Parlar de la història del nostre Centre és parlar de la història de l’ensenyament en la nostra localitat perquè va ser el primer Col·legi de Sant Vicent del Raspeig.

RESSENYA HISTÒRICA SOBRE EL POSSIBLE ORIGEN DEL COL·LEGI

En Francisco Beviá Sala, mestre de les 3 escoles, que va morir en 1970, va anar amb En Carlos Lillo a Madrid per a gestionar la construcció del “Grup Escolar”. En Francisco era cosí germà de la dona del ministre d’Educació de l’època, En Joaquín Lora Tamayo. Per a més informació, la dona del ministre es deia Amelia Asensi Beviá.

LA HISTÒRIA DEL NOSTRE CENTRE, LA NOSTRA HISTÒRIA

Abans dels anys 60, els xiquets i xiquetes de Sant Vicent del Raspeig estaven repartits en diferents cases del poble que es preparaven com a escoles des de pàrvuls fins a l’ensenyament bàsic.

Les primeres dades oficials sobre el nostre Centre es remunten al curs 1960/61 que apareix la primera acta. Es crea amb 125 xiquetes que ocupen el pavelló esquerre i rep el nom de “Escuela graduada de niñas”. El claustre estava format per Na Milagros Ripoll com a directora, Na Amparo Zaragoza, Na Dictinia Blasco, Na Purificación Domínguez i Na Ángeles Aguado.

En el curs 1961/62 es crea la “Escuela graduada de niños” en el pavelló de l’esquerra, passant les xiquetes a ocupar el pavelló de la dreta. El claustre el formaven En Teodoro Terrés Lledó com a director, En Vicente Maroto Ayala, En Vicente Vives Vives, En José Domínguez Domínguez i En Maximiliano Nieto Selva.

Al setembre de 1966 la “Escuela graduada de niñas” i la “Escuela graduada de niños” s’uneixen en una sola amb un nou nom: “Grupo escolar mixto”, nomenant com a directora a Na Asunción Couto Correa. Com a dades curioses podem esmentar que s’assistia al Col·legi també els dissabtes, que ja existia un servei de menjador i que en cada classe hi havia 45 alumnes.

Curs 64/65 “Escola Graduada de xiquetes”. Classe de la mestra Benedicta Aguilera

COL·LEGI NACIONAL “ONÉSIMO REDONDO”

Escut de l’uniforme de l’alumnat del
Colegio Nacional “Onésimo Redondo”

El 4 d’octubre de 1967 es convoca un Claustre en el qual Na Asunción Couto, com a directora, anuncia al professorat del Centre que aquest passarà a dir-se, a partir d’eixe moment, “Colegio Nacional Onésimo Redondo”. També es crea el 7é curs i se cedeixen a aquest Col·legi les dues escoles de pàrvuls que fins ara funcionaven de manera independent. Les seues tutores eren Na Antonia Orts per als xiquets i Na María Ibiza per a les xiquetes.

No existeixen actes fins a novembre de 1970, any en què pren possessió com a director En Francisco Moreno Gil. Al març de 1971 es forma la “Asociación de Padres de familia y amigos de la Escuela” actuant com a presidenta provisional Na María Ibiza Noguera.

Al juny de 1972 pren possessió com a nou director En Manuel Luis Maruenda Torregrosa. Aquest mateix any es desglossen algunes unitats al “Colegio Nacional número 2” (actualment el CEIP Reixos Catòlics).

D’esq. a dta: Ángeles Aguado, Vicente Moltó, ??, Benedicta Aguilera, Melchor López, ??, Vicentina Sirvent, Dorita Domenech, ??, Elena Fernández, Milagros Ripoll, Mª Teresa Orts Bertomeu i Mercedes Orts.
D’esq. a dta: Benedicta Aguilera Prieto, Melchor López Maroto, Salvador Eivissa Mayans, Vicente Moltó, Ángeles Aguado, Innocent Espanya, ??, Andrés Tomás del Reg, ??, ??, ??, Teodoro Terrés Lledó i Milagros Ripoll.

Al setembre de 1974 va prendre possessió com a director En Melchor López Maroto.

Al setembre de 1977 es crea un nou Col·legi en la localitat que passa a dir-se “Azorín”. Part del Claustre i l’alumnat passa a aquest nou Centre. Al novembre d’aqueix mateix any, pren possessió com a director En Manuel Rasero i es tanca el menjador escolar condicionant l’espai com a biblioteca.

Al setembre de 1978 comença a funcionar un altre nou Centre anomenat “Gabriel Miró” utilitzat únicament com a parvulari. Ocupava part del terreny sobre el qual ara se situa el nostre Centre ja que en el curs 1992/93 aquest Centre quedaria annexionat al “Jaime I”.

És durant l’any 1978 quan alguns cursos apareixen per primera vegada, com a mixtos.

COL·LEGI JAIME I

Al febrer de 1981 es proposa canviar el nom del Centre. S’aprova el nou nom de “Jaime I”. Aquest mateix curs comença a funcionar el Gabinet Psicopedagògic Municipal.

En 1983 va prendre possessió com a director En Carlos Fernández Muriel, 1984 En Vicente Larios Martínez, en 1989 En Antonio Bas Legay, i en 1998 En Agustín Azorín López.

En el curs 1992/93 s’inaugura el Col·legi “Miguel Hernández” i es produeix el desglossament de huit unitats al nou Centre. Desapareix el parvulari “Gabriel Miró” quedant la meitat de les seues unitats integrades en el Jaime I i assignant-se la resta al “Miguel Hernández”.

ANY DE TRANSICIÓ

En el curs 1999-2000, davant l’inici de les obres per a construir el nou Col·legi, es trasllada el Centre a l’antiga “Llar dels Germans de Sant Joan de Déu” (convertit després en el Centre Ocupacional Maigmó). Es facilita el trasllat de l’alumnat per mitjà de transport escolar. Aquest transport ho van realitzar dues empreses de la localitat.

Com les dependències provisionals no reunien les condicions apropiades es van escometre obres de condicionament, no obstant això, va caldre utilitzar el Pavelló Municipal per a poder impartir les activitats d’Educació Física i la realització de diferents activitats extraescolars.

Demolició de l’antic Col·legi Jaime I – Zona de la façana principal
Demolició de l’antic Col·legi Jaime I – Zona del pati actual

CENTRE D’EDUCACIÓ INFANTIL I PRIMÀRIA JAUME I

El 7 de setembre de 2000 es va iniciar el curs escolar en el Col·legi quasi acabat, perquè no es va inaugurar oficialment i per part del Conseller d’Educació En Manuel Tarancón fins al dia 30 de novembre. Després de la reconstrucció, es va inaugurar amb el nom de “Jaume I” i va començar a funcionar com a Centre d’Educació Infantil i Primària, perquè la secundària passà a l’IES Canastell. Al costat de l’alumnat dels cursos superiors que passaven a cursar l’ESO també va marxar part de la plantilla del Centre.