L’escola dansa!

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport i la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Castelló de la Plana han impulsat aquest curs el programa ‘L’escola dansa’, en el qual participen més de 3.000 alumnes des de Vinaròs fins a Orihuela.

Un total de 48 escoles de 18 comarques, des del Baix Maestrat fins al Baix Segura, s’han implicat en aquest innovador projecte educatiu.

‘L’escola dansa’ és una proposta interdisciplinària adreçada, preferentment, a l’alumnat de 5é i 6é de Primària, en què conviuen la dansa, la música i l’audiovisual amb l’objectiu de fomentar la creativitat artística a través del treball cooperatiu entre les escoles i les bandes de música.

Al ritme del ‘Bolero de Ravel’, la ‘Malaguenya de Barxeta’ o el ‘Sing, sing, sing’ de Louis Prima, l’alumnat de col·legis de ciutats com València, Castelló de la Plana, Elx o Alcoi, però també d’escoles rurals com les d’Alcalalí, Llíber, Cinctorres, Tírig, la Salzadella i Xert mostraran la seua capacitat de creació gràcies a aquesta engrescadora activitat al voltant de la dansa.

A les comarques de Castelló s’han implicat en ‘L’escola dansa’ prop de 1.500 escolars de 22 col·legis de 10 municipis de la Plana Alta i Baixa, l’Alcalatén, l’Alt i el Baix Maestrat i els Ports. Concretament, hi participen centres de l’Alcora, Benicarló, Castelló de la Plana, Cinctorres, la Salzadella, Tírig, la Vall d’Uixó, Vilafamés, Vinaròs i Xert.

En el cas de les comarques de València, ‘L’escola dansa’ mobilitza uns 900 alumnes de 13 col·legis d’altres tants municipis del Camp de Morvedre, l’Horta Sud, la Ribera Alta, la Safor i la Plana d’Utiel-Requena. En aquest cas són escoles d’Alcàntera de Xúquer, Alfafar, Ador, Algemesí, Alginet, l’Alqueria de la Comtessa, Alzira, Carcaixent, Daimús, Palma de Gandia, Requena, Sagunt i València.

‘L’escola dansa’ a les comarques d’Alacant mou uns 700 alumnes de 13 col·legis d’11 municipis de les comarques de l’Alacantí, l’Alcoià, la Marina Alta i Baixa, el Baix Vinalopó, el Vinalopó Mitjà i el Baix Segura. Són centres educatius d’Alcalalí, Alcoi, Callosa d’en Sarrià, Dénia, Elx, Llíber, Novelda, Orihuela, els Poblets, Sant Joan d’Alacant i Xixona.

El projecte compta amb la participació del Conservatori Professional de Dansa de Castelló de la Plana, que s’ha encarregat de preparar una coreografia per a cada obra musical. Igualment, el CEFIRE específic d’àmbit Artisticoexpressiu, amb seu a la capital de la Plana, ha dissenyat diferents materials didàctics com vídeos de les coreografies o àudios de les obres musicals seleccionades, que ha posat a l’abast del professorat i de l’alumnat.

A més, el Cefire artisticoexpressiu ha desenvolupat una sèrie de jornades semipresencials de formació adreçades al mig centenar de professores i professors que s’han sumat al projecte de ‘L’escola dansa’. Aquestes trobades s’han celebrat al març i a l’abril al CEIP Rafael Mateu Cámara de València i al Conservatori Professional de Dansa de Castelló de la Plana.

Audiovisual col·lectiu

Una vegada facilitats els recursos didàctics, professorat i alumnat estan treballant als centres educatius les coreografies que han de tindre enllestides per a la segona quinzena de maig, moment en què es procedirà a gravar el treball realitzat amb l’objectiu de compilar un audiovisual del projecte.

L’audiovisual, que editarà la Direcció General d’Innovació Educativa de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, es nodrirà de les aportacions de vídeos enregistrats pels centres educatius participants que recullen el treball fet a les escoles. La intenció és que el treball resultant es puga difondre en la segona quinzena de juny, amb l’objectiu de reconéixer el treball fet per les escoles participants i, alhora, per a servir d’estímul per a l’edició de ‘L’escola dansa’ del curs vinent.

En el projecte participen també 80 alumnes de dos col·legis d’Educació Especial (CEE), el Castell Vell de Castelló de la Plana, el Tomàs Llàcer d’Alcoi i el CEIP Manuel Riquelme, de la pedania oriolana d’Hurchillo, que és un centre membre del Comité Internacional de la Dansa.

Tot i que el context sociosanitarino és massa favorable perquè els centres educatius i les bandes de música puguen col·laborar aquest curs en ‘L’escola dansa’, cal dir que hi ha sis escoles que faran conjuntament el projecte amb les societats musicals dels seus municipis desplegant tots els protocols sanitaris de prevenció que siguen necessaris. Són els CEIP Ausiàs March dels Poblets, Cristo de la Paz de Sant Joan d’Alacant, Vicente Blasco Ibáñez d’Alginet, Víctor Oroval de Carcaixent i Mestre Rafael Noguera de Daimús.