Qüestionaris i eines d'orientació acadèmica i professional
Si estàs en procés de decidir el teu itinerari educatiu o professional, aquests qüestionaris poden ajudar-te a conéixer millor els teus interessos, explorar diferents professions i trobar el camí que millor s'adapte a tu.
🔍 Explora els teus interessos i vocació
📌 Objectiu: Ajudar-te a descobrir quines àrees professionals s'ajusten millor als teus interessos, habilitats i valors i els estudis relacionats.
- OrientaLine - Plataforma d'orientació acadèmica
- 📝 Per a qui: ESO i Batxillerat.
- 🔗 Accedir a OrientaLine
- 💡 Per què fer-lo? L'institut ha adquirit aquesta eina perquè l'alumnat puga utilitzar-la en el seu procés d'orientació. Ofereix recursos per a conéixer carreres, itineraris formatius i ocupabilitat en diferents àrees.
- Educaweb: El Gran Recorregut- Conéixer les professions i explorar la teua vocació
- 📝 Per a qui: Alumnat d'ESO i Batxillerat.
- 🔗 Enllaç en castellà: Anar al test
- 🔗 Enllaç en català: Anar al test
- 💡 Per què fer-lo? T'ofereix una visió àmplia de diferents opcions professionals en funció dels teus interessos personals.
- MyWayPass - Test d'interessos i exploració vocacional
- 📝 Per a qui: ESO i Batxillerat.
- 🔗 Accedir al test (Es pot triar idioma en l'aplicació).
- 💡 Per què fer-lo? És una plataforma interactiva, a mode de videojoc, que t'ajuda a descobrir les teues fortaleses i explorar diferents àmbits professionals.
- Elige Profesión - Test d'interessos
- 📝 Per a qui: ESO i Batxillerat.
- 🔗 Fes el test.
- 💡 Per què fer-lo? Permet relacionar els teus interessos amb possibles professions, proporcionant informació detallada sobre cada opció.
- Test d'Interessos de Barcelona Activa
📌 Objectiu: Facilitar informació i orientació específica per a qui està valorant la Formació Professional com a opció educativa.
- TodoFP - Informació sobre professions i cicles formatius
- 📝 Per a qui: Alumnat que considera la FP com a opció acadèmica.
- 🔗 Explora les opcions de FP
- 💡 Per què fer-lo? Inclou descripcions detallades de cicles formatius i eixides professionals.
- FPBide - Qüestionari d'orientació per a FP
- 📝 Per a qui: ESO i Batxillerat, especialment per a qui dubta entre FP o Batxillerat.
- 🔗 Fes el test
- 💡 Per què fer-lo? Ajuda a identificar quin tipus de formació professional encaixa millor amb els teus interessos i habilitats.
📌 Objectiu: Proporcionar recursos per a facilitar la presa de decisions en la inserció laboral i la transició al món professional.
- LABORA - Orientació i cerca d'ocupació
- 📝 Per a qui: Estudiants que busquen conéixer opcions d'ocupació, formació i orientació professional.
- 🔗 Accedir a LABORA
- 💡 Per què fer-lo? Ofereix eines per a la cerca d'ocupació, assessorament en la planificació de carrera i accés a programes de formació i pràctiques laborals.
🧩 No hi ha respostes correctes o incorrectes: Aquests tests no determinen el teu futur, sinó que et donen pistes sobre quines opcions poden encaixar amb tu, dedica un moment a les opcions que et plantegen per a explorar la teua vocació.
📚 Complementa amb informació addicional: Consulta guies d'orientació, parla amb orientadors i participa en fires educatives i Jornades de Portes Obertes per a tindre una visió més completa.
🎯 Actualitza les teues respostes: Els nostres interessos evolucionen amb el temps, així que és recomanable repetir alguns tests en diferents moments de la teua etapa educativa.
💡 Necessites més ajuda? Consulta amb la teua orientadora o tutor/a de l'Institut per a analitzar els resultats i rebre assessorament personalitzat.
Els 7 errors més comuns
- Triar sense suficient informació o sobre la base de dades errònies. Ocasiona decisions equivocades amb la consegüent frustració.
- Estudiar per estudiar, perquè alguna cosa cal fer, però no perquè ho desitgem. Provoca desmotivació, per la qual cosa és normal no seguir avant amb els estudis triats.
- No valorar totes les alternatives possibles. Pot ocasionar que més endavant es puga descobrir una opció més adequada per al que vols fer realment.
- Decidir pel que diuen o fan els altres. Si deixes que les opinions dels altres pesen més que la teua pròpia, pots acabar estudiant el que volen els altres i no el que tu desitges.
- Triar el fàcil, la qual cosa menor esforç requereix. Provoca que no triem el que realment és millor per a nosaltres. En rares ocasions la via més fàcil o que està més a mà coincideix amb el que és millor per a nosaltres.
- Guiar-se només per les eixides. Pot fer que triem uns estudis que no encaixen amb els nostres gustos i qualitats i les eixides laborals són canviants.
- Decidir amb presses, sense dedicar-li el temps necessari. Difícilment es pot prendre una bona decisió sense dedicar temps a informar-se.
Prendre una decisió adequada requereix evitar aquests errors i que es donen una sèrie de condicions com tindre la informació necessària que et permeta conéixer totes les alternatives que tens, conéixer-te bé: els teus gustos, preferències, habilitats, capacitats, el teu historial acadèmic, etc, marcar-te objectius realistes i, finalment, valorar els avantatges i inconvenients de les diferents opcions, per a descartar les alternatives menys adequades i triar entre la resta.
Triar els teus estudis és una cosa que només pots fer tu, però és necessari donar-te suport en el consell de la teua família i l'assessorament dels teus professors i professores que coneixen les teues fortaleses i poden orientar-te.