats de les comunitats on es desenvolupin, sumant al projecte una dimensió europea.

En el marc del CES també cal destacar el voluntariat d’ajuda humanitària, que té com a propòsit contribuir a proporcionar ajuda humanitària i promoure la solidaritat entre els estats membres de la UE i països tercers vulnerables o afectats per catàstrofes.

El Cos Europeu de Solidaritat incentiva la inclusió i la participació de joves amb menys oportunitats, per exemple, mitjançant línies especials de finançament.