ESTALVIEM AIGUA A L’ESCOLA…I A CASA.

El consum mitjà de litres per habitant i dia a Espanya se situa en 132 litres… 

Espanya està per damunt de la mitjana europea i concretament, la Comunitat Valenciana és la que més aigua consumeix del territori espanyol (163 litres/persona/día). És evident que tenim molt de marge de millora. 

A vegadesno és senzill visualitzar el volum d’aigua… però imagina 163 botelles d’aigua de litre per a cadascun al dia! 

Educar en els hàbits de consum responsable de l’aigua és fonamental per a aprofitar al màxim aquest recurs. 

Molts hàbits domèstics sostenibles són traslladables a l’escola. 

Els consells més efectius a l’escola i a casa són: 


1. El WCno és una paperera i els desaprofitaments que tires per ací poden provocar grans problemes en les plantes de tractament i afectar la fauna marina. Amb cada descàrrega podem perdre entre 6 i 10 litres d’aigua. 

2. En el WC, utilitza una descàrrega de dos botons, n’hi ha de 3 i 6 litres; o un sistema d’un sol botó amb interrupció de descàrrega amb la segona pulsació. Si no pots permetre’t canviar el sistema, pots optar per una alternativa casolana com col·locar una o dues botelles amb aigua dins de la cisterna. Amb això pots estalviar el 50% del que estaves gastant fins ara. 

3. No oblides revisar l’estat de les aixetes i de les cisternes. Una aixeta que degota perd uns 30 litres al dia. 

4. Regula adequadament els temporitzadors de les aixetes perquè no malbaraten massa aigua.


5. La instal·lació d’atomitzadors en les aixetes és molt important per a poder estalviar aigua. Els atomitzadors són uns xicotets artefactes que es col·loquen en l’eixida de l’aigua de les aixetes i que permeten mesclar l’aigua amb aire. Així aconseguiràs una sensació de major doll amb una menor quantitat de líquid, la qual cosa et permetrà estalviar aigua. 

6. Si has de canviar les aixetes de casa, és millor que tries aixetes monocomandament. Aquest sistema permet estalviar fins a 170 litres d’aigua al mes.


7. Sempre que et raspalles les dents recorda fer-ho amb l’aixeta tancada. Pots utilitzar un got per a esbandir-te les dents i després aclarir el raspall. Tindre l’aixeta oberta gasta de 5 a 15 litres per minut. Aconseguiràs estalviar uns 20 litres. 

8. A la dutxa tanca l’aixeta mentre t’ensabones. Perds 12 litres d’aigua aproximadament cada minut.


9. Utilitzant electrodomèstics de baix consum també pots estalviar aigua. Per exemple, amb una rentadora Classe A pots estalviar fins a 12000 litres d’aigua de mitjana a l’any. L’ús d’aquesta mena d’aparells permet estalviar fins a un 40% de l’aigua utilitzada. 

10. Si necessites descongelar aliments, mai ho faces sota l’aixeta. El millor és col·locar-los dins de la nevera perquè es descongelen a poc a poc. Si l’aliment serà consumit al poc temps, pots deixar-lo fora a temperatura ambient i fora de la bossa per a accelerar la descongelació. Així aconseguiràs estalviar fins a 15 litres d’aigua.


11. Per a llavar fruites i verdures és millor utilitzar un bol amb aigua. Després podràs utilitzar-la per a regar les plantes. 


12. Prendre la decisió de dutxar-te en lloc de banyar-te suposa l’estalvi de més de 60 litres.


13. Quan et dutxes, sobretot a l’hivern, hem d’esperar una estona fins que isca l’aigua calenta. Aprofita per a recollir aqueixa aigua en un poal i utilitzar-la per a regar les plantes, el WC o fregar la casa.


14. Quan llaves els plats a mà, no oblides tancar l’aixeta. Acostuma’t a omplir l’aigüera d’aigua amb una mica de rentavaixella. Estalviaràs fins a 80 litres d’aigua en cada rentada.


15. Al contrari del que molta gent puga pensar, en determinades ocasions el millor és usar el rentavaixella. El seu ús permet estalviar fins a 100 litres, al voltant d’un 10% d’aigua, respecte a la rentada de plats manual. L’important és posar-ho només quan està ple. Si sou pocs a casa, potser només és necessari posar-ho cada dos o tres dies. 

16. Acostuma’t a tindre una botella d’aigua en la nevera. Així tindràs sempre aigua freda i no hauràs d’esperar amb l’aixeta oberta fins que isca freda.


17. Si disposes d’aire condicionat a la teua casa, pots recollir en un poal l’aigua que solta i utilitzar-la per al reg. És ideal per a això, ja que és similar a l’aigua de pluja, però atenció,no és apta per al consum humà. Si no tens plantes, pots utilitzar-la per a fregar la casa, el WC, etc. Això suposa l’estalvi d’uns 10 litres diaris.


18. Evita regar les plantes en hores centrals del dia per a evitar l’evaporació. Pots regar en fosquejar o a l’alba. Durant el dia, el 30% de l’aigua s’evapora.


19. És millor utilitzar sistemes de reg automàtic per a planificar l’horari bé en fosquejar o bé a l’alba, així les plantes retenen millor la humitat. 

20. Serà necessari revisar tot el sistema de reg almenys una vegada a l’any per a evitar possibles fugides d’aigua. Una connexió que perda aigua suposa una despesa de 2200 litres d’aigua a l’any. No oblides netejar els filtres per a no restar eficiència en el sistema. 

21. Si has de llavar el cotxe, és millor que utilitzes els safaretjos que hi ha per tota la ciutat. Llavar el cotxe a la teua casa amb la mànega suposa una despesa de fins a 500 litres d’aigua. Un túnel de rentada amb aigua reciclada, 40 litres i amb aigua sense reciclar, 150 litres. Encara que sens dubte, la millor de totes les opcions és llavar el cotxe amb el tradicional poal i esponja, així gastaràs tan sols 40 litres d’aigua. 

22. Si tens piscina a casa,no és necessari que la buides i òmpligues tots els anys. Si la cobreixes durant els mesos d’hivern i connectes la depuració cada 10 dies podràs mantenir l’aigua durant diversos anys. 

23. Si tens mascotes, aprofita per a banyar-los en llocs on es necessite reg.