PROJECTE DE CONSERVACIÓ DEL CORRIOL PATINEGRE

L’IES Núm. 1 – LIBERTAS APOSTA PEL MEDI AMBIENT

UNA GRAN FEINA COL·LABORATIVA

UN APRENENTATGE SERVEI (ApS)

PROJECTE DE CONSERVACIÓ DEL CORRIOL PATINEGRE #AyudaACharly

Una de les moltes activitats que en el Centre es realitzen és un projecte de conservació conjuntament amb el Parc Natural de les Llacunes de la Mata – Torrevella. Amb aquesta mena

d’activitats es pretén fomentar el Treball Cooperatiu i l’Aprenentatge Servei en el nostre Centre.

En ella han participat uns 600 alumnes i uns 26 professors.

Les accions realitzades es troben dins del Projecte de Conservació del Corriol Patinegre: Projecte de comunicació i educació ambiental per a la conservació del

Corriol Patinegre. “ CHARLIE & *CO ”, en el qual el nostre Centre participa activament.

A més, el nostre projecte es troba dins dels compromisos de l’Educació Ambiental en Ruta de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic iDesenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana.

La participació en aquest projecte és part d’un compromís adquirit pels nostres alumnes en la IV CONFINT Conferència Estatal de Joves “Cuidem el Planeta” celebrada a Alcaraz (Albacete) a l’octubre de 2018.

https://esenred.blogspot.com/search/label/%*23ConfintAlcaraz18

L’alumne que va representar a la província d’Alacant en aquesta CONFINT és un alumne del nostre centre que queda classificat com a alumne més votat. Ve amb l’objectiu de treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible; en aquest cas treballem principalment el ODS 13: Vida en ecosistemes terrestres , centrat en el manteniment de la biodiversitat i dels espais naturals. En concret el seu objectiu és apadrinar un Espai Natural i en aquest sentit ens posem a la feina.

El nostre centre es troba a pocs metres del Parc Natural de les Llacunes de la Mata – Torrevieja, per la qual cosa aquest ha de ser l’espai a protegir. Ens posem en contacte amb els tècnics d’aquest espai natural i ens comenten que apadrinar un Parc Natural complet és un Projecte massa ambiciós; però és possible realitzar accions concretes que puguen contribuir a la millora d’aquest. Ens expliquen la problemàtica del Corriol patinegre i ens sembla una bona idea ajudar a aquesta espècie.

En aquest projecte han participat pràcticament tots els Departaments Didàctics del nostre Centre, així com alumnes de tots els nivells educatius. S’han desenvolupat accions molt diverses amb la finalitat de donar a conéixer a Charly el Corriol patinegre i la seua problemàtica. Aquest ocell està actualment catalogat com a vulnerable i cal cuidar el seu hàbitat per a mantindre la seua població, i si fora possible, augmentar-la. La nostra aportació al projecte consisteix, sobretot, a conscienciar a la població sobre la situació de Charly i desenvolupar activitats encaminades a la seua conservació, així com fomentar accions que propicien la cura del medi ambient i, en particular del nostre Parc Natural de les Llacunes de la Mata-Torrevieja. Al llarg de tot el curs s’han desenvolupat diverses activitats per a aconseguir aquests objectius.

A més, el projecte es va presentar en la I CONFINT celebrada a la Comunitat Valenciana, quedant seleccionat per a representar a la Comunitat Valenciana en la pròxima CONFINT estatal.

Algunes de les activitats desenvolupades en aquest projecte es detallen a continuació:

Durant el mes de febrer, els tècnics del Parc Natural van impartir xarrades a l’alumnat i professorat del nostre Centre amb la finalitat de conscienciar sobre la problemàtica d’aquest ocell

que es troba catalogada com a vulnerable a Espanya.

Durant dos dies, els tècnics del Parc Natural van impartir aquestes xarrades a més de 800 alumnes i uns 25 professors.

Després, en el nostre Centre es van organitzar diverses activitats per a conscienciar al nostre alumnat de la importància del manteniment dels hàbitats i les espècies autòctones.

Realitzada la presentació de Charly a tots els alumnes del centre educatiu aquest passa a ser part de la vida del centre. I el seu cant sona a meitat de cadascuna de les sessions de classe..

Algunes activitats realitzades pels Departaments Didàctics per a ajudar a Charly van ser:

DEPARTAMENT DE PLÀSTICA #AyudaACharly

En el Departament de Plàstica s’han realitzat moltes activitats amb alumnes de 3r i 4t d’ESO. Algunes d’aquestes han sigut: còmics, esbossos, il·lustracions per a un conte sobre Charly i un logo. Aquests treballs han sigut exposats en el Centre i els treballs guanyadors s’exposaran en el Centre d’Interpretació de les Llacunes de la Mata – Torrevieja.

DEPARTAMENT DE LLENGUA CASTELLANA I LITERATURA #AyudaACharly

Els alumnes de 1r ESO han realitzat narracions i contes sobre la problemàtica, vida i particularitats de Charly. Aquesta tasca ha permés treballar continguts propis de la matèria al mateix temps que els alumnes feien una tasca d’investigació i conscienciació sobre medi ambient.

DEPARTAMENT DE BIOLOGIA I GEOLOGIA, FÍSICA I QUÍMICA #AyudaACharly

Des d’aquests departaments s’ha fet un tasca d’investigació bibliogràfica sobre el Corriol Patinetre i s’ha elaborat un tríptic sobre les característiques de l’ocell i la seua problemàtica. Aquests tríptics s’han enviat al Centre d’Interpretació de les Les Llacunes on es podran consultar.

DEPARTAMENT DE VALENCIÀ, ANGLÉS, ALEMANY I FRANCÉS #AyudaACharly

Aquests departaments s’han encarregat de la traducció del tríptic en els diferents idiomes.

Important destacar que alguns dels nostres alumnes, procedents de països com Rússia, Bulgària, Polònia … s’han interessat pel projecte i s’han animat a traduir el tríptic en el seu idioma fins a un total de 10 idiomes en l’actualitat i altres en procés.

DEPARTAMENT D’INFORMÀTICA #*AyudaACharly

Alumnes de 2n de Batxillerat han desenvolupat una APP per a android amb els ocells del Parc Natural. Aquesta aplicació està disponible en la Play Store perquè tots els visitants la puguen descarregar en el seu mòbil.

COL·LABORACIONS ESPECIALS.

Volem agrair a Antonio Manglano Yáñez, pertanyent a l’associació ornitològica GOG de Torrevella i exprofesor d’aquest Centre, la cessió de la fotografia que apareix en el tríptic i algunes fotografies del Corriol patinegre que s’han utilitzat en la realització del projecte. Destacar que a aquesta associació també pertanyen, entre altres, un professor del Centre i el conserge.

Agraïm la col·laboració en el projecte a Juan Martínez Olmo, professor d’Educació Física del nostre centre, per la col·laboració en el projecte amb el disseny de la samarreta de #AyudaACharly.

CHARLY EN LES XARXES SOCIALS

Si volem que Charly i la seua problemàtica arribe a un major nombre de persones és clar que no podia faltar la seua entrada en el món digital. La relació entre els joves i internet hui dia és pràcticament inevitable i així ho vam entendre des del primer moment. Per aquest motiu, Charly té el seu propi perfil en les xarxes socials on compta la seua problemàtica i vivències amb els seus companys de classe,… Segueix a Charly i ajuda a la seua conservació millorant la teua relació amb el medi ambient.

https://www.instagram.com/charliechorlitejo/ 

https://www.facebook.com/charlie.chorlitejopatinegro

@CPatinegro