JOB SHADOWING A Roer College Schöndeln de Roermond

Els nostres companys Pepa Mut i Carles Lliberós han realitzat el quart desplaçament europeu dins del projecte ERASMUS+ 2022-1-KA 122-SCH-000075201 concedit al nostre centre per al curs 2022-2023.

En aquesta ocasió el desplaçament va ser fins a Holanda, a la bonica ciutat de Roermond, al sud del país. En la setmana que va durar l’estada, els companys van poder visitar dos instituts de secundària i una universitat aprenent com funciona el sistema educatiu holandès i coneixent com aprenen els futurs docents al grau d’educació del campus d’Utrecht.

El nostre centre amfitrió va ser el Roer College Schöndeln de Roermond del que vam rebre una acollida immillorable.

El sistema educatiu secundari holandés té tres itineraris, el primer, de 6 anys de durada i similar al nostre, està encaminat a l’alumnat que vol estudiar a la universitat. El segon, de 5 anys de durada, dirigit a l’alumnat que vol aprendre un ofici a través dels diferents cicles formatius. I el darrer, més curt, de 4 anys, oferta una educació bàsica, més pràctica, orientada a l’alumnat que no vol estudiar.

D’entrada ens va meravellar l’entorn on s’enclava el centre, rodejat d’un bosc on l’alumnat es troba allunyat dels sorolls, en mig d’una tranquil·litat absoluta, on el professorat d’educació física du a l’alumnat a practicar esport o qualsevol professor a fer classe en l’aula feta amb troncs d’arbres. Tots els edificis del centre estan orientats a espais oberts amb gespa, on l’alumnat pot seure baix dels arbres als moments d’esplai. La segona qüestió que ens va encantar va ser a l’hora d’entrada de l’alumnat, a les 8:30 quan més de 1000 alumnes anaven arribant en bicicleta.

Pel que fa a les aules, es respirava tranquil·litat, en sessions de 45 minuts, l’alumnat que, prèviament havia deixat el seu telèfon a una capsa a l’entrada, estava concentrat, en silenci i alçava el braç per a demanar intervenir.

El segon institut que vam poder conèixer, Wings, era un centre d’educació lliure, destinat a alumnat que anava a aprendre un ofici. Compartint espai estava, per un costat Wings Agora, un centre un poc més tradicional i per l’altre, Wings Niekée, més innovador i destinat a alumnat sense recursos. Era un edifici de disseny avantguardista amb un espai central totalment obert on donaven totes les aules i espais per a reunir-se o treballar. La metodologia era totalment pràctica i oberta a l’interés de l’alumnat i enfocada a dotar-los de recursos pràctics per afrontar la vida.

A la universitat d’Utrecht vam poder visitar el campus d’educació i parlar amb una de les professores d’allí, molt interessada en conèixer el nostre projecte d’aula oberta que els va encantar i ens va explicar com a Holanda s’està impulsant molt decididament el tema de la inclusió educativa i ella mateixa era l’encarregada de forma en aquest tema als futurs docents que estudiaven allí.

L’estada va resultar molt profitosa per conèixer de primera mà com es treballa en un dels països punters d’Europa ja que tornem amb moltes idees per a poder aplicar. Finalment cal dir que en presentar a l’alumnat holandés el Josep Iborra, el coordinador Erasmus de Roermond, Vincent Thissen, va quedar encantat i en breu l’esperem per Benissa ja que vol conèixer de primera mà Benissa per intentar concretar un intercanvi amb el nostre alumnat de cara al proper curs.

Nuestros compañeros Pepa Mut y Carles Lliberós han realizado el cuarto desplazamiento europeo dentro del proyecto ERASMUS+ 2022-1-KA 122-SCH-000075201 concedido a nuestro centro para el curso 2022-2023. En esta ocasión el desplazamiento les llevó a Holanda, en la hermosa ciudad de Roermond, en el sur del país. En la semana que duró la estancia, los compañeros pudieron visitar dos institutos de secundaria y una universidad aprendiendo cómo funciona el sistema educativo holandés y conociendo cómo aprenden los futuros docentes en el grado de educación del campus de Utrecht. Nuestro centro anfitrión era el Roer College Schöndeln de Roermond que nos dispensó un recibimiento maravilloso.

El sistema educativo secundario holandés tiene tres itinerarios, el primero, de 6 años de duración y similar al nuestro, está encaminado al alumnado que desea estudiar en la universidad. El segundo, de 5 años de duración, dirigido al alumnado que desea aprender un oficio a través de los diferentes ciclos formativos. Y el último, más corto, de 4 años, ofrece una educación básica, más práctica, orientada al alumnado que no desea estudiar.

De entrada nos maravilló el entorno en el que se enclava el centro, rodeado de un bosque donde el alumnado se encuentra alejado de los ruidos, en medio de una tranquilidad absoluta, donde el profesorado de educación física lleva al alumnado a practicar deporte o cualquier profesor a dar clase en el aula hecha con troncos de árboles. Todos los edificios del centro están orientados a espacios abiertos con césped, donde el alumnado puede sentarse debajo de los árboles en los momentos de esparcimiento. La segunda cuestión que nos encantó fue a la hora de entrada del alumnado, a las 8.30 cuando más de 1000 alumnos iban llegando en bicicleta. En cuanto a las aulas, se respiraba tranquilidad, en sesiones de 45 minutos el alumnado que, previamente había dejado su teléfono en una caja en la entrada, estaba concentrado, en silencio y levantaba el brazo para pedir intervenir. El segundo instituto que pudimos conocer, Wings, era un centro de educación libre, destinado a alumnado que iba a aprender un oficio. Compartiendo espacio estaba, por un lado Wings Agora, un centro algo más tradicional y por otro, Wings Niekée, más innovador y destinado a alumnado sin recursos. Era un edificio de diseño vanguardista con un espacio central totalmente abierto en el que daban todas las aulas y espacios para reunirse o trabajar. La metodología era totalmente práctica y abierta al interés del alumnado y enfocada en dotarlos de recursos prácticos para afrontar la vida.

En la universidad de Utrecht pudimos visitar el campus de educación y hablar con una de las profesoras de allí, muy interesada en conocer nuestro proyecto de aula abierta que les encantó y nos explicó cómo en Holanda se está impulsando muy decididamente el tema de la inclusión educativa y ella misma era la encargada de forma en ese tema a los futuros docentes que estudiaban allí. La estancia resultó muy provechosa para conocer de primera mano cómo se trabaja en uno de los países punteros de Europa puesto que volvemos con muchas ideas para poder aplicar. Finalmente hay que decir que al presentar al alumnado holandés el Josep Iborra, el coordinador Erasmus de Roermond, Vincent Thissen, quedó encantado y en breve le esperamos por Benissa ya que quiere conocernos de primera mano para intentar concretar un intercambio con nuestro alumnado de cara al próximo curso.


#ErasmusPlus  
#IborraExplorers



#ErasmusPlusSEPIE  
Servicio Español para la Internacionalización de la Educación | Madrid | Facebook