El 17 d’octubre de 1955 van començar les classes en el precursor del nostre centre, l’Institut Laboral Ramón Cid, el nom del qual es deu al que era llavors alcalde i farmacèutic de la ciutat.
L’Institut de Batxillerat, en la seva actual ubicació, inicia les seves classes l’any 1980. En 1984 es construeix l’edifici de la sala d’actes i s’inaugura oficialment el centre.
Com a conseqüència de la generalització de la LOGSE, l’any 1997 els alumnes de 7è i 8è d’EGB passen als Instituts. Per fer front a la nova situació, es decideix traslladar a l’alumnat del Col·legi Jaume I al Col·legi Marquès de Benicarló, i afegir les instal·lacions del Col·legi Jaume I a l’Institut Ramón Cid.
L’actual IES Ramón Cid sorgeix, per tant, de la fusió de dos centres, el Col·legi d’EGB Jaume I i l’antic Institut de Batxillerat Ramón Cid.
Es troba situat als afores de Benicarló, lluny del soroll del centre urbà, envoltat de zones residencials i horts. Des d’algunes de les seves aules es gaudeix d’una extensa panoràmica amb la mar Mediterrània al fons. Els patis aconsegueixen una superfície de 16.000 m2 i inclouen una considerable zona enjardinada.
Consta de cinc edificis:
- Un edifici procedent de l’antic IB Ramón Cid.
- Un edifici procedent de l’antic Col·legi Jaume I.
- Un edifici annex, on es troben alguna aules, d’informàtica, laboratori d’idiomes, i sala d’actes.
- Un petit edifici amb dues aules, antigament dedicat a Educació Especial i que actualment acull dos cicles formatius.
- Un gimnàs.
Disposa de 30 aules grans, 5 aules de desdoblament i altres 20 recintes amb finalitats específiques: Sala d’Actes, Biblioteca, Gimnàs, Laboratori d’Idiomes, de Ciències Naturals, de Física i Química, Sala de Reunions, Aules de Vídeo, de Tecnologia, d’Informàtica, de Dibuix i de Música. Disposa també de 4 pistes poliesportives. La Biblioteca està dotada d’uns 6.000 volums i està informatitzada. També disposa de menjador escolar on cada dia dinen al voltant de 100 alumnes.
Els col·legis de primària que corresponen a la nostra zona d’adscripció són el CEIP Marquès de Benicarló, el CEIP Ángel Esteban i el CEIP Felicinda Collell de Càlig.