Tècnic en COMERCIALITZACIÓ DE PRODUCTES ALIMENTARIS
1. En què consisteix el Cicle?
La competència general d´aquest cicle consisteix en desenvolupar activitats comercials en establiments alimentaris físics i en línia, relacionades amb la planificació comercial, la gestió de la logística de magatzematge, distribució i reposició de productes alimentaris, la supervisió de les seccions de venda d’aliments peribles i no peribles, i d’atenció comercial a clients i proveïdors; seguint criteris de qualitat i actuant segons la normativa de prevenció de riscos, seguretat alimentària i protecció del consumidor.
2. Entorn professional
Les persones que obtenen aquest títol exerceixen la seua activitat en l’àmbit del comerç de productes alimentaris, físic o en línia, en qualsevol empresa o organització, en botigues d’alimentació al detall o en els departaments corresponents de grans superfícies; bé siga per compte propi o alié.
3. Què vaig a aprendre?
MÒDULS PROFESSIONALS:
- Primer curs
- 1606. Constitució de xicotets negocis alimentaris
- 1607. Màrqueting del comerç alimentari.
- 1608. Dinamització del punt de venda en comerços d’alimentació.
- 1609. Atenció comercial en negocis alimentaris.
- 1610. Seguretat i qualitat alimentària en el comerç.
- 1614. Ofimàtica aplicada al comerç alimentari.
- 0156. Anglés.
- 1616. Formació i orientació laboral.
- Horari reservat per a la docència en anglés.
- Segon curs
- 1611. Preparació i condicionament de productes frescos i transformats.
- 1612. Logística de productes alimentaris.
- 1613. Comerç electrònic en negocis alimentaris.
- 1615. Gestió d’un comerç alimentari.
- CV0002. Anglés tècnic II-M / Horari reservat per a la docència en anglés.
- 1617. Formació en centres de treball.
4. A què puc dedicar-me quan acabe els meus estudis?
Aquestes són algunes ocupacions i llocs de treball que ocuparàs:
- Responsable/encarregat d’establiment alimentari.
- Responsable/encarregat de secció/sala/departament de botiga d’alimentació.
- Gestor/a de xicotet comerç alimentari.
- Responsable/encarregat de comerços alimentaris en línia.
- Assessor/a comercial de productes alimentaris.
- Venedor/a de productes alimentaris.
5. Què és això de la FP Dual?
Per què cursar un cicle formatiu en modalitat Dual? Perquè mentre estudies el que t’agrada, i que es convertirà en la teua futura professió, combinaràs la formació rebuda en el centre educatiu amb l’activitat formativa remunerada en una empresa, és a dir, estudiaràs i treballaràs al mateix temps.
Mitjançant la Dual aconsegueixes una major experiència en situacions de treball real gràcies a que el temps que passaràs formant-te en l’empresa serà superior en comparació amb l’FP tradicional, i en finalitzar, obtindràs un certificat acreditatiu de les activitats formatives que hages realitzat en l’empresa, la qual cosa serà un plus per al teu currículum professional.
L’objectiu d’aquesta modalitat és, d’una banda, proporcionar a l’alumnat una qualificació professional i per un altre, adquirir l’experiència professional que facilite l’entrada al mercat laboral, és a dir, afavorir la inserció laboral i la contractació directa de l’alumnat.
Els principals avantatges d’estudiar FP en modalitat Dual són:
- Millor adquisició de coneixements, destreses i habilitats tècniques, així com de les competències transversals.
- Possibilitat de compaginar els estudis amb el començament de la trajectòria professional.
- Rebre una formació adaptada a la realitat de l’empresa.
- Seguiment personalitzat de la formació i l’aprenentatge per part del tutor/a del centre educatiu, i de l’instructor/a de l’empresa.
- Afavorir l’adaptació dels estudiants als àmbits professionals i als sectors estratègics empresarials
- Realitzar més hores de pràctiques remunerades en les empreses, mitjançant beca o contracte per a la formació i l’aprenentatge, amb alta en Seguretat Social.
- Augment de la motivació i de la responsabilitat.
Si encara vols més informació consulta a: https://mestreacasa.gva.es/web/fpdual/faq
6. Com puc accedir a aquest cicle?
Els requisits són:
- Tindre el Graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO).
- Tindre un Títol de Formació Professional bàsica.
- Tindre un Títol de Formació Professional de grau mitjà (Tècnic), en un altre cicle formatiu.
- Haver superat la prova d’accés a la Universitat per a majors de 25 anys.
- Si tens estudis de plans educatius anteriors:
- Tindre el segon curs del Batxillerat Unificat Polivalent (BUP) aprovat.
- Tindre el Títol de Formació Professional de primer grau (Tècnic Auxiliar).
- Haver superat el segon curs del primer cicle experimental de reforma dels ensenyaments mitjans.
- Haver superat el tercer curs dels ensenyaments d’Arts Plàstiques i Oficis Artístics del Pla de 1963 o el segon curs de comuns experimental d’aquest Pla.
- Tindre altres titulacions equivalents, a efectes acadèmics, a alguna de les anteriors.
Si vols accedir a un Cicle Formatiu de Grau Mitjà i no compleixes els requisits d’accés directe pots accedir mitjançant una prova. Per això has de tindre almenys 17 anys o complir-los durant l’any en què vols iniciar els estudis i superar la prova d’accés.
La prova d’accés a cicles formatius de grau mitjà acredita que l’aspirant té els coneixements i habilitats suficients per a cursar aquests ensenyaments.
La Prova d’accés és comú per a tots els Cicles Formatius de Grau Mitjà, i s’estructura en dos apartats. El nivell exigible és el corresponent al de l’Educació Secundària Obligatòria.
- Apartat A: Inclou la comprensió i expressió de textos escrits amb propietat, autonomia i creativitat (Llengua i Literatura) al costat de coneixements de Ciències Socials i de Geografia i Història.
- Apartat B: En ell es requereix la resolució d’exercicis de Matemàtiques, així com d’altres coneixements de Tecnologia i de Ciències de la Naturalesa.
Els continguts de tots dos apartats estan inclosos en el currículum vigent de l’Educació Secundària Obligatòria.