La Mediació Escolar és una estratègia de resolució pacífica de conflictes, en la que s’ofereix a alumnat que entra en conflicte, seure junts voluntàriament amb una tercera part neutral, el mediador o mediadora, per parlar del seu problema i intentar arribar a un acord d’una forma positiva i col·laborativa.
En aquest sistema de resolució de conflictes s’ha format el nostre alumnat de sisé amb 5 sessions de formació de la ma de Cristina, l’orientadora del centre i de Vane, la mestra de valors.
Intenció: Aprendre què és la mediació escolar, quines qualitats ha de tenir un bon/a mediador/a i quines són les seues funcions i arribar a ser bones mediadores i bons mediadors per ajudar en la resolució de conflictes entre alumnat del centre educatiu, més concretament a l’hora del pati.
Qualitats: Imparcial, pacient, sensible, discret/a, amb capacitat d’escolta, positiu/va, tolerant, observador, creatiu...
Aquest tipus de mediació posseeix un força i una “màgia” especial, ja que ajuda a aconseguir un clima més pacífic i productiu, on es redueixen el número de sancions i on es prevenen conflictes de bullying.
Aquesta gestió de convivència es torna més participativa i cooperativa, on les persones en conflicte decideixen quines son les millors solucions ajudades pels mediadors escolars.