Les pandèmies abans del coronavirus. Tres visions històriques.

Xarrada amb Enrique Perdiguero, Carmel Ferragud i Maria José Baguena (Institut Interuniversitari López Piñero).

El dimarts 26 de maig  a les 17:30 a Webex.

Les Trobades STEM amb l’alumnat estan concebudes perquè participen professors de Ciències, Tecnologia o Matemàtiques (CTEM) al costat d’un grup dels seus estudiants. A aquest efecte, cada docent podrà seleccionar fins a 10 alumnes/as per a la seua participació.

La trobada Les pandèmies abans del coronavirus. Tres visions històriques, està dirigida a professors de l’àmbit CTEM i a alumnat de quart de l’ESO i Batxillerat. Aquesta trobada està concebuda com una taula redona en la qual tres investigadors parlaran sobre algunes pandèmies anteriors al Covid-19: la pesta negra en l’Edat mitjana, la grip espanyola en 1918, el VIH/SIDA i malalties emergents en les últimes dècades, des del SARS a l’Ébola. Es tractaran aspectes d’interés ciutadà: causes, impacte físic i anímic sobre les persones, rumors i informacions falses, conseqüències econòmiques i el progrés de la ciència. És aconsellable que el professorat prepare al costat dels seus alumnes algunes preguntes en relació a aquests temes, amb la finalitat de fer la trobada més interactiva i àgil.

María José Baguena és Professora Titular d’Història de la Ciència de la Universitat de València i investigadora de l’Institut Interuniversitari López Piñero. Coordinadora del programa de doctorat d’Estudis Històrics i Socials sobre Ciència, Medicina i Comunicació científica.

Enrique Perdiguero Gil és Catedràtic d’Història de la Ciència en la Universitat Miguel Hernández d’Elx i director de la seu en la citada universitat de l’Institut Interuniversitari López Piñero. La seua investigació ha estat centrada en la Història de la salut pública i del sistema assistencial a Espanya i en la història de la popularització sanitària.

Carmel Ferragud és Professor Titular d’Història de la Ciència de la Universitat de València i investigador de l’Institut Interuniversitari López Piñero. És especialista en la medicina, humana i animal, i la ciència medievals.

Inscripció:

Els i les docents que vulguen participar en aquesta trobada al costat del seu alumnat hauran d’enviar un correu a ctem.mate@gva.es per a inscriure’s. En aquest correu s’haurà d’indicar el nom, cognoms, correu i centre educatiu, tant del docent com de cada alumne/a.

Dos dies abans de la data de la xarrada s’enviarà la contrasenya per a entrar en la reunió a tots els participants, després ja no es tornarà a enviar. Es prioritzarà a les persones que envien el correu des de gva i l’ordre d’inscripció.

Com es tracta d’una xarrada d’una hora, la formació no se certificarà.