MoliTeam torna a la final nacional CanSat 2024

MoliTeam és un projecte iniciat el curs 2022/23 consistent en la participació en un concurs d’àmbit internacional organitzat per ESERO i finançat per l’ESA consistent en el disseny, construcció i prova d’un mini satèl·lit en el qual hem tornat a competir per segona vegada.

En aquesta edició l’equip està constituït per alumnat de 4t d’ESO: Daniel Muñoz, Eduard Maftei, Laura Ruzafa, Neus Álvarez, i Rubén Aspas, liderats pel professor de Tecnologia Ernest Murciano i Tomàs. Enguany hem tornat participat a la fase regional de la Comunitat Valenciana, dissenyant, construint el nostre satèl·lit i fent proves de verificació i informes amb els resultats, que han estat analitzats per l’organització ESERO Spain.

El nostre equip ha resultat guanyador d’aquesta fase i s’ha classificat per a la final nacional representant a la Comunitat Valenciana en el desafiament CanSat. El llançament del nostre satèl·lit s’efectuarà a la ciutat de Granada el dia 17 de maig.

El repte CanSat és una iniciativa de l’Agència Espacial Europea que desafia a estudiants de tota Europa a construir i llançar un mini satèl·lit de la grandària d’una llanda de refresc. Té tres fases diferenciades: regional, estatal i europea. Aquest repte, consisteix en una simulació d’un satèl·lit real dins de l’espai que ocupa una llanda de refresc. Els estudiants han d’adaptar tots els subsistemes principals que es troben en un satèl·lit artificial: energia, sensors i sistema de comunicació, dins d’aquest espai tan reduït. A més ha d’incloure un paracaigudes per a recuperar-lo sa i estalvi amb un aterratge segur.

Per al llançament, s’introdueixen un total de sis CanSat en un coet, que es llança fins a una altitud d’aproximadament un quilòmetre. Quan arriba al seu cènit, i comença la paràbola de caiguda, s’alliberen els satèl·lits que inicien la seua caiguda lliure i despleguen els seus paracaigudes. Durant el vol es realitza un experiment científic i/o una demostració tecnològica a més d’aconseguir un aterratge segur i analitzar les dades recopilades.

La nostra missió científica consisteix a analitzar el perfil del vent en funció de l’altura per a contrastar les dades que obtinguem experimentalment amb els models matemàtics actuals. Per a això, hem de mesurar unes certes variables com l’altura del CanSat o la seua posició, i amb aquestes dades calcular la velocitat de caiguda, velocitat i rumb per a calcular la deriva i amb totes aquestes dades estimar la velocitat del vent. Podeu veure amb més detall en què consisteix el repte i informació sobretot el procés en la pàgina d’ESERO Spain.

Podeu seguir aquest repte a la nostra web: https://sites.google.com/view/moliteam/

CanSat a la web de la ESA: https://www.esa.int/Education/CanSat

I a la pàgina d’ESERO Spain: https://esero.es/cansat-2/

Subscriu-te al nostre canal: https://www.youtube.com/@MoliTeamCanSat

O a les nostres xarxes socials:

https://www.instagram.com/moliteam.cansat

https://www.instagram.com/stemxarq