PIIE: ACORD

Projecte d’Innovació Educativa 23-25

1. OBJECTIUS DEL PROJECTE

1. Promoure el coneixement dels ODS en relació al clima, la conservació del medi ambient, la sostenibilitat i l’eficiència energètica mitjançant la investigació de l’evolució dels diferents paràmetres que mesura la missió Sentinel i la situació de contaminació de l’entorn de Picanya i l’estudi de diferents dispositius de captació d’energia solar.

2. Dotar al professorat de la formació específica, experiència i destreses necessàries per al desenvolupament del projecte, preveient la seua posterior aplicació a l’aula en totes les etapes educatives.

3. Estudiar l’impacte de l’aplicació d’una metodologia activa basada en projectes d’investigació en col·laboració amb grups d’investigació universitaris sobre el rendiment acadèmic i el desenvolupament de les competències en l’alumnat.

4. Impulsar entre el professorat la utilització del mètode científic en el procés d’ensenyament-aprenentatge.

5. Dissenyar una estratègia d’ensenyament que done resposta a les necessitats de l’alumnat d’altes capacitats.

6. Fomentar i estendre la cultura científica dins de la comunitat educativa, posant el focus en els reptes de la sostenibilitat, principal preocupació de molts agents socials, polítics i científics.

7. Conscienciar a la comunitat educativa sobre l’impacte a l’entorn dels nostres hàbits.

8. Facilitar la transició de l’alumnat de secundària a l’àmbit universitari i de la investigació.

9. Millorar la competència comunicativa de l’alumnat en valencià i en llengua estrangera.

10. Practicar una metodologia interdisciplinària entre les ciències aplicades i les ciències socials, fins i tot la història, per a enfrontar un problema i plantejar solucions holístiques.

11. Comunicar el coneixement creat en la fase investigadora del projecte a la societat i les instàncies polítiques de Picanya.

.

2. GRUP D’INVESTIGACIÓ

UNIVERSITAT DE VALÈNCIA / UNIVERSITAT POLITÈCNICAIES ENRIC VALOR
Juan Carlos Jiménez (UV-Física; Coordinador)Pedro Manuel Mecinas Poveda (Coordinador)
José Luis Gómez Amo (UV-Física)Nuria Remón Gómez
Víctor Estellés Leal (UV-Física)Elena Carrascosa Beltrán
Violeta Matos Tejera (UV-Física)Marcos Ruiz Castillo
Juan Carlos Colomer (F Magisteri)Roberto Cantos Gómez
José Ramón Serrano (UPV-CMT)Olga Sánchez
Carmen Amaro (UV-Biologia)Tere Planells Ibor
Consuelo de la Rubia

3. PROJECTES ACTIUS

NOM DEL PROJECTETUTOR RESPONSABLE
1. Construcció d’estacions de mesura de la qualitat de l’airePedro Mecinas / Marcos Ruiz
2. Estudi de la contaminació a la C Valenciana amb la missió (Sentinel)Elena Carrascosa
3. Estudi de la qualitat de l’aire a la població de PicanyaNuria Remón / Marcos Ruiz
4. Influència del projecte urbanístic de la població de Picanya en la qualitat de l’aireRoberto Cantos / Tere Planells / Elena Mas / María Herrada / Consuelo de la Rubia
5. Els bacteris com a indicadors de l’evolució del canvi climàticOlga Sánchez / Marcos Ruiz
6. Oxicombustió (Vídeo…)Nuria Remón / Pedro Mecinas
7. Captura del CO2 dels gasos de combustióNuria Remón / Pedro Mecinas

