El taller de construcció d’instruments musicals amb materials reciclats és una activitat formativa en la qual aprendrem i comprendrem les qualitats del so, les tècniques de construcció d’instruments musicals i maneres d’ús dels materials i les tècniques de obtenció del so, etc.
Construirem els instruments més representatius de cada família: aeròfons, membranòfons, idiòfons i cordòfons, aprenent els seus fonaments d’execució i principis acústics. Una experiència musical creativa i participativa per a descobrir l’immens plaer de construir, reutilitzar, reciclar i fer música.
De manera atractiva, amena i no exempta d’humor, escoltarem, observarem, experimentarem, construirem i tocarem els nostres propis instruments musicals.
Una perfecta unió de teoria i pràctica, d’art i ciència, de creativitat i reflexió.
FORMACIÓ A DISTÀNCIA I PRESENCIAL:
Dues sessions a distància:
Dimarts 31 de gener de 2023 de 17.30 a 19.30 h.
Dijous 2 de febrer de 2023 de 17.30 a 19.30 h.
Sessions presencials:
Edició Valencia: CEIP “Les Arts” (València). Dissabte 11 de febrer de 2023 de 9.30 a 13:30h.
VIBRA-TÓ
Vibra-Tó és un col·lectiu de músics investigadors multi-instrumentistes que creen instruments musicals a partir d’objectes quotidians i materials de deixalla, investiguen sobre instruments de tot el món i transmeten l’amor per la música i els seus instruments a través dels seus tallers, concerts, així com en televisió i ràdio.
En Vibra-tó creem i transformem els objectes que la societat rebutja en instruments musicals. Si els nostres avantpassats se servien, per a la construcció dels seus instruments, dels materials prescindibles per a la supervivència, de què podem servir-nos nosaltres? La nostra societat està plena de coses que són fem o ho seran tard o d’hora. Amb Vibra-tó comprovarem que no són necessaris grans mitjans per a fer música aprenent a gaudir amb les nostres pròpies creacions enfront de l’oci imperant basat en el consum.
Vibra-tó són descobriments, salut auditiva, creativitat, compartir, entendre, comprendre i estimar la música. Vibra- tó ofereix un taller divertit i interessant amb instruments insòlits, no convencionals i fabricats amb materials de deixalla: recollidors dels quals ixen melodies mil·lenàries, regadors en clau de jazz, llandes convertides en guitarres i panderos, botelles, embuts, pintes, tubs… tot sona! Vivim en un abocador que reclama el seu propi folklore!
Vibra-Tó porta en actiu des de 2004, quan els seus components es coneixen cursant estudis per a obtindre la seua Diplomatura d’Educació Musical en la Universitat de Granada. Des d’aqueix moment la seua formació i treball no ha parat d’evolucionar passant des del Màster en Investigació Musical (VIU), a treballar com a professor en l’Escola Superior de Música de Catalunya ESMUC. Dos experimentats músics especialistes en educació immersos en el món de la construcció d’instruments que cuidaran que tot el procés es duga a terme de manera segura controlant l’ús d’eines i materials. Vibra-Tó té àmplia experiència en el treball amb joves havent donat tallers i concerts per tota la província de Granada, participant en els programes “Musidáctica” de Diputació de Granada, així com amb institucions com la Universitat de Granada o el Parc de les Ciències. Han desenvolupat tallers per tot el món, des dels Estats Units al Brasil, passant per Mèxic, Angola, el Marroc, Portugal, etc. Han col·laborat amb La Aventura del Saber (La2 de TVE), han actuat per col·legis, conservatoris, centres culturals o festivals, sent requerits per institucions tan prestigioses com el Teatre Real, Museu del Prado, Greenpeace, festivals com a ACNUR, Ministeri Afers exteriors i Cooperació, AECID, Casa dona Música de Porto (Portugal), Jeunesses Musiquelles (Bèlgica), Universitat Do Estat de Mines Gerais (Belo Horizonte, el Brasil), Projecte Levadura, Centres culturalres de Matadero i Conde Duque a Madrid, etc.
JOAQUÍN SÁNCHEZ GIL
Músic, divulgador i educador.
Des de xicotet li agrada desmuntar coses i fer invents. Cercador incansable de noves sonoritats, instruments i músiques d’ací i d’allà. Toca clarinets, harmòniques, flautes i tubs en general.
És mestre de Música per la Universitat de Granada i professor del màster de Flamenc de l’ESMUC des de 2014. És col·laborador de La Aventura del Saber de TVE2 i fundador al costat de Miguel Guinea de Vibra-Tó, projecte basat en la construcció d’instruments amb materials quotidians i de deixalla, amb el qual porta mitja vida realitzant tallers i concerts per tot el món.
Com a músic, acompanya en gires a artistes com Pasión Vega, Javier Ruibal, Rubem Dantas, El Selu. El Musical, etc.
Entre els seus projectes més personals estan Hispanistán, formació de jazz mediterrani i balcànic, i Zopli2, duo de vents del món al costat de Clara Gallardo.
MIGUEL GUINEA DÍAZ
Músic, divulgador i educador.
Diplomat en Magisteri musical per la Universitat de Granada i Màster en Interpretació i Investigació Musical per la Universitat Internacional de València (VIU) i Psicologia Gestalt.
Com a músic obté el primer premi de concurs Sevilla Joven en la modalitat de flamenc fusió amb Al-Mansour, és triat per a representar a Andalusia en la biennal internacional de joves creadors (Atenes, 2003) i és guardonat amb el Primer premi del Concurs de Música Ètnica de F.I.M.E.C (Cadis, 2004).
Realitza treballs de recerca al costat de la VIU sobre les possibilitats pedagògiques dels cotidiàfons, tema en el qual aprofundeix des de 2006 amb Vibra-Tó. També és col·laborador de La Aventura del Saber de La2. Ha col·laborat amb el Teatre Real, Casa dona Música de Porto, Orquestra Filharmònica de Gran Canària, acualmente amb el Teatre de la Maestranza i la R.O.S.S.
Treballa com a educador musical per al Ministeri d’Educació en l’exterior.