T. 1. Conceptes previs

Tutorial 1. Conceptes previs


URL dels nous webs de Conselleria

Quan els webs allotjats a Mestre a Casa migren a la nova plataforma, anomenada Portal.EDU, les adreces web seran del tipus:

https://portal.edu.gva.es/nom_del_centre_educatiu

La URL del nostre col·legi queda així: https://portal.edu.gva.es/ceippalmerar


Pàgines i entrades

Les entrades que crea el professorat, i que van dirigides a les AULES, es crearan en la llengua vehicular corresponent. A continuació es duplicarà la entrada en la llengua complementària i es sincronitzarà el contingut per a què es veja igual independentment de la llPàgines i entradesengua marcada en el selector d’idiomes.
Les pàgines són les que configuren el menú i els submenús del web. Només les poden crear les persones del centre que mantenen el web.

Les entrades són les que creen els mestres per introduir continguts (text, imatges, vídeos, etc.)

Les entrades que crea el professorat, i que van dirigides a les AULES, es crearan en la llengua vehicular corresponent. A continuació es duplicarà la entrada en la llengua complementària i es sincronitzarà el contingut per a què es veja igual independentment de la llengua marcada en el selector d’idiomes.


Categories i etiquetesFoto_categ-etiqueta

Totes les entrades (els continguts que es pugen al web per part del professorat) han d’estar catalogades amb una categoria. Les categories estan predefinides per part dels mantenidors del web (3INFA, 2PRIB, etc.) i només s’han de seleccionar en la casella corresponent. El professorat no ha de crear-ne de noves, si en fa falta alguna més s’ha de dir a les persones que mantenen el web.

Les etiquetes són un segon sistema de classificació, complementari a les categories. En cas del nostre centre només usaran etiquetes els mestres especialistes. Les etiquetes s’han d’escriure, conforme s’inicia la escriptura apareix la resta de la paraula per a seleccionar-la.

El professorat ha de posar la categoria corresponent al curs/cursos que va dirigida la entrada, o a l’apartat del web on vol que aparega la entrada (novetats -en la pàgina principal-, menjador, ODS 2030, etc.).

D’altra banda, si el professorat especialista vol fer publicacions amb continguts de la seua àrea haurà de seleccionar la categoria del curs/cursos i afegir l’etiqueta corresponent a la seua especialitat: english, EF, música, valores, AL, arts, reli, PT. Les etiquetes mostrades són les que estan configurades per a què aparega el contingut al web. Si es necessiten altres etiquetes cal comunicar-ho a les persones que mantenen el web. Un/a docent pot crear noves etiquetes sense consultar al manteniment del web, però al no estar configurades no serviran per a identificar i col·locar la informació dintre del lloc web.


Llengües de visualització del web versus llengües d’ensenyament en el web

Llengües de visualització del web

Són les llengües en les que està estructurat el web i permet que es puga visualitzar de manera bilingüe tota la estructura de menús i apartats (en valencià i en castellà). Aquesta estructura afecta a les pàgines i a les entrades. Totes les pàgines tenen un selector d’idioma valencià/castellà.

La informació continguda en els diferents apartats està escrita en valencià, com a norma general, atenent al Projecte Lingüístic del Centre i el objectiu de normalització lingüística en la comunitat educativa. En cas de ser informació de caràcter administratiu (informació de secretaria, menjador escolar, etc.) està en els dos idiomes oficials per a què els progenitors/tutors-es puguen llegir-la en la llengua de la seua preferència.

Per tant, un usuari veurà el menú del web en valencià o castellà segons el selector d’idioma, el contingut de cada apartat en qualsevol de les dues llengües, sempre que estiga escrit així. En cas que només estiga escrit en una llengua ho veurà en valencià, independentment que clique al selector d’idioma “val” o “cas”.

Llengües d’ensenyament en el web

La pàgina BLOGS, amb les subpàgines corresponents (Infantil 3 anys, etc.) van dirigides a l’alumnat i les seues famílies. Són una extensió virtual de les actuacions docents presencials i, per tant, les llengües usades en els continguts publicats seran les usades en cada àrea o assignatura, tal i com es faria de manera presencial. Complementàriament, en cas de considerar-se necessari per assegurar-ne la comprensió, es poden afegir resums/aclariments en totes dues llengües oficials.

La llengua vehicular de cada assignatura ve determinada pel PLC.

Si el professorat considera que una publicació és suficientment rellevant, pot fer que aparega en el blog desitjat i en les “Novetats” de la pàgina principal del web. En eixe cas cal que seleccione la categoria “Novetats” a més de la del blog corresponent. Les entrades en l’apartat novetats van acompanyades d’una imatge, que apareixerà dalt del títol (tècnicament anomenada imatge destacada). La imatge en qüestió ha de tenir un format 4:3 en horitzontal (format de foto tradicional), i un pes inferior als 150 kB, per tal que el disseny siga proporcionat i la navegació pel web fluïda.

Com que el web té una estructura bilingüe, quan es crea una entrada o post s’ha de “duplicar” per a què aparega en totes dues llengües de visualització. Si no es fa l’entrada només es veurà en la llengua de visualització que s’estiga usant en el moment de la creació de l’entrada. Una vegada creada la entrada cal anar al menú de configuració de la dreta, activar la icona copiar (papers superposats), a continuació clicar sobre el signe d’afegir (+) i finalment sobre la icona sincronitzar (fletxes en bucle).


Mediateca

La mediateca és el lloc on es guarden les fotos, vídeos i altres arxius que es volen mostrar al web. La mida màxima dels arxius a pujar és de 30 MB. Aquesta mida s’ha de tenir en compte en el cas de voler pujar vídeos doncs, si es grava a molta qualitat, els 30 MB s’aconsegueixen en pocs segons.

Això vol dir que s’han de pujar els arxius de manera òptima, veient-se bé però amb poc de pes. Per això:

  • Les imatges s’han de pujar amb un pes entre 50 i 150 kB. Preferiblement en format horitzontal 4:3. Per poder modificar les fotos realitzades es poden usar programes que incorporen els propis ordinadors (per exemple, en LliureX el GIMP), mitjançant pàgines web dedicades (Per exemple, https://www.iloveimg.com/ca), o -una vegada pujat a la mediateca- editant la imatge.
  • Els vídeos, al no poder superar els 30 MB per arxiu, han de ser curts, a qualitat 480p i sense superar els 180 segons.

La mediateca té creades una sèrie de carpetes per a què el professorat emmagatzeme de manera ordenada els arxiu que puge. Dins de la carpeta retolada amb el nom “Mestres” hi ha subcarpetes amb el nom del curs (per a usar els/les mestres tutors/es) i el nom d’assignatures (per a usar els/les mestres especialistes). Si al pujar un arxiu se’ns oblida assignar el lloc es guardarà, per defecte, en la carpeta anomenada “Unorganized”. Els arxius es poden moure d’un lloc a un altre clicant sobre ells i arrastrant-los d’una carpeta a una altra.