4. ACTIVITATS GRUP D’INVESTIGACIÓ

23.06.23 – Presentació Grups d’InvestigacióFormació / CoordinacióUV. Reunió de presentació dels grups d’Investigació en què comentarem les diferents propostes de treball a desenvolupar. UV Facultat de Física.
18.10.23 – Coordinació Inicial del ProjecteCoordinacióUV. Reunió de Coordinació. Concreció de les línies de treball. Propostes de formació. Determinació de la formació Inicial amb alumnat.
18.01.24 – Formació Inicial Alumnat – Línies d’InvestigacióFormacióUV. L’alumnat de l’IES visita les instal·lacions de la Facultat de Física on conèixen el treball que fan els membres del Grup d’Investigació. Fan algunes activitats i coneixen les instal·lacions.
24.01.24 – Formació Inicial – ProjectesFormacióJornada Formativa a l’IES Peset Aleixandre de Paterna on coneixerem els projectes que desenvolupen al centre i la metodologia de treball de la mà de joves investigadors que ja han fet el projecte i actualment es troben a la Universitat.
08.02.24 – Formació Inicial – Model de ProjecteFormacióJornada formativa per al professorat de l’IES a l’IES Las Musas de Madrid. Centre precursor d’aquesta modalitat de treball.
iMou-Te Juan de GarayFormacióJornada formativa. En el IES Juan de Garay ens han presentat la seua proposta de projecte de Jovens investigadors i hem agafat prou idees per al nostre projecte.
13.06.24 – Formació IndicadorsFormacióJuan Carlos Colomer ens ha fet formació respecte de l’obtenció de dades mitjançant un qüestionari per avaluar l’impacte del projecte
13.06.24 – Presentació Projecte CEFIRE de TORRENTDifusióEs presenta el projecte als coordinadors de formació del CEFIRE DE TORRENT
14.06.24 – Sessió iMou-te com a centre amfitrióDifusióHem desenvolupat una sessió enla que hem mostrat a altres 7 centres el nostre projecte. Tots els centgres assistents volen sumar-se a la proposta i han valorta molt positivament el projecte.
1.07.24 – Formació a l’IES Enric ValorFormació Juan Carlos Colomer ens fa una sessió de formació sobre la metodologia Aprenentatge Servei
1.07.24 – Noves IncorporacionsActivitatEs suma al projecte el Olga Sánchez, del Departament de Biologia amb una proposta per al seguiment d el’evolució del canvi del clima des de l’estudi de les colònies de determinats bacteris.

També s’incorpora Tere Planells del departament de Geografia i Història per ajudar amb la investigació de l’evolució de la població de Picanya
3.07.24 – Activitats – Presentació de nou projecte a alumnat que s’incorpora. ICMT – ES AeroespacialCoordinacióHui, alumnat de nova incorporació inici el seu projecte a la Universitat Politècnica de la ma de José Ramón Serrano.
3.07.24 – Visita al centre de Canals per vore el funcionament de l’estació meteorològica.Formació – iMou-teHui, Tere Planells i Roberto Cantos han anat al centre de Canals per vore insitu una proposta pedagògica basada en la mesura del clima: l’Estació Meteorològica, base del nostre Treball d’Investigació
4.07.24 – Coordinació projecte a la Facultat de BiologiaCoordinacióOlga Sánchez i Marcos Ruiz s’han coordinat amb l’equip d’investigació de la Facultat de Biologia per a encetar al setembre el nou projecte relacionat amb bioindicadors: Els bacteris com a indicadors del canvi climàtic.
5.07.24 – Treball a la Facultat de Física. FormacióFormacióElena Carrascosa i Guillermo, han estat amb Juan Carlos Jiménez aprenent a treure dades de la missió Sentinel i han establit les línies mestres de treball.
8.07.24 – Formació amb J Carlos ColomerFormació2na Sessió per a l’elaboració del projecte bassat en la metodologia Aprenentatge Servei. Hui hem posat els punts sobre les i respecte de la forma del projecte. La propera sessió abordarem la fase més interessant: Redacció dels ítems d’avaluació del projecte.
11.07.24 – Formació J Carlos ColomerFormació3a Sessió de formació amb Juan Carlos Colomer. A aquesta sessió s’han aputat algunes comapnyes del claustre que volen participar en el projecte. Poc a poc, aquest projecte està generant impacte al nostre centre.
17.07.24- Activitat de Coordinació amb el CMT de UPV. Oxícombustió i Captura de CO2CoordinacióEn aquesta sessió hem posat en comú diferents aspectes dels dos processos que estem treballant, tant l’oxicombustió com de la captura de CO2 i hem creat els dos grups de treball. Comencem la tasca de recerca bibliogràfica dels difrents processos.

5. GALERIA

ENLLAÇOS:

  • Pàgina de la Conselleria – Projectes ACORD: https://ceice.gva.es/es/web/innovacion-educacion/acord
  • Resolució de la Convocatòria dels projectes ACORD: https://dogv.gva.es/datos/2023/06/30/pdf/2023_7375.pdf
  • UV: Departament de l’Estudi de la Terra i Termodinàmica: https://www.uv.es/uvweb/departamento-fisica-tierra-termodinamica/es/departamento-fisica-tierra-termodinamica-1285860188160.html