La tradició de les Velles de Serra

Enguany participem en esta original tradició d’Elx. En l’equador de la quaresma, el 26 de març se celebra en la nostra localitat el dia de les “Velles de Serra”, grans ninots improvisats col·locats al carrers, balcons i també enguany al nostre col.legi.

Les Velles de Serra signifiquen un respir a mitat de la quaresma. Eixe dia tots eixien al carrer amb una cistella, un tronc de fusta o un ninot xicotet que simbolitzava la “vella quaresma” i una serra, passant de casa a casa arreplegant el que les persones donaven en espècies, una vegada finalitzada la recollida se serrava “la vella” o el tronc.

Estes espècies de ninots, disfressats de “Agüela” con roba vella i utensilis domèstics, col·locats a les portes i balcons es realitzaven per a satiritzar a personatges públics o per a visibilitzar un problema o reivindicació. En el nostre cas, hem volgut deixar patente el problema de climatització que patix el nostre centre des de sempre: Quan comencen a pujar les temperatures morim de calor i quan s’hivern treballem con capell i guants. Esperem que se de una solució prompte.