L’Amical de Mauthausen mostra l’horror dels camps nazis a l’alumnat de 4rt d’ESO

El passat 22 de desembre amb motiu de la diada cultural, el departament de Geografia i Història va convidar l’investigador Adrián Mínguez a fer un xerrada a l’alumnat de 4t ESO sobre els republicans valencians que van patir el terror nazi als camps de concentració. 

Mínguez va participar com a delegat al País Valencià de l’organització Amical de Mathausen, associació que agrupa als exdeportats republicans dels camps de concentració nazis, així com els familiars i amics, tant dels supervivents com dels deportats assassinats als camps, l’objectiu de la qual és treballar a favor de la memòria de tots i totes aquells/es que van viure i lluitar durant la guerra civil abans de passar la frontera catalano-francesa, cap a l’exili, i més tard van patir deportació als camps nazis. 

La conferència va despertar l’interès de l’alumnat què va participar activament. La xerrada pretenia introduir l’alumnat de 4rt en el coneixement de l’Holocaust que es tractarà amb més profunditat al llarg del curs i sensibilitzar-los en el respecte als drets humans i el rebuig de la violència. 

Adrián Mínguez ens va regalar el seu llibre Deportación. Guerra, exilio, muerte. Valencianas y valencianos en los campos de concentración nazis amb la dedicatòria següent: Al IES Ferrer i Guàrdia, con professores y alumnos como vosotros la memòria republicana nunca desaparecerá. El llibre es pot trobar al racó de Memòria Històrica de la biblioteca.