Podem entendre el projecte Com Sona l’Eso com una trobada anual d’alumnes i professorat de música d’instituts de secundària públics que, al llarg de quatre dies, conviuen per dur a terme un gran repte musical que han treballat prèviament a les aules de música. Aquest repte és la realització d’un concert conjunt: al voltant de 1500 alumnes d’edats entre 12 i 17 anys juntament amb el seu professorat actuant junts. La regla d’or de les Trobades és la següent: tot l’alumnat, independentment de la seua formació musical, participa en el concert.
Naixement de la criatura
Com Sona l’Eso és un projecte nascut l’any 2000 amb l’entusiasme d’alguns professors i professores de música valencians que exercien la seua tasca docent al País Valencià, Catalunya i les Illes Balears. Aquest entusiasme els va espentar a unir les propostes que treballaven en l’aula per a donar a conéixer tot el que es podia aconseguir amb alumnes de qualsevol condició social, cultural i de nivell acadèmic amb el comú denominador d’una matèria a la qual, sovint, se li minva importància: la música.
El professorat del CSE intenta, amb la Trobada, que les propostes i projectes didàctics que es duen a terme a l’aula tinguen una continuïtat i puguen així donar-se a conéixer i ser font d’inspiració per a futures propostes.
Quins objectius fonamentals perseguim
Té una finalitat doble:
– Treure fora de les quatre parets de l’aula tot el treball diari efectuat per professorat i alumnat.
– Oferir l’alumnat l’oportunitat d’experimentar en primera persona el plaer (però també l’esforç) que representa fer música en directe damunt d’un escenari
On ha actuat el CSE
Ontinyent, Vandellós i l’Hospìtalet de l’Infant, Torrent, Gandesa, Aielo de Malferit, Palma de mallorca, Benicàssim, Barcelona, Carcaixent, Dénia, l’Amettla de Mar, Morella, Sant Carles de la Ràpita, Cocentaina, Torroella de Montgrí-l’Estartit, València, Xàbia, Amposta, Altea
I enguany…a Castalla!
L’actuació del CSE està fonamentada en diferents cossos:
Cor: sol estar format per unes 1600 personetes, entre alumnes i mestres. Canten, actuen, i fan coreografies conjuntament.
Banda: entre 70 i 130 integrants (depenent del concert de cada any). En aquest cos poden participar aquells alumnes que estudien música en un conservatori o escola de música i tinguen un bon control del seu instrument. Pot comptar amb instruments tradicionals (dolçaines, djembés…).
Cos de Ball: sol estar format per una vintena d’alumnes
Solistes: Depén de la característica del projecte musical de cada any. Consisteix en un grup d’alumnes que cantaran i actuaran
És a dir, la Trobadano és un punt d’unió d’alumnat-músic. Independentment del seu coneixemen musical, l’alumne té un lloc fonamental dins del concert. Perquè pensem que la música és inherent a tots nosaltres i no cal un coneixement tecnic per realitzar-la i gaudir-la.
La Trobada intenta ser una vivència intensa dels xicons i xicones amb la música…al llarg dels 4 dies i les seues nits també assistiran a moltes actuacions de grups en directe…EL DILUVI, THE DANCE CRASHERS, KINKI BAND…
Previsualitza el vídeo de YouTube Un Crit del Cor – Com Sona l’ESO 2